DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BASINFIREFEST (3.-5.7.2009 Spálené Poříčí) - 1. část

Nedaleko Plzně, v přívětivé vesničce Spálené Poříčí, se na velké zelené ploše bývalého letiště mělo během tří dní setkat něco málo přes šedesát kapel, ať už českých nebo zahraničních. A tady je malá ochutnávka…

Aby mi čirou náhodou z Basinfire festu něco neuniklo, byla jsem ochotná na místo konání dorazit už o den dříve. Přivítalo mě příjemné prostředí a neuvěřitelně obrovská zelená plocha, na které se měl festival konat. To, že cesta k cíli od zastávky autobusu vedla poněkud do kopce bylo zapomenuto díky odměně v podobě výběru místa vhodného k ubytování. Dalším překvapením byl i večerní program, který jel zatím na jednom pódiu a to Rock radiu stage, která byla pod střechou velkého bílého stanu. To, že program bude trvat do brzkých ranních hodin a nenechá ucestované návštěvníky festivalu v klidu vyspat, se nakonec ukázalo jako překvapení nemilé. Ale ráno svítilo sluníčko, nebylo kam spěchat a byl čas na obhlídku terénu. V areálu byly krom zmíněné Rock radio stage ještě dvě venkovní, jedna větší a druhá menší, jak už to ostatně tak bývá. Na první, větší, se hned ve dvanáct na úvod festivalu předvedla v záři slunce kapela Maelström. Nedočkavci, kteří už měli postavený stan, se šli zvědavě podívat, co že se to děje a myslím, že ti, co kapelu neznali, byli mile překvapeni, stejně jako já. Dle mého názoru na úvod dobrá trefa. Zbytek odpoledne se ztrácel v řešení organizačních zmatků, popíjení kofoly, pojídání párků v rohlíku a okukování areálu. Pro mě osobně se nic důležitého nedělo a proto jsem byla ráda, že můžu sedět pod deštníkem, schovaná před všudypřítomným vedrem, a těšit se na večer.

Ten pro mě začal kapelou Arakain, na kterou jsem byla osobně zvědavá, protože ji mám převážně spojenou s osobou zpěváka Aleše Brichty. A na samotných návštěvnících festivalu bylo vidět pouhým okem, že tahle kapela tu má velké zastoupení. Trička, kalhoty, vlajky, to vše s názvem Arakain bylo k vidění téměř na každém kroku. A koncert samotný? Nebylo to špatné, fanoušci si jistě přišli na své, ale mě, čím dýl jsem show sledovala, se slila v jedno. Ale to neznamená, že vystoupení bylo špatné, to vůbec ne.

V zákulisí zatím vznikly trošku zmatky, protože francouzská Dagoba, která měla přijít na řadu hned po Arakain, přijela pozdě a tak to pro náhodného pozorovatele chvíli vypadalo (dle toho, jak se následující kapela Sonic Syndicate činila kolem stage) že by mohlo dojít k výměně. Ale nakonec se tak nestalo, Dagoba nastoupila jak měla a fanoušky to rozhodně nenechalo chladnými. Díky světlům nazelenalý zpěvák si někdy v půlce koncertu rukama vytyčil mezi fanoušky „bojovou arénu“ a nechal je doslova porvat se mezi sebou.

A konečně měli přijít na řadu švédští Sonic Syndicate. Viděla jsem je letos už dvakrát, ale na tuhle show jsem se, kdo ví proč, těšila ze všech nejvíc. Atmosféra dýchala očekáváním a příval energické hudby, která v zápětí přišla, byl strhující. "Jailbreak", písnička, která bývá na jejich koncertě první, zazněla překvapivě až druhá v pořadí. Dále byly ke slyšení z řady dalších "Powershit" a "Jack of Diamonds". Oba zpěváci, uhnízdění na svých nepostradatelných bedničkách se předháněli, jako by šlo o to, kdo z nich je lepší, kytarista Roger klasicky poletoval po stage jako čertík, který vyletěl z krabičky, další kytarista Robin vypadal, jak když nemá na práci nic jiného, než utíkat před chtivými fotografy a rozsekla to nakonec zákeřná basačka Karin, která s přehledem skopla pet lahev, která přilétla na stage, rovnou mezi ně. Ale i přesto stál tenhle nářez za to, i když zvuk nebyl stoprocentní, jak se mnozí fanoušci shodli.

Na závěr večera se měla předvést rocková opera Antigona. Další věc, která mě zajímala, jak z hlediska hudby, tak z hlediska uchopení celého vystoupení. Zprvu to nevypadalo špatně. Řada okostýmovaných zpěváků a muzikantů, spousta nástrojů, ale! Nekonečné zvučení a ve výsledku nepříliš přesvědčivá show, zmatený klávesák, který neviděl na nástroj a podobné excesy mi totálně zkazily celý dojem z vystoupení. Nutno jen podotknout, že zazářila zpěvačka Bára Zemanová.

Ale i přes všechny nedostatky, které den měl, se dalo říct, že první den festivalu stál nepochybně za to. Plný sluníčka, emocí a dobré nálady končil něco po půlnoci a my se začínali těšit na sobotní nářez.

Hannah             


www.basinfirefest.cz

Fotogalerie


MAELSTRÖM



ARAKAIN



DAGOBA



SONIC SYNDICATE



ANTIGONA


foto:
Veronika Hesounová


Vydáno: 21.07.2009
Přečteno: 5226x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
oprava a nazorSorry ale Spalene...30. 08. 2009 12:51 Mirec
Antigona-rockoperaHi, pHILL :o) you...16. 08. 2009 2:19 Kinglionsheart
Amazing AntigonaHi, great show! And...11. 08. 2009 22:11 Phill


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09722 sekund.