RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Sami AHMAOJA (TEARDOWN) - Kippis ja perkele!

Ve druhém kole turné Female Fronted se nám jako nováček představí metalová kapela Teardown, krajané For Selena And Sin. Zpěvačka Katja a kytarista Sami Ahmaoja vám chtěli sdělit svoje pocity bezprostředně před začátkem šňůry...

Můžete nám trochu představit kapelu?
Ahmaoja: Teardown je nová odnož depresivního metalu a ukazuje nejlepší kousky starého metalu. Náš styl označujeme jako depresivní metal, protože to je nejvýstižnější cesta jak popsat náš způsob tvoření hudby. Neděláme písničky pro mainstream, děláme písničky pro sebe. Důvod, proč byste měli slyšet Teardown, je jednoduchý - pokud chcete něco nového, tady to máte. Naše intuice. Dá se říct, že v hudbě Teardown je všechno pro všechny a je mi jasné, že tohle je velmi odvážné tvrzení.

Jak jste začali?
Ahmaoja: Tak já jsem přes půl roku žil ve městě Raahe a tou dobou jsem poprvé slyšel desku "Discouraged Ones" od Katatonia. Už z mládí jsem měl black/death metalový základ a tohle pro mě tehdy bylo něco neuvěřitelně inspirujícího. Vrátil jsem se do svého rodného města Haapajärvi a dal dohromady kamarády, abychom vytvořili Teardown. A tak to vzniklo, což je legrační, já myslím, že jsme stejně nikdy nezněli jako Katatonia, asi to byl jenom odpich k tomu naučit se tenhle druh metalu.
Katja: To bylo okolo přelomu století, vlastně rok 2001.
Ahmaoja: Jo, tak nějak to bylo. Vlastně to byl příjemný rok. Měl jsem spoustu piva a tři prdele času na to hrát a tvořit. Asi nejdůležitější věc je to, že nikdy nejste spokojení s tím, co jste vytvořili, nakopne vás to a vy se snažíte napsat něco lepšího, je to tlak, který vás nutí jít dopředu. Já sám sebe považuju za muzikanta, který není se svojí tvorbou nikdy spokojen. Prahnu po tom nejlepším, a abych to zkrátil, tohle se jmenuje Teardown.

Jak jste přišli na název kapely?
Ahmaoja: Pipsa na to přišla, když se snažila vymyslet něco mnohostranného, co by dokonale vystihlo naši hudbu a náš styl. Teardown to nakonec všechno říká, roztrhat člověka na cucky nebo ho ušetřit, všechno jedno, pořád to trpí. Tím pádem Teardown vystihuje všechno, co děláme, bez hranic, bez svědomí.

Kdo píše hudbu a texty?
Katja: Hlavní skladatel je náš kytarista Ahmaoja. On většinou přijde s nápadem a dohromady pak na tom stavíme písničku. On taky skládá velkou většinu textů. Ale v konečném výsledku je v každé skladbě práce všech členů kapely a díky tomu zníme jako Teardown. Každý z nás má svůj názor a úhel pohledu a jsme schopni to všechno spojit a něco vytvořit. Někdy je těžké dát všechny ty kousky dohromady, někdy to jde hladce.
Ahmaoja: Jak už řekla Katja, všichni do toho vkládáme svoje srdce a svoji duši. Nekompromisně. K textům.. všechny mají silný a zhuštěný základ. O detailech nemluvím, ale řekněme, že každé slovo pochází z chaosu lidského života.

