ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CYDONIA - Cydonia

Historie této kapely je velmi neobvyklá. Její diskografie obsahuje pouhé dvě desky a obě jsou navíc odlišné jako den a noc. Zatímco dnes hodnocený debut je speed metalovou baštou nejvyšší jakostní kategorie, o tři roky starší přírustek míří ze světelných melodických výšin do temných, progresivně power nu-metalových hvozdů. I tato deska sklidila víceméně kladné recenze, pro mě osobně ale zůstává CYDONIA kapelou jediného alba, které je ovšem nadopováno tak vydatným energickým nadšením, že jeho přesah objímá dalekou budoucnost a tak i dnes, o deset let později, působí tato deska nesmírně příjemným a svěžím dojmem.

Jedním z „pachatelů“ tohoto díla je italský maestro Olaf Thorsen. Tedy člověk, který o pár let dříve stvořil pod hlavičkou kapely LABYRINTH úžasný opus „Return To Heaven Denied“, aby ji po následném albu opustil a nechal tak kapelu v labyrintu tvůrčí krize, marně se snažící znovu oživit tajemný recept zmíněné desky, která zůstává do dnešních dnů jejich nejúspěšnějším albem. Odkaz „Return To Heaven Denied“ ale přesto nezaniknul a jeho výrazné stopy je možné nalézt právě na albu „Cydonia“. Nejedná se ale o lacinou kopírku prověřených postupů, protože skladatelský talent Olafa Thorsena tentokrát velmi hodnotně doplnil Dan Keying, tedy vokalista a lyrik kapely CYDONIA. Vzniklo tak mimořádné dílo, kterému k jeho jedinečnosti výrazně napomáhá fakt, že se tato tvůrčí spolupráce už nikdy neopakovala, stejně jako to, že kapela na svém druhém počinu uhnula do zcela jiných žánrových směrů (jedinou další koketérií se spídem bylo nahrání skladby „Save Us“ na tributní album HELLOWEEN). Album „Cydonia“ tak zůstává neopakovatelným a ničím nenahraditelným zážitkem.

Dan Keying pro něj vymyslel koncepční příběh o Červené a Modré planetě (neboli o Marsu a Zemi). Tento velmi promyšlený vesmírný děj vhodně doplňuje nadýchanou vzletnost hudby samotné, ale neobtěžuje ji žádnými sci-fi motivy nebo bůhvíjakými „space“ zvuky a vše tak může rozkvést v čistokrevnou a fenomenální metalovu jízdu. Nekonečný vesmír technického speed metalu ozáří miliardy hvězdných tónů a Galaxii nakynou symfonické melodie roztančené étericky načančanou energií. A my tímto prostorem proletíme jako kometa, která ve srážce s omamnou speed metalovou podstatou exploduje v nekonečně blažené agónii. A až všechna ta pompézní vřava utichne, duchovně snadno nás zklidní „dojezd“ ve formě baladického skvostu s názvem „Eternal Night“.

Je málo takto povedených, přirozeně působících a přitom „tvrdohlavě“ vyhraněných speed metaloých alb. „Cydonia“ je v mnoha směrech ojedinělý zážitek, užijte si ji naplno!

Petr Štěpnička             


YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. The King
2. Legend In Time
3. Land Of Life
4. Great Soul Of Steel
5. Last Prayers
6. Confused Future
7. Masters Of Stars
8. Slave To Dream
9. Eternal Night

Sestava:
Dan Keying - zpěv
Olaf Thorsen - kytara
Steve Sguario - kytara
Trevor O' Neal - baskytara
Lee Crow - klávesy
Mat Stancioiu - bicí

Žánr: technický speed metal
Rok vydání: 2000
Čas: 47:02
Produkce: Olaf Thorsen
Label: Metal Blade
Země: Itálie

Diskografie:
2000 - Cydonia
2003 - The Dark Flower


Vydáno: 17.01.2010
Přečteno: 2588x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak to mám doma v...16. 03. 2010 6:53 GNT
Napiš mně svůj...19. 01. 2010 8:38 Pagan
Zkusím si to...19. 01. 2010 8:33 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08538 sekund.