RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

NEJLEPŠÍ ALBA OSMDESÁTÝCH LET PODLE REDAKTORŮ METAL FOREVER - Savapip

Osmdesátá léta byla, jsou a budou nepřekonatelná (netvrdil jem něco podobného i o devadesátkách :-)?). Bylo to období, kdy jsem začal hudbu vnímat a prožívat. A i když mi spousta těch pro metal důležitých alb začala doklapávat až v následující dekádě, když mě dneska přepadne chuť vypnout, relaxovat, či se jen v téhle uspěchané době zastavit a udělat si radost, pravděpodobnost že mi při tom bude dělat společnost některá z následujících nahrávek je hodně vysoká. I když nechci tvrdit, že všechny tyhle desky byly pro vývoj hudební scény nepostradatelné, já bych se bez nich neobešel…

1. HELLOWEEN - Keeper Of The Seven Keys 1 (1987)
Album, které na několik dalších let rozhodlo o tom, že všechno, co zavánělo speedem, se mi muselo proběhnout po obýváku. Jak jsem už zmiňoval, na dvojce (a ta by v tomhle seznamu pochopitelně neměla chybět, chybí čistě jen z nedostatku místa) je možná víc hitů, ale jednička je prostě srdeční záležitost.

2. SAVATAGE - Gutter Ballet (1989)
Na Sava jsem poprvé narazil až s „Edge Of Thorns“ o čtyři roky později. O to úchvatnější byla cesta zpátky a objevování kořenů téhle mojí srdeční záležitosti. Tenhle kořen považuju z osmdesátek za nejvýživnější.

3. ACCEPT - Russian Roulette (1986)
No jasně, asi by tady mělo být spíš „Metal Heart“, se kterým jsem poprvé ulítl s Accept. Ale o „Russian Roulette“ platí (tak jako v téhle bilanci několikrát) – možná ne nejzásadnější deska diskografie, ale mému srdci nejbližší.

4. MANOWAR - Kings Of Metal (1988)
I kdyby dneska bylo možné považovat Manowar za karikatury, neznám nikoho (zdůrazňuji nikoho), kdo by tehdy u tohohle skvostu neslintal blahem.


5. PRETTY MAIDS - Future World (1987)
Ježkovy voči, radši mrkněte na kompletní článek, už bych se opakoval…, tak snad jen, že u „Future World“ jsem ještě dneska úplně na hadry. A nostalgie s tím nemá nic společného.


6. WARLOCK - Triumph And Tragedy (1987)
Možná bych polemizoval s Radkou, že jde o nejvýznamější album s ženskou za mikrofonem, ale do první trojky této kategorie bych ho vytlačil. Každopádně to nejlepší, co kdy Dorotka spáchala.


7. COOPER Alice – Trash (1989)
První vzpomínka na tohle album, které porozumí asi jen ti dříve narození: Sedíme na pévéesce v kasínu a hltáme „Bed Of Nails“ ve Žbirkově Rytmu :D. Elíse mám radši v jeho komerčním období a tohle je jeho vrchol.

8. SCORPIONS - Love At First Sting (1984)
Hmmmmmm, to nebylo jenom „Still Loving You“, to byla taky úžasná energie, která se k těmhle německým rockerům v nepravidelných vlnách vracela. No a tady vytryskla úplně maximálně.


9. EUROPE - The Final Countdown (1986)
Věřili byste tomu, že nejen na titulní hit se tehdy pařilo na diskotékách :-)? Pirátskou kazetu jsem si tehdy přivezl z Polska, pak jsem si koupil vinyl, který vyšel v tuzemsku jako jeden z prvních porevolučních, následovalo cédéčko a pořád jsem toho neměl dost…

10. TUBLATANKA - Žeravé znamenie osudu(1988)
Na domácího zástupce muselo dojít i v první desítce. Kandidátů bylo víc, ale ať to beru z které strany chci, „Žeravé znamenie“ mi v konkurenci těch níže uvedených připadá jako to osobně nejzásadnější, s čím jsem se z domácí scény tehdy setkal.

A dál už bez udání pořadí:
BON JOVI - 7800° Fahrenheit (1985)
Moje cesta k metalu vedla od Elánu přes Europe a Bon Jovi. Další z kapel, pro které platí, že by tu mělo být spíš „Slippery When Wet“, ale nejméně nápadná deska v diskografii Bon Jovi mi učarovala víc.

CINDERELLA - Night Songs (1986)
Miloval jsem hudební dospívání téhle rockové Popelky, ale přece jen k prvnímu počinu se vracím nejradši.

CITRON - Plni energie (1986)
I Citron patří do té kategorie, kde z hlediska významu bych měl zmínit spíš „Radegasta“, ale mě ten jejich klasický bigbít a „neohrabaný“ (v porovnání s Křížkem) vokál Standy Hranického sedí víc.

DEF LEPPARD – Hysteria (1987)
Strojově přesní Lepardi a jejich pohodová „Hysteria“ byla taky jedna z desek, které hned po revoluci nabídl kterýsi z tuzemských vydavatelů na vinylu. Výsledkem byla ohoblovaná kazeta i deska.

DOMAIN - Before The Storm (1989)
Tohle byl důsledek Keepera, všechno co v sobě mělo melodii mi padalo do uší. A pozitivní Domain ještě v té době neměli ani ponětí o nějakých komplikovanějších postupech a sázeli ty melodie jednu za druhou.

ELÁN – Rabaka