RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BATHORY - Chapter Three - Srdce jako kladivo

DUŠE VIKINGA , SRDCE JAKO KLADIVO
„Hammerheart“

Po bezesporu skvělém předešlém albu brojí Quorthon ještě brutálněji a chystá se vystřelit mozky z hlav svých fanoušků dílem „Requiem“.
Quorthon sám k tomu dodává:

„Bylo naprosto šílené, dvakrát rychlejší než „Reign Of Blood“ od SLAYER.Samá devastace a totální satanismus toho nejhrubšího zrna a strašná dávka agrese“.


Přesto však deska „Requiem“ nakonec nevychází a na řadu přichází LP pojmenované „Hammerheart“ z roku 1990. Toto LP sestává opět naprostým obratem v dějinách této legendy. A opět Quorthon:
„Chtěl jsem jít dál vtématu,které jsem načal již na desce předešlé.A tak přišel na řadu vikingský svět plný tajemna. Byl opravdový a navíc tu byl dávno před příchodem křesťanů. Miluji vážnou hudbu a operu.Kdyby nebylo Richarda Wagnera,nevím kde by byl celý black metal!“


Takže jednoduše. Rok 1990.BATHORY se představují s novinkou,která opět otevřela naprosto nové a do té doby neznámé hudební prostory.
Velice silné album opravdu mrazivých melodií, ze kterých jako nikdy předtím vane severská mytologie a tajemné báje. Po stránce hudební přichází výrazná změna, naprosto vymizely rychlé a pro BATHORY tolik charakteristické zběsilé pasáže,Quorthonův vokální projev je uhlazený a čistý jako nikdy předtím.
Celé album nahrává sám,s výpomocí bubeníka Paula,který s Quorthonem vydržel asi nejdéle,ale nepředbíhejme… Na tracklist se dostávají i dvě skladby z nedávno odloženého „šuplíkového“ díla „Blood On Ice“.“Shores In Flames“ a „Valhalla“, jež do skládanky „Hammerheart“ báječně zapadají.
Dílo i přes odpor starých fanoušků, jež upřednostňovali brutalitu a čerň starých desek, sklízí obrovskou odezvu a superlativy se v souvislosti s BATHORY nešetří.


Takže pokud se už ztrácíte v odvětvích označovaných jako „pagan metal“, “viking metal“a líbí se vám kapely, které se těmto žánrům věnují, pak vězte, že prvotním impulsem bylo právě album „Hammerheart“ od nesmrtelných BATHORY a pokud ho do dnešních dnů ještě nevlastníte, pak Vám jen mohu poradit aby jste si ho co možná nejrychleji opatřili. Věřte, rozhodně stojí za to!!!


„Matka zima opouští naši zemi „Bůh hromu,který otřásá oblohou otevírá široké moře,vlažný vánek mnou kývá rozkýve své kladivo vysoko nahoře jak šeptá skrze stromy a říká: Vypluj na moře Ve voze ze zlata jedoucí přes mraky a dovol mi zavést tvou loď k cizím břehům Černá bouře se rozprostírá“ rozluč se s svými blízkými a svou severskou zemí…“
(„Shores In Flames“-LP „Hammerheart“) („Valhalla“-LP „Hammerheart“)


„Vím, že mě vidíš,otec všeho minulého a toho všeho co bude Jsi první a poslední. Pozorovatel všech živých, strážce všech mrtvých Jednooký bůh nahoře,který vládne mému světu a obloze. Severní vítr vezme mou píseň vzhůru, sál vítězství v obloze To jsou brány,které mne zdraví otevřeny dokořán Když se můj čas chýlí ke smrti“
(„Song To Hall Up High“-LP „Hammerheart“)


BATHORY – Hammerheart
Rok vydání – 1989

1. Shores In Flames
2. Valahalla
3. Baptised In Fire And Ice
4. Father To Son
5. Song To Up Hall High
6. Home Of Once Brave
7. One Rode To Asa Bay

SOUMRAK BOHU

Pokračování v započatém stylu bylo více než jasnou záležitostí, hlavně pokud si dokážeme představit,jaké ohlasy se objevily na minulé album. Quorthon sám usedá na trůn zhotovený z lebek vikingských válečníků a mávnutím Thorova válečného kladiva otevírá brány nesmírně a temně depresivní země a naprosto Vás vtáhne do svého světa, kterému rozumí jen on.
Rok 1991. Quorthon cítí ,že musí pokračovat v započatém díle a tak do posledního desetiletí tohoto milenia vstupuje s deskou pojmenovanou „Twilight Of The Gods“.
Epický Viking metal započatý předešlou deskou, rozvinul až do neskutečně mrazivých melodií,táhnoucí se jako vítězný barbarský válečník zkrvaveným bojištěm, boříce své nohy do vnitřností podřezaných nepřátel.
Skutečně vynikajícím doplňkem k vykreslení této atmosféry je četba comicsu „Slánie“, kde je vše naprosto geniálním způsobem vykresleno.
Quorthonova muzika je stále složitější a to ne jen po hudební stránce.
On sám se stále častěji uzavírá do svého světa iluzí a fantasie a podle některých „zasvěcených“je spolupráce s ním stále více obtížná.Jiní lidé zase tvrdí,že se Quorthon už naprosto odtrhl od reality a nevnímá okolní svět. Prostě,že prý jednoduše zešílel. Těžko co k tomu dodat, ale Quorthon se k celé věci s odstupem času vyjadřuje takto:

„Prožíval jsem velice depresivní období,ani jsem nemohl natočit něco jiného.Museli jsme s BATHORY uzavřít kruh, skončit jednu kapitolu.Když si dnes pustím tuhle desku,nechápu, že jsem se z toho všeho nezbláznil. Hodně depresivní hudba a o textech ani nemluvím“!

Celé album, ostatně jako všechny, složil Quorthon,tentokrát však skládal celý materiál na akustickou kytaru a to je opravdu hodně cítit.
Stopáž skladeb se hodně protáhla a tempo ještě více zvolnilo.Zvuk se ještě více vykrystalizoval a Quorthon po skončení nahrávání dodává:
„Jsme naprosto spokojeni, je to dokonalé!Zároveň však přestávám chápat,co ještě mohou BATHORY vlastně více říct. Jsem naprosto vyčerpaný“!


Těžko se vyjadřovat k tomuto albu. Myslím, že bych jen donekonečna opakoval různé superlativy na každou skladbu zvlášť a to je naprosto zbytečné.
V dnešní době už není poměrně problém si jakékoliv album opatřit,takže pokud ani toto CD ještě nevlastníte,pak to honem napravte, aby jste byli schopni si o celém materiálu utvořit samostatný úsudek.

„Po boku svých pokrevních bratří, všichni jsme „Nespočetná vítězství,kdy jsme bojovali spolu synové jednookého otce. Hluboko dolů do oceánů,na zem a vzhůru na nebe“ Všichni jsme byli zrozeni v zemi Krve na sněhu“
(„Hammerheart“-LP „Twilight Of“…) („Under The Runes“-LP „Twilight Of.“…)


„Otče, Ty který nade mnou držíš svou ochranou ruku mocná je zuřivá vlna na které se vznáším Matko, která mne očekáváš na břehu,spusť své zlaté vlasy dolů Budou zářit a provázet mne skrze bouři…“
(„Bond Of Blood“-LP“Twilight Of“…)


BATHORY – Twilight Of The Gods

Rok vydání – 1991
1. Twilight Of The Gods
2. Through Blood By Thunder
3. Blood And Iron
4. Under The Runes
5. To Enter Your Mountain
6. Bond Of Blood
7. Hammerheart



Wayne             


foto: bathory.wz.cz

BATHORY - Chapter One
BATHORY - Chapter Two


Vydáno: 19.03.2006
Přečteno: 7478x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
shankajo a akorat vim ze...9. 09. 2007 21:01 Marcela
Čauky chci se...9. 09. 2007 20:59 Marcela


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0978 sekund.