RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




INNOCENS - Free /us/

„To ale musí být obrovská skříň“, pomyslela si… A pak uviděla světlo. Ne pár centimetrů před sebou, tam, kde měla být zadní stěna skříně, ale pořádný kus vepředu… Zjistila, že stojí uprostřed lesa, je tma, pod nohama má sníh a vzduchem poletují vločky... (C.S.L.)

Tak co nového u Mime…, ehm, pardon, promiňte, to se tak někdy stává. Poslech debutového alba „classical gothic electronických“ (jak bývá kapela označována) Innocens mi jen tak mimoděk vyplavil z paměti živou vzpomínku na jistý pardubický spolek. Ale ono to „mimoděk“ není zase tak úplně přesné. To jen vrchní hudbytvůrce Innocens Jarda Slonek (Jaroush) přesunul své schopnosti pod hlavičku „neviňátek“. A chca nechca, sklony, užívané u Mimesis, v sobě prostě nezapře. Což (nejen pro ty věci znalé) by mohlo být vlastně dobrým doporučením na zbystření smyslů.

To podstatné, čím svého času vzbudili pardubáci pozornost, je zachováno i na desce Innocens „Free /us/“. Pohoda, pompéznost, romantika, zapamatovatelné a příjemné melodie. Tentokrát ozvláštněné (nechci psát oživené, nemyslím, že by ve všech případech šlo o obohacení či nezbytnost) moderním vlivem elektroniky. Vymýšlet kvůli tomu novou škatulku mi přijde zbytečné, i když je fakt, že vzhledem k velké rozmanitosti a pestrosti hudby (jak daleko je od pestrosti k roztříštěnosti…?) Innocens, není vůbec jednoduché „Free /us/“ někam smysluplně zapasovávat. Tahle hudba nemá hranice, a když, tak nejvíc se můžeme přiblížit k mantinelům (značně děravým) pompézního rocku orientovanému na dospělé (to proto, že Innocens hrají poměrně nekonfliktní, citlivě načančanou a nadýchanou melodickou muziku), ke gotickému metalu (především zásluhou nezbytné bombastičnosti a především vokálu zpěvandule Kateřiny), či (hard) rocku minulého století, oblečeného do klávesového kabátu. Jenže, tohle všechno je strašně relativní, a tak věřím, že svoje si zde najde úplně každý příznivce melodií.

Úplně každý, což je ten největší háček nahrávky. Přes všechnu zvukovou soudržnost a naleštěnost, přes nespornou zkušenost, chuť a zápal pro věc všech zúčastněných, mi tahle pozitivní záplava ne a ne držet pohromadě. Ne snad, že by se vařečky chopili pejsek a kočička a splácali svůj všechutný dort. Innocens svoje chutě definují poměrně striktně a v rámci jednotlivých skladeb jsou nenapadnutelní. Ovšem v celkovém součtu zaslechnete najednou třeba orchestrálnost Nightwish („Remember“), svižnost glamových čarodějek Vixen („Free Me“), snovou atmosféru Within Temptation („The Shining“), sladkou romantiku Vanilla Ninja („Image“) či – to když se ozvou od mikrofonu chlapi - temnotu To Die For („Race“) a takhle by se dalo pokračovat. To vše (snad jen kromě fiňáků) v patřičně nazdobenější (a jak daleko je od nazdobenosti k přeplácanosti?) podobě. No a ve finále zavoní pardubický perník… Hit? Buď všechno nebo nic…

Největší, nejúčinnější a zásadní zbraní kapely je velice rozmanitý a emocemi nabitý hlas Kateřiny. Tahle dáma prostě umí. A i když leckdo může namítnout, že přiblížení se Tarje (ovšem tuhle asociaci vyvolá asi kdokoliv, kdo zavadí o operní zpěv), či kterési z vanilkových ninjátek, působí poněkud chameleonsky, je Kathy jistá a sebejistá ve všech polohách, do kterých zabrousí. Obdivuhodné zejména proto, že je občas nepochopitelné, že takováhle variabilnost (vezměte třeba „Fragrance Of Memories“) pochází z jednoho hrdla.

Jak známo, jsou tací, kterým se podařilo nacpat celý svět do jedné skříně. Innocens se pokusili o totéž. Jejich svět je velice bohatý a skříň, kterou použili, ho není schopná pojmout. A tak i přes to, že čtvero šikovných rukou a jeden famózní hlas dělají všechno pro to, aby svůj svět ve skříni udrželi, nemůžu se zbavit dojmu, že se to ne úplně daří. „Free /us/“ je krapet rozpolcená deska. Která se sice dobře poslouchá, ale na jejímž konci můžete (tenhle pocit strašně pomalu, ale přece jen postupně slábne) trpět podobně zásadní ztrátou orientace, jako kdysi jistý bílý pes u Tokia… A na které má umělá dokonalost přednost před spontánností.

Savapip             


www.innocens.net

Seznam skladeb:
1. H.O.P.E.
2. The Shining
3. The First Snow
4. Free Me
5. Voyage
6. Race
7. InterMezzo
8. Fragrance Of Memories
9. Image
10. Life For Sale
11. Queen Of My Own
12. Remember

Sestava:
Katerina - zpěv
Jaroush - baskytara
Thom - bicí
Petronius - klávesy
Michal - kytary

Rok vydání: 2008
Čas: 42:18
Produkce: Innocens
Země: Česká republika


Vydáno: 10.10.2008
Přečteno: 3088x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10799 sekund.