ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Tarja TURUNEN - What Lies Beneath

Finská metalová diva Tarja Turunen představila na konci léta svojí druhou (budeme-li ctít Tarjino počítání a pomineme vánočně vzpamatovávací desku pro radost „Henkäys Ikuisuudesta“) sólovku po odchodu z Nightwish. Zpěvačka, která svým projevem zásadně ovlivnila dění na (sladce) kovové scéně svojí „debutovou“ zimní bouří vyvolala množství emocí – od nadšených ovací až po pohrdavé ohrnování nosu nad ucajdaností a nevýrazností desky. „My Winter Storm“ však definovalo to zásadní. Tarja NENÍ Nightwish. A tenhle základní postulát je třeba brát v úvahu i při ochutnávání toho, co leží úplně vespod („What Lies Beneath“).

Dalo se čekat, že Tarja vyslyší úpěnlivé prosby fandů a do nových songů vnese víc tvrdosti, agrese a údernosti. Dalo se čekat i to, že si zachová svojí tvář a cítění a dostatek prostoru tak dostanou i křehké (a pro příznivce nightwishovských divočin i nudné) pasáže. Naprostou jistotou pak zůstává Tarjin excelentní soprán, kterým tahle dáma dokázala udržet vysoko nad hladinou i (dle mého) nepříliš povedený díl minulý (ve studiové verzi, naživo se ukázalo, že ta energie tam prostě je..). A tak bylo vlastně jen otázkou, jestli se jistotu, očekávání i vlastní duši podaří nakombinovat povedenějším způsobem.

Povedlo se. I přes to, že ještě stále jde spíš o album pro ty, kteří víc než akci hledají prožitek. Tohle tvrzení zcela popírá fantastický úvod v podobě noblesně (byť docela náročného) teatrálního představení s odkazem na klasickou hudbu, těžící z hravé lehkosti a nádherné spolupráce se zpěváčky z Van Canta – pro mě osobně největší pecka na albu, na kterou ve výrazně šlapavém tempu (vida, že i na Tarjiných deskách lze – a nejen díky jejímu hlasu – zacítit závan Nightwish) navazuje podobně dynamická „Until My Last Breath“. A pak už se znovu začíná hrát na barevné střídání nálad se symfonickým nádechem, při kterém se nemůžu zbavit dojmu, že některé pomalejší skladby („Rivers Of Lust“, „Crimson Deep“) dostat do rukou méně výrazná osobnost, začne se mlátit prázdná sláma. Tak jako v živém provedení u skladeb z prvního dílu hraje velkou roli důrazná rytmika, Mike Terrana u bicích a Doug Wimbish u basy jsou zjevně jedním z pilířů, o které se Tarja může opřít (razance „In For a Kill“, či celkově pulsující atmosféra „Little Lies“ bere dech). Z řady hostů je třeba zmínit výborný duet s Philem Labontem (All That Remains) v dálněvýchodní „Dark Star“ či kytarové kousání Joe Satrianiho v dobrodružné „Falling Awake“. Těžko říct, jestli je to jen náhoda, že ve skladbách, ve kterých účinkují přizvanci, se toho téměř pravidelně děje víc (a díky tomu právě tyhle songy můžu vřele doporučit), takhle vzniká dojem, jako by Tarja potřebovala občas impuls „zvenčí“.

Pokud snad váháte, zda ochutnat digipackovou verzi, rozšířenou o tři songy, můžu s klidným svědomím doporučit právě tuhle variantu. Už jen pro ochutnávku toho, jak po Cooperově „Poison“ Tarja zápasí s bílohadím „Still Of The Night“ – nemůžu si pomoct, ale některé kroky téhle úžasné zpěvanduli prostě nesluší…

Ať už Tarja spáchá cokoliv, její fenomenální hlas bude vždycky důvodem pro natrčení slechů. S šikovným hitmakerem za zády by se Tarja mohla ještě o ždibec víc přiblížit tomu, co od ní široká veřejnost – zda bohužel či bohudík nechám na vás - očekává (letošní deska totiž nasvědčuje tomu, že právě tímhle směrem by se její další tvorba mohla vyvíjet). Troufnu si tvrdit, že s „What Lies Beneath“ se Tarja důkladněji trefuje do vkusu fanoušků. A nejlepší na tom je, že jí tenhle posun bez problémů věřím.

Savapip             


www.tarjaturunen.com

You Tube ukázka - Until My Last Breath

Seznam skladeb:
1. Anteroom of Death
2. Until My Last Breath
3. I Feel Immortal
4. In for a Kill
5. Underneath
6. Little Lies
7. Rivers of Lust
8. Dark Star
9. Falling Awake
10. The Archive of Lost Dreams
11. Crimson Deep
12. We Are
13. Naiad
14. Still Of The Night

Sestava:
Tarja Turunen – zpěv, piano
Alex Scholpp - kytara
Marzi Nyman - kytara
Doug Wimbish - baskytara
Max Lilja - cello
Christian Kretschmar - klávesy
Mike Terrana - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 1:12:54
Label: Universal Music
Země: Finsko

Diskografie:
2006 - Henkäys Ikuisuudesta
2007 – My Winter Storm
2010 – What Lies Beneath

Související články:
TARJA TURUNEN – Henkäys Ikuisuudesta
Tarja TURUNEN - The Seer


Vydáno: 10.12.2010
Přečteno: 4268x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Souhlasím.Dobré...14. 12. 2010 22:22 Ladislav
Opravdu velmi...10. 12. 2010 18:16 ARCH_ENEMY


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0983 sekund.