ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STORMWITCH - Dance With The Witches

Ošidné bývají tyhle návraty po letech. Stormwitch si za léta svého působení vybudovali dostatečně vysoký kredit, aby jejich nové album bylo očekáváno s dostatečným napětím. Posledními alby před usnutím si však svoji pověst přece jen malinko pošramotili. Takže spíš než s napnutou nedočkavostí jsem comeback v podobě alba „Dance With The Witches“ (mohli snad Stormwitch lépe naznačit, že by se mohl konat návrat k prakořenům…?) očekával s lehkou nedůvěrou.

Andy Mück se v době spánku Stormwitch rozhodně neflákal. Mimo jiné (jen připomínám, že v období hibernace Stormwitch vyšla výběrovka z prvních tří alb „Priest Of Evil“) se věnoval i skládání vlastního muzikálu. Vzhledem k tomu, že (pouze dle Andyho slov, se samotným dílem jsem nikdy do styku nepřišel a ani netuším, jestli se jej podařilo realizovat) by se mělo jednat o mix klasické a folkové hudby, není (až na dva drobné detaily) tento fakt po hudební stránce pro Stormwitch příliš podstatný. Důležitější bylo to, že při práci na muzikálu se Andy Mück potkal s kytaristou a producentem Martinem Winklerem. Při spolupráci nad písní „Dance With The Witches“ (první důležitý detail) Andy zjistil, že, chtě nechtě, styl jeho tvorby nemůže nechat čarodějnice natrvalo u ledu. Přesvědčit Martina Winklera k obnovení činnosti Stormwitch nedalo moc práce a najednou se našel i dostatek muzikantů, kteří do té doby pro podobný nápad scházeli.

Zvláštní je tenhle Sabat! Stormwitch dokázali do jedné placky shrnout všechno podstatné (snad jen s výjimkou progresivně hrubších vlivů z kontroverzní desky „Shogun“) čím si v minulosti prošli. Tak, jak strhující byl začátek kariéry kapely, tak strhující je první půlka desky. Tak, jak rozpačitě bezvýrazné bylo pozdní období před usnutím, tak unylá je druhá polovina alba. Chvíli máte pocit (to pro nezaměnitelný Andyho projev i se všemi drásajícími výškovými manýrami, pro tajemnou romatiku, přitažlivou melodičnost, střízlivé chorály i vychytaná kytarová sóla) jako by čarodějnice proletěla osmdesátými léty a na koštěti uvízla dobyvatelsky přesvědčivá atmosféra tehdejší tvorby. A vzápětí vám tahle bytůstka začne chátrat před očima a evidentně trpí akutní infekcí beznápaditosti.

O tom, jak silná je první polovina alba, máte možnost přesvědčit se v každém kousku. I když si Stormwitch na úvod pomohli výpůjčkou od Styx, pompézní intro a robustní nálada s poutavými sbory v „The Man Of Miracles“ skvěle zapadá do povznášející nálady první půlky desky. Ze řetězu utržená titulka s „tradičním“ falzetovým jekotem, vynikající kytarou a totálním návratem do nejsilnějších časů. Neříkejte mi, že byste tomuhle čarodějnému tanci odolali (… a to netančím…)! Vláčnější, dramatická „Jeanne´s Arc“ s muzikálovým vokálně i efektově barevným šmrncem dokazující, že Stormwitch nemusí zbytečně přehánět teatrálnost a přitom jejich temná romance zní výhružně a zároveň přitažlivě. I ze zdánlivě chaoticky kakofonického zámotku dokáží Stormwitch vykřesat melodickou věc v rychlé „The Knights Of The Light“. Vrchol celé desky, tradicionál „The Devil´s Bride“ se středověce folkovým (druhý drobný detail) spontánním odlehčením. Zvolnění po extázi v podobě akusticko baladické „Nothing More“, s nenápadným odkazem na nepřekonatelnou „Tears By The Firelight“. Zajímavý mix citlivosti, dojemnosti a optimisticky laděné pasáže.

Možná si na sebe takhle nadupaným materiálem Stormwitch sami ušili bič. Zbytek alba najednou nemá (až na drobnosti) čím oslnit a tak po počáteční extázi přijde poměrně nezáživné střízlivění. Stormwitch nabídnou už jen solidní, nepříliš nápaditou a rutinní záležitost, která nenadchne, ale ani neurazí. Vezmeme-li v úvahu tu počáteční nedůvěru (které by tak trochu odpovídala druhá polovina desky), tak lze konstatovat, že návrat čarodějnic na scénu není vůbec marnou záležitostí.

Savapip             


www.stormwitch.de

Seznam skladeb:
1. Intro/Man Of Miracles
2. Dance With The Witches
3. Jeanne D'Arc
4. Knights Of Light
5. The Devil's Bride
6. Nothing More
7. The House Of Usher
8. The King Of Terrors
9. Proud And Honest
10. My World
11. The Altar Of Love
12. Together

Sestava:
Andy Mück - zpěv
Martin Winkler - kytara
Fabian Schwarz - kytara
Dominik Schwarz - baskytara
Alex Schmidt - klávesy
Marc Oppold - bicí

Rok vydání: 2002
Čas: 54:21
Studio: Heavy-Martl Projekt Studio Aslen
Produkce: Martin Winkler
Label: Silverdust Records
Země: Německo

Diskografie:
1984 – Walpurgis Night
1985 – Tales Of Terror
1986 – Stronger Than Heaven
1987 – The Beauty And The Beast
1989 – Eye Of The Storm
1992 – War Of The Wizards
1994 – Shogun
2002 – Dance With The Witches
2004 - Witchcraft

Související články:
STORMWITCH - Walpurgis Night
STORMWITCH - Tales Of Terror
STORMWITCH - Stronger Than Heaven
STORMWITCH - The Beauty And The Beast
STORMWITCH - Eye Of The Storm
STORMWITCH - War Of The Wizards
STORMWITCH - Shogun


Vydáno: 17.11.2008
Přečteno: 3500x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08796 sekund.