Co posloucháte? Máte v hudbě nějaké idoly?
Katja: Posloucháme každý jinou hudbu, ale samozřejmě taky máme společné oblíbené skupiny. Řekla bych, že různorodost našeho vkusu má za výsledek bohatost hudby, než že by nás oddělovala. Já osobně poslouchám třeba Katatonia, Rapture, Kreator, Mustasch a další.
Ahmaoja: Pro mě je dost těžké říct, co je nejlepší, teď zrovna poslouchám "Wrath Of The Tyrant" od Emperor. Můj hlavní rozsah by byl od "Svidd Never" od Ulver po brutální death. Pro mě je to otázka stavu mysli a myslím, že to pro každého. Ale pokud bych měl jmenovat, máme tam: Bohren & Der Club Of Gore, Ulver, Behemoth, Isvind, Darkspace, Aeternus a Lair of the minotaur, to budou pro mě nejdůležitější kapely. Náš basák Laine miluje Zakka Wylde, kytarista Jari má rád Amon Amarth, klávesistka Pipsa poslouchá Katatonia a Anathema. Rami je fanoušek Moonspell a Meshuggah.

Jaká je vaše oblíbená písnička Teardown? A proč?
Katja: Moje nejoblíbenější je skladba, kterou jsme ještě nenahráli, a jmenuje se "My Cave". Má v sobě různorodost a spoustu nálad. Z těch starších bych asi šla do "Cold Rooms".
Ahmaoja: Mně se líbí napětí ve skladbě "Prisoner", když ji hrajeme naživo, takže tu bych uvedl jako svoji oblíbenou. Jak už řekla Katja, máme zásobu nových kousků, které vám všem zahrajeme na "Female Fronted Tour 2010", a já jsem přesvědčený o tom, že se do nich zamilujete. takže bych vám všem doporučoval se přijít podívat.

Je nějaké místo, kde byste fakt rádi hráli?
Katja: Já myslím, že v tuhle chvíli je každé místo skvělé! Ale vždycky je fajn hrát někde, kde jsme ještě nebyli. Jeden z mých snů je hrát jednou na větším festivalu, třeba Tuska open air.
Ahmaoja: Triviální otázka. Chceme hrát na jakémkoliv místě, bez ohledu na počet lidí, vždycky do toho dáváme všechno. Já osobně miluju takové ty zakouřené malé kluby, kde je víc lidí, než na co je klub stavěný. Strašně se těšíme na to, až vám na turné zahrajeme. Pevně věřím, že přeskočí jiskra a my si umlátíme krky do bezvědomí.

Byl už někdy někdo z vás v ČR? Jak se na návštěvu naší republiky těšíte?
Katja: Bohužel u vás nikdo z nás ještě nebyl, ale to se naštěstí brzo změní!
Ahmaoja: Já jsem vaši zemi vždycky obdivoval a hodlám u vás podat nejlepší výkon v historii Teardown. Je to teda poprvé, co se podívám do České republiky. Naše klávesistka Pipsa u vás jednou byla a zbytku kapely vyprávěla, jak je to nádherná země. Jari ČR taky navštívil, loni na turné Female Fronted 2009 v dubnu, kdy hrál na basu s For Selena And Sin. Můžete si být jistí, že na našem blogu najdete spoustu fotek z našich českých koncertů!

Na které nebo která z míst, co teď navštívíte, se těšíte nejvíc?
Ahmaoja: Já jsem si něco přečetl o všech zemích, které na turné projedeme, a těším se na všechny. Z České republiky fakt doufám, že se vás co nejvíc přijde podívat na koncerty, protože vy Češi jste podle všeho skvělí lidé. A kurevsky dobří v hokeji.
Katja: Já se těším na nové země a zážitky. Na všechna ta nádherná města a krajiny a samozřejmě na místní lidi, jak jen to bude možné. V roce 2006 jsem byla v Německu na Wacken Open Air se svojí předchozí kapelou Re-Pulse, ale všechny ostatní země budou pro mě nové.

Jak se Teardown dostali k účasti na tomhle turné?
Katja: Párkrát jsme hráli s For Selena And Sin a ti tohle turné projeli už loni s Manzana a Unshine. Na další šňůru potřebovali za Unshine náhradu, a tak oslovili nás. A my jsme okamžitě souhlasili.
Ahmaoja: Já dostal SMSku s dotazem a odpověděl jsem ano, aniž bych se zeptal zbytku kapely.

Tohle turné bude pro Teardown první příležitost hrát mimo Finsko, co od toho čekáte? Je něco, z čeho máte strach?
Katja: Já jen doufám, že budeme všichni po celou dobu turné zdraví, abychom mohli podat na koncertech stoprocentní výkon.
Ahmaoja: Protože ještě nemáme nahrávací smlouvu, jsme poctěni touto příležitostí ukázat Teardown Evropě. Kontaktovali jsme i nahrávací společnosti, aby se přišli podívat a posoudit Teardown. Co se strachu týče, před každým koncertem jste tak nějak ve stresu, to prostě znamená, že vám záleží na tom, co jdete dělat. Pokud někdo tvrdí něco jiného, že necítí napětí, pak je asi něco v nepořádku.

Jak se připravujete na turné?
Katja: My nahusto zkoušíme a snažíme se připravit se na všechno, co by mohlo během turné přijít. Náš nový kytarista už naštěstí v zahraničí hrál, takže je takový náš "mentor".
Ahmaoja: Jasně, Jari hrál na posledním turné Female Fronted na basu s For Selena And Sin. Je spousta způsobů, jak se připravit na koncerty, ale pro mě je hlavní ujistit se, že je všechno perfektní v muzice. Strávili jsme přípravami muziky bezpočet hodin! Když to někdo zkazí, TAK MU/JÍ SAKRA KUPTE PIVO!! Taky jsme nechali udělat trička Teardown, která možná budou vyprodaná ještě před turné. Ale nebojte, i na vás se nakonec dostane.

Přednedávnem vás opustil basák Keltsu, proč to? Jak jste přišli na Jariho?
Ahmaoja: Keltsu je můj kamarád z dětství a on mě vlastně přivedl ke hraní na kytaru. já mám na klíně pořád tu samou akustickou kytaru, na kterou mě učil hrát NOFX. Keltsu je velmi důležitá postava v historii Teardown a hrál v ní velkou roli. nebudu zabíhat do detailů, ale můžu říct, že tohle jsme viděli jako pro kapelu nejlepší řešení. On je i úžasný vizionář a mentor.

Když Teardown získali zkušebnu v Jyväskylä, poznali jsme spoustu místních muzikantů. Zkoušíme ve stejné místnosti jako kapela Lucidity, kde hraje Jari na kytaru, a když odešel Keltsu, oslovili jsme právě jeho. Je to skvělý muzikant i člověk a přináší do tvorby Teardown čerstvé nápady.

Proč bychom se měli přijít podívat na váš koncert?
Ahmaoja: To je úplně jednoduché: přijďte a zažijete něco nového. Teardown je kapela, kterou jste asi ještě neslyšeli, ale je důvod přijít se na nás podívat. Nabízíme koncert, který má atmosféru a zároven je tvrdý. A co je vlastně "depressive metal"? Po našem koncertě budete mít jasno. Možná že vám skladba Prisoner ukáže, proč byste tam měli být... Prisoner a mnoho dalších si můžete stáhnout na našich stránkách.

Máte plány co dělat po turné a dál do tohoto roku?
Katja: Po skončení turné doladíme nové písničky a zamíříme do studia nahrát nový materiál. Taky plánujeme koncerty ve Finsku, některé z nich už jsou domluvené. Takže tvrdá práce nekončí a doufám, že bude v dohledné době pozásluze odměněna!
Ahmaoja: Možná budeme po turné unavení, ale na odpočinek nebude čas. Vyspat se můžeme v rakvi. Během roku vydáme nový materiál, uvidíme, v jakém formátu to bude. Co se mě týče, píšu hudbu ještě pro svoje další dvě kapely Ydin a Malignus.

Chtěli byste něco vzkázat fanouškům?
Ahmaoja: Říkáme "Kippis ja perkele" (pozn.: "na zdraví a sakra!") a já doufám, že vás bude v klubech co nejvíc, abyste to mohli říct s námi. Podívejte se nám na stránku a stáhněte si muziku. Uvidíme se na koncertech!
Katja: Těšíme se na vás na turné!

Karolína             


www.teardown.com

Foto: Savapip


Vydáno: 10.01.2010
Přečteno: 3609x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18501 sekund.