RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STORMWITCH - Shogun

Mohlo by se zdát, že destruktivní účinky větru ze Seattlu na power metalové kapely jsou mým oblíbeným tématem. Upřímně řečeno, nejsou. Jde jen o nezbytné konstatování holých faktů. I když se Stormwitch nenacházeli zrovna v nejzářivějším období své kariéry, budiž jim přičteno ke cti, že (na rozdíl od mnoha jiných) nepřistoupili bezhlavě na nová pravidla trhu. Ovšem uvěřit tvrzení Andyho Mücka, že Stormwitch odmítli měnit svůj zvuk a styl hudby by bylo také poměrně nerozumné. Z alba „Shogun“ je cítit lehká tendence ke kompromisům a přizpůsobování se. Co udrželo tuhle nahrávku v kategorii zajímavých, je zejména vyvedená kytara Damira Uzunovice a skutečnost, že k ústupkům za každou cenu se Stormwitch dotlačit nenechali.

Při tvorbě alba „Shogun“, vycházejícího ze stejnojmenného románu Jamese Clavella, se Stormwitch museli vyrovnávat s nezvyklým problémem. Předchozí deska „War Of The Wizard“, ač prezentována již novou sestavou, vznikala ještě pod autorským dohledem původních členů kapely. Nováčci u kytar, Damin Uzunovic a Joe Gassman si však v rámci kompozičního procesu nesedli tak důkladně, že druhý jmenovaný byl z kapely vyobcován a Stormwitch pokračovali dál již jen s jedním kytaristou. Ať už to bylo vlivem změny v sestavě, duchem literární předlohy a nebo prokletým vichrem z hor (tedy bouře ze Seattlu), ve výsledku je „Shogun“ nejchladnější deskou kapely. A pokud jsem si u „Eye Of The Storm“ zoufal nad nehorázným kvantem cukru v drážkách desky, tak „Shogun“ je přesným opakem. Oběma deskám je společný (kdesi vzadu uložený) melodický základ, ovšem tentokrát Stormwitch často prezentují svojí hrubější a až neosobní tvář. Nebojí se vystrčit drápy (někdy až přebroušené), což je znát především na agresivním a ostrém zvuku, ale stejně jako v minulém díle, i tady Stormwitch ztrácí především díky silné nesourodosti desky.

Kde hledat záchytné body? Určitě v melodické „The King Of Wings“ (v pořadí osmá, ale první z těch tradičně rychlých a přímých písní), která jediná by mohla pasovat ke staré tváři Stormwitch. Mimořádně pozitivním překvapením je pak flamencem nasáklá „Seven Faces And Two Hearts“, ohnivá melodie s pořádným nádechem romantiky. A nakonec „I´ll Never Forgive“ , plná tempových změn, motivů, kliček a odboček, výpravně náladová dřina, úlevně vrcholící v melodickém refrénu. Spolu se „Seven Faces…“ jediná z více jak pětiminutových skladeb, u kterých nemám potřebu žehrat nad neúměrnou délkou.

Druhou stranu mince tvoří odtažitě studená „Liar“, neosobně ukřičená „Stranded“ bluesová barovka „Forbidden“, či baladický cajdák na závěr „Somewhere“. Příznivci starých pořádků se asi nejhůř srovnají s „Good Times – Bad Times“, ve kterém bych hledal asi nejintenzivnější koketování kapely s aktuálně moderními trendy.

Jedna z historek vypráví, že při novoročním mejdanu přišla jakási kamarádka kteréhosi kamaráda do zkušebny Stormwitch a poté, co na ní zapůsobila negativní energie, doporučila tuhle budovu navždy opustit. Stalo se. Neshody uvnitř kapely vedly k rozpadu. Dle tvrzení Andyho hlavním důvodem k rozpuštění Stormwitch byla jeho snaha nenechat zničit dlouhodobě budovaná poznávací znamení hudby Stormwitch. Ať tak nebo tak, po vcelku nepříznivě přijatém albu „Shogun“ byla zpráva o rozpadu skupiny sice možná logickým důsledkem dění posledních let, ale přece jen poněkud rozpačitým koncem historie jedné vyvedené power metalové kapely. Naštěstí, jak se ukázalo o dalších osm let později, koncem pouze dočasným.

Savapip             


www.stormwitch.de

Seznam skladeb:
1. Stranded
2. Liar
3. Garden Of Pain
4. Seven Faces (And Two Hearts)
5. Forbidden
6. Victory Is Mine
7. Let Lessons Begin
8. The King Of Winds
9. She's The Sun
10. Good Times-Bad Times
11. I'll Never Forgive
12. Somewhere

Sestava:
Andy Mück - zpěv
Damir Uzunovic - kytara
Martin Albrecht - baskytara
Peter Langer - bicí

Rok vydání: 1994
Čas: 1:14:11
Studio: Marquee-Studios Reutlingen
Label: SPV Steamhammer
Země: Německo

Diskografie:
1984 – Walpurgis Night
1985 – Tales Of Terror
1986 – Stronger Than Heaven
1987 – The Beauty And The Beast
1989 – Eye Of The Storm
1992 – War Of The Wizards
1994 – Shogun
2002 – Dance With The Witches
2004 - Witchcraft

Související články:
STORMWITCH - Walpurgis Night
STORMWITCH - Tales Of Terror
STORMWITCH - Stronger Than Heaven
STORMWITCH - The Beauty And The Beast
STORMWITCH - Eye Of The Storm
STORMWITCH - War Of The Wizards


Vydáno: 10.11.2008
Přečteno: 3638x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ShogunSlabá deska...10. 01. 2016 18:22 cloudie
Podľa mňa dosť...18. 11. 2008 9:34 marek-JANESESSION


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09035 sekund.