TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEBUSTROL - Svět co zatočí s tebou

Debutové album „Neuropatolog“ bylo velice úspěšné. Prodalo se ho okolo 35000. Parta kolem ďábelského Kolinse proto dlouho nečekala a o rok později se opět vrhla do Ostravského „Céčka“, kde za čtrnáct dní (Debut se nahrával sedm dní!) natočila další český thrash metalový skvost. Deska dostala název „Svět co zatočí s tebou“. Ve studiu se poprvé s DEBUSTROLem představil bubeník Reisich, který namlátil už předchozí live mini LP „Protest Live“.
Desku otevírá dunivá Cizákova basa. Její bublání ale hned rozřízne kytarová sekera, která hned začne pekelně řezat. „Posel strachu“ je trošku atypický otvírák, protože se nese ve středním tempu. Pravý thrashový uragán začíná skladbou „Závrať“, která se již objevila na živém mini LP. Rychlost nezná mezí. Titulní hitovka „Svět co zatočí s tebou“ je moje nejoblíbenější skladba DEBUSTROLu. Střední tempo vás nese celou skladbou a lehký refrén si budete vyřvávat ještě hodně dlouho po poslechu. K této skladbě byl natočen videoklip, ve kterém se představil maskot kapely Freddie Krueger. Podle něj se také pojmenovalo následující turné. Tento klip máte možnost celkem často zhlédnout na hudební stanici O, v pořadu Madhouse nebo Smršť. Pomalejší tempo opět střídá úderná mlátička. „Úděl jiných“ je největší rychlovka z celé desky. Text vypráví, jak jinak, o masovém vrahu… Legendární popěvek „Ve stínu zákona“ je velice nakažlivý. Refrén si opět zapamatujete po jednom jediném poslechu. „Právo chcípnout“ začíná opět v trošku volnějším tempu, ale asi tak v půlce se všechno změní a DEBUSTROL se rozjede v pekelném tempu. Legrácka „R.A.P.-L.“ se musí brát s rezervou, protože se fakt jedná o pěknou ptákovinu, ale zase o velice nakažlivou ptákovinu! Pomalu se rozvíjející „Egypt“ je skoro až epická záležitost. DEBUSTROL to vyvažuje velice dobře, takže pomalou věc nahrazuje pořádný výplach v podobě „Věčný sen“. „Nálet“ dělá čest svému jménu, takže to Kolinsova družina drtí, až stříká krev. Závěrečný „Sarkofág smrti“ zase dost smrdí epikou. Právě tyhle postupně gradující skladby dokazují vyspělost této mladoboleslavské smečky. Kolins jasně dokázal, že také umí napsat něco jiného než ultra rychlé vypalovačky.
„Svět co zatočí s tebou“ považuji za vrchol kariéry DEBUSTROLu. Povinnost pro každého českého fanouška metalu! Ještě k tomu dnes, kdy se tato deska dá koupit za 100 Kč! Prodejnost kultovního debutu se kapele ale překonat nepodařilo, prodalo se něco kolem 20000 kusů. DEBUSTROL odchází od Monitoru k firmě Popron, což se stalo, jak čas ukázal, osudovou chybou, ale to už sem nepatří…

Venca Votruba             

Že druhá fošna Debustrolu nebude to pravé/stejné ořechové jako "Neuropatolog", začne být zřejmé velmi brzy. Střední tempo úvodního "Posla strachu" indikuje podstatnou změnu v autorském smýšlení, invenčně a produkčně navíc ne úplně pozitivním směrem (zvuk je neprůbojný až běda). Prasopalná "Závrať" má k lačné debutové neurvalosti blíž, navazující titulka ale zase tempo přibrzdí, navíc se v písni projevuje něco jako hitová ambice, což se slovem Debustrol nejde úplně dohromady. Albu chybí pověstný pel, nicméně bylo by nefér napsat, že pražský kvartet zapomněl psát chytlavé kousky. Vypovídá o tom položka "Ve stínu zákona" s důvtipně vystavěnou strukturou, stejně jako příjemně vyschízované "Právo chcípnout". V ten moment se druhá fošna Debustrolu razantně odpichuje od země, a pro mě osobně ji dolu nesráží ani "R.A.P.-L.", přestože tahle infantilní vícežánrová srandička koketující s rapem i groovem (asi po vzoru Pantery) neznamená úplně snadno stravitelné sousto, ocenění však zaslouží odvaha, se kterou tvůrci šlápli mimo žánrové mantinely (což se jim ovšem v případě další studiovky "Chytrá past" mělo zásadně vymstít). "Egypt" zaujme tempovou členitostí i zdařilým melodickým refrénem, úvod "Věčného snu" zní jako "Údolí Hádu", poté tóny vjedou do thrashmetalové mlýnice, kýžený výsledek strhujících dojmů se však nedostavuje, což platí i pro navazující "Nálet". Závěrečný "Sarkofág smrti" pozvolnou rytmickou narací dovršuje podivnou skladatelskou roztěkanost nahrávky, která zdaleka není prosta zajímavých momentů, ty je ale možné více docenit až s odstupem času. Kolins (pořád s jedním S) a jeho kumpáni se začali profilovat jako pružní a osobití autoři, nicméně v devadesátých letech pro mě album znamenalo jisté zklamání a vzpomínám si, že jsem zakoupené CD po celkem krátké době zase prodal.

Pagan 7/10


Vydáno: 11.06.2004
Přečteno: 9742x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mám vynil Světa !Mám Svět na LP -...15. 01. 2020 15:11 lukáš
SCZSTMně teda Svět...15. 01. 2020 15:01 rumcajs
Názor v časopise.To Sagi : V...15. 01. 2020 12:55 lukáš
"Svět" je jako...15. 01. 2020 11:22 Sagi
Taky mě baví asi...15. 01. 2020 7:27 Guns


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08833 sekund.