DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACK COUNTRY COMMUNION - Black Country

Když se bavíme se o Black Country Communion, není možné nezmínit v poslední době tolik provařený termín superskupina. Jen při pouhém pohledu na čtveřici zúčastněných jmen se musí zákonitě každému milovníkovi starého poctivého hard rocku zvýšit tep. Co jméno, to pojem. Glenn Hughes si v sedmdesátých letech udělal obrovské renomé v řadách Deep Purple, bubeník Jason Bonham je nejen synem slavného opilce z Led Zeppelin, ale i velice respektovaným hráčem, klávesista Derek Sherinian nebyl v řadách Dream Theater také náhodou a mladík Joe Bonamassa si udělal jméno jako sólový bluesový umělec, kterému se dokonce poklonil i sám Gary Moore. A společně tahle parta vydává první desku „Black Country“.

Abych řekl pravdu, nečekal jsem o ní zázraky. Především proto, že když vidím takovou soupisku jmen, kde je jedna osobnost, jeden skvělý muzikant vedle druhého, nemám k tomu přílišnou důvěru. Hlavně proto, že to většinou dopadne tak, že každý chce pro sebe urvat co nejvíce místa a své umění ukázat na úkor ostatních a především na úkor dobrých skladeb. U Black Country Communion jsem se toho bál samozřejmě taky. A ono je to, světe div se, trochu jinak. Stylově je Black Country Communion samozřejmě hard rock jako vystřižený ze sedmdesátých let s řádně bluesovými kořeny. Jsou zde cítit jak vlivy Deep Purple (to asi nejvíce), tak Led Zeppelin, ale třeba i Thin Lizzy, Free nebo bluesrockových velikánů Jeffa Becka nebo Roryho Gallaghera.

Už od první skladby „Black Country“ deska pořádně odsýpá, Hughes zpívá jako o život a dokazuje proč si už v první polovině sedmdesátých let zasloužil v řadách Deep Purple stejně hodnotnou pěveckou pozici jako David Coverdale. Bonamassa ukazuje, že i při svém mládí, kdy je o pětadvacet let mladší než Hughes, může zdárně sekundovat starému pánovi, který za život přispěl na více než stovku (!) desek. Hned druhá „One Last Soul“ má obrovské hitové ambice, když se Hughes šplhá do výšin, kde svádí souboje s Bonamassovou bluesovou kytarou.

Ono čím dál více pronikáme do hlubin desky „Black Country“, tím více se ozývá bluesových názvuků a nálad. Třeba „Song Of Yesterday“ je ukázkový příklad blues ve stylu „Parisienne Walkaways“ nebo „Still Go The Blues“ s čarokrásným Bonamassovým sólem. „Medusa“ je naopak temná bluesrocková věc a „Revolution In Me“ můžeme zase hrdě přiřadit do příhrádky „to nejlepší z Led Zeppelin, co Led Zeppelina nikdy nenahráli“. A končí se ve velkém stylu, rozmáchlou jedenáctiminutovou „Too Late For The Sun“, která cituje všechny zásadní okamžiky sedmdesátých let. Cítíte tu samozřejmě odkaz Párplů, Zeppelinů ale i Black Sabbath a dejme tomu i takových Yes nebo Rush.

Prostě „Black Country“ se povedla. Je to hlavně tím, že se žádný z muzikantů nesnaží strhnout pozornost jen na sebe a na většině plochy desky hraje pro dobro celku. Hudba obsažená v drážkách disku samozřejmě není ničím objevným. Je to prostě jen pořádný blues hard rock, ale kdo jiný by měl mít nárok tuhle hudbu servírovat než pánové Hughes, Bonamassa, Sherinian a Bonham?

Jan Skala             


www.bccommunion.com

Seznam skladeb:
1. Black Country
2. One Last Soul
3. The Great Divide
4. Down Again
5. Beggarman
6. Song Of Yesterday
7. No Time
8. Medusa
9. Revolution In Me
10. Stand (At The Burning Tree)
11. Sista Jane
12. Too Late For The Sun

Sestava:
Glenn Hughes - zpěv, baskytara
Joe Bonamassa - kytara
Derek Sherinian - klávesy
Jason Bohman - bicí

Rok vydání: 2010
Žánr: blues hard rock
Čas: 69:53
Label: Mascot Records
Země: Velká Británie/USA

Diskografie:
2010 – Black Country


Vydáno: 05.10.2010
Přečteno: 3553x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pre mna treti album...13. 10. 2010 10:47 Marc - Janesession
To ironické...5. 10. 2010 9:48 Ladislav Zinke


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09213 sekund.