DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GAMMA RAY - To The Metal

Metalový patos pokaždé smrdí zakuklenou naprděností. Když o víře v "těžký kov" zpívají mladé, hormonama nabuzené máničky, je to ještě pochopitelné (stejně jako u MANOWAR, kteří se tím živí:-)), proč se ale k něčemu takovému snížili věkovití kmeti z GAMMA RAY, tomu opravdu nerozumím. Pokud někdo namítne, že to není poprvé (viz song „Heavy Metal Universe“), budu s ním těžce nesouhlasit, neboť píseň z alba „Power Plant“ byla zpracována s velkým nadhledem, který v propojení s úžasnou melodickou hravostí dodal typickému metalovému klišé křídla, kdežto skladba „To The Metal“ z aktuální desky nese veškeré znaky „hevíkové“ dřevnatosti, která se navíc bere smrtelně vážně. Tato skladba vyšla jako předvoj celé desky a osobně mě vyděsila do té míry, že jsem si pokládal otázky typu: „Co se to kurva děje!?“ či „Nezačali nám „hansenovci“ náhodou trochu senilnět?“. Obavy samozřejmě nebyly zcela na místě, přesto jsem se určitých rozpaků zbavit nedokázal (viz poslední odstavec).

Ačkoliv je důraz na heavy metalovou stylizaci tentokrát poměrně silný, zapšklá okázalost titulní skladby zůstává naštěstí (!) ohraničena pouze její stopáží a zbytek obsahu už prosvětluje typicky melodická, "power/speed" metalová voltáž. Sice bez výrazné snahy o tvůrčí posun, přesto (nebo spíš proto?) může být poslech této desky zase celkem příjemnou záležitostí. V tomto kontextu je ovšem pojmenování alba dle té nejvíce odlišné (a nejhorší) skladby, ke které byl navíc natočen klip, skutečně nepochopitelné. Dobře nepůsobí ani obal desky, který tématickou podobností s předešlými kusy vytváří splývavě zmatečný dojem.

Zmíněná příjemnost poslechu bude hodně záležet na vaší hudební „orientaci“. Konzervativci budou u spídovek jako „Rise“ (s nádherně klenutým refrénem, to se musí nechat) výskat blahem, liberálové desku zkousnou s přivřením jednoho ucha (úplně by se jim pak mohly líbit písně „Empathy“ nebo závěrečná „No Need To Cry“) a ostatní se ukoušou nudou.

Ani ohleduplnost skupiny „konzervativců" nemůže být ale, obávám se, natolik velkorysá, aby přehlédla některé momenty, kdy budou vzpomínky na minulost asociovány brutálně okatým způsobem. Hra na posluchačskou jistotu je tentokrát opravdu hodně patrná (viz trapné vystoupení Michaela Kiskeho v „All You Need To Know", který zazpíval po miliónté TO SAMÉ) a víc než kdy jindy bude záležet na tom, jak moc GAMMA RAY žerete. Vůbec bych se pak nedivil, kdyby se i těm nejoddanějším z vás začala tahle parta díky desce „To The Metal“ už malinko zajídat. Jsem na tom totiž podobně. Největší kámen úrazu přitom nevidím v kopírování předešlých postupů, ale v pocitu odosobnění, který z desky přímo sálá a na sto honů zavání komerčně-marketingovým kalkulem.

Petr Štěpnička             

Musím rozhodně souhlasit s jednou věcí – tady záleží hlavně na tom, jak moc jste zažraní. A já, v případě Gamma Ray, patřím k těm nejzažranějším. Takže ani kdybych se přetrhla, nemůže být můj názor objektivní. Samozřejmě si netroufám tvrdit, že „To The Metal“ dosahuje kvalit třeba takové „No World Order“, to samozřejmě ne. Na druhou stranu – ačkoli sama sebe považuji za velmi liberálního posluchače, nemusela jsem z desky „překousávat“ vůbec nic. Ani titulní skladba mi nepřijde tak katastrofální – sice mě na první poslech šokovala, ale když jí člověk dá šanci, je to nakonec docela příjemná hitovka. Možná kýčovitá, ale určitě ne špatná. Už kvůli několika velmi povedeným skladbám si deska rozhodně nezaslouží tak nízké hodnocení (ale to je samozřejmě dáno tím, že novinky Gamma Ray jsou většinou přijímány s rozpaky a uznání se jim z velké části dostává až s odstupem). Mezi silné kusy patří určitě speedovka „Rise“, potemnělá „Empathy“, hitovka „Time to Live“, která bude určitě výborně fungovat na živo, pozitivní „Shine Forever“, která svým refrénem prostě musí potěšit milovníky melodií (nemluvě o skvělé basové lince), hravě-klávesový začátek „Chasing Shadows“ nebo povedená balada (věc v diskografii Gamma Ray tak vzácná) „No Need to Cry“ z pera Dirka Schlächtera.
I když by se mohlo zdát, že se tu snažím bránit své oblíbence hlava nehlava, určitě tomu tak není. Já jen nemám ve zvyku kapely zavrhovat. A stačí si vzpomenout, kolikrát už byli hansenovci v takové pozici – nehledě na to, že většina konzervativců nadává už od zpomalení po „Somewhere Out in Space“. Jasně, Gamma Ray to umí i mnohem líp, ale to ještě není důvod je za tuhle desku kamenovat. Tolik k pohledu zažraného fanouška.
Ray 7,5/10

www.gammaray.org

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Empathy
2. All You Need To Know
3. Time To Live
4. To The Metal
5. Rise
6. Mother Angel
7. Shine Forever
8. Deadlands
9. Chasing Shadows
10. No Need To Cry

Sestava:
Kai Hansen - zpěv, kytara
Henjo Richter - kytara, klávesy
Dirk Schlächter - baskytara
Dan Zimmermann - bicí

Žánr: melodický heavy/power/speed
Rok vydání: 2010
Čas: 48:22
Label: earMusic/Edel Germany
Země: Německo

Diskografie:
1990 - Heading For Tomorrow
1991 - Sigh No More
1993 - Insanity And Genius
1995 - Land Of The Free
1997 - Somewhere Out In Space
1999 - Power Plant
2001 - No World Order
2005 - Majestic
2007 - Land Of The Free II.
2010 - To The Metal

Související články:
GAMMA RAY - Heading For Tomorrow
GAMMA RAY - Sigh No More
GAMMA RAY - Majestic
GAMMA RAY - Land Of The Free II.


Vydáno: 13.02.2010
Přečteno: 5939x




počet příspěvků: 27

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
HellhammerJo souhlasím, 7/10...10. 04. 2014 14:03 Martin
MartinNeměl bych...10. 04. 2014 13:52 Hellhammer
recenzeI když GR...10. 04. 2014 13:04 Martin
Dnes večer vám hrají GRGR zahráli takovou...10. 04. 2014 10:10 Kdysi fan
Miluji tyhle kecy...10. 04. 2014 8:39 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10051 sekund.