ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




APOCALYPTIC FORM OF DEATH – Trhové Sviny (sobota, 20.6.2009)

Sobota mi nepřišla dramaturgicky úplně nejvhodněji řešená. Hrály za sebou kapely stylově podobné, což bylo na jednu stranu fajn, ale větší promíchání by udělalo den přece jenom o něco barevnější. Ale co, hlavně, že se hrálo. A hrálo se dobře.

Jako první registruji doomaře EVERLASTING DARK. Sympaticky vyhlížející kapela v čele se zpěvačkou Hankou sice bojovala s určitou plytkostí a nevýrazností, ale výsledný dojem byl přece jenom dobrý. Svým způsobem old schoolově pojatá doom metalová muzika je moje srdcovka, takže jsem jejich set kvitoval. Jen bych doporučoval větší kontakt s publikem z pozice Hanky, která se po většinu hrací doby tvářila nepřítomně. Ale nezpívala špatně, to zase ne...

To druhá doomová parta LA BESTIA NEGRA z Aše byla úplný opak. Neskutečně energická klávesačka a zpěvačka Maya dodávala celému setu parádní šťávu. Kapele to šlapalo na jedničku a jejich muzika musela potěšit například i klasické deathery, protože i do smrtícího kovu se párkrát sáhlo. Výborné vystoupení! Z mého pohledu jedno z nejlepších na letošním Afodu.

Na atmosféru bohaté hudby se ještě zůstalo u SECRET OF DARKNESS. Repertoár této mladé kapely je sice víceméně klasický black metal, ale výborně se poslouchal a v žádném případě neurazil. Oproti stále aktuálnímu debutu „...And The Dark Begins“ zlepšení o dvě stě procent, protože zatímco CD zní dost zatuchle (za což ale může hlavně velice špatný zvuk), koncert byl svěží a našlapaný. Příjemné překvapení.

Na následující YORPU jsem se velmi těšil. Nová českobudějovická kapela složená ze samých grindových matadorů mě o svých studiových kvalitách přesvědčila na splitu s PISSTOLERO a FLATV5 a vystoupení na Afodu nebylo nijak pozadu! Radost tyto pány pozorovat. Nadhled, zkušenosti, energie. Parádní škola té nejbrutálnější muziky. Chtělo by to už debutovou desku!!!

O něco chladnější vystoupení předvedli legendární FLESHLESS. Všechno sedělo jak má, ale tak nějak mi chyběla větší spontanita, něco víc, než jen dobře odvedená rutina. Bylo ale fajn, že se sahalo i do repertoáru staršího data, což ocenili hlavně pamětníci. V každém případě jsem FLESHLESS zažil už v lepším rozpoložení.

A to samé se nebojím napsat o další letité bandě – TORTHARRY. Technicky vše dobře zvládnuté, ale to je asi tak všechno. Death metal z rukou těchto muzikantů na mě působil mdle, bez jiskry. Stejně jako poslední nahrávka. Škoda...

To stylově podobná STIGMA v čele se zpěvačkou Alžbětou mě bavila daleko více. Kapela sice nepředvádí nic jiného, než zastydlý death metal, který letěl někdy před dvaceti lety, ale koncert byl našlapaný a já si ho užil naplno. Líbí se mi, že se STIGMA nijak netají s tím, že je stará škola baví. Tak proč ji nehrát, že? Mě jejich muzika také baví, takže není co řešit. Už aby se k mým uším dostala nová deska „Pain For My Body“.

Slovenský INFER je ve studiu dobře nadržená mašina a energii se jim podařilo přenést i na koncertní prkna. Brutální a hlavně rychlý black metal s přesahy k death metalu lidi chytil, což bylo na jejich reakcích evidentní. Super set!!!

Českobudějovická stálice COLP je už sázkou na jistotu. Strojově přesná muzika, která sice občas dost balancuje na hraně originality, ale nedá se jí upřít kvalita. Na Afodu zahráli tak nějak standardně. Už jsem je zažil v lepší formě. Přišlo mi to takové... Unavené...

Jedna z hlavních kapel – italští FLESHGOD APOCALYPSE, trpěli především na zvuku. Ostatně, letos nebyli jediní. Je ale škoda, že technika snižovala výsledný dojem z poměrně našlapaného setu. Kapela nešetří melodiemi, což je asi největší devizou. Určitě výrazný soubor, jehož death metal by si zasloužil větší pozornost. Na druhou stranu si myslím, že i u nás je poměrně dost stejně kvalitních a bohužel neznámých kapel.

Po italském nášlapu jsem se vydal spát, takže jsem si nechal ujít největší hvězdu – HOLLENTHON. Vím, jsem hříšník, ale tato parta mě stejně nikdy nebrala, takže nebylo co řešit. Únava zvítězila. Sobotu bych označil za povedenou. Líbil se mi větší stylový rozptyl, který festu vyloženě prospívá. Hlavně doomový blok byl sympatický. Za nejlepší kapely bych označil LA BESTIA NEGRA, STIGMA a YORPU. Sympatie pak ve mně zanechali EVERLASTING DARK, i když je ještě co pilovat.

A jaký je verdikt? Letošní Afod se opět povedl. Rodinná záležitost, která je srdcovkou. Sakra, už aby byl další. Tak see you na louce za Trhovými Sviny!!!

Venca Votruba             


afod.ic.cz

Související články:
APOCALYPTIC FORM OF DEATH – Trhové Sviny (pátek, 19.6.2009)


Vydáno: 24.07.2009
Přečteno: 3760x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
S velkým klidem...4. 08. 2009 15:38 Venca Votruba
Fleshgod ApocalypseByl bych rád,...4. 08. 2009 15:30 Wajt


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09264 sekund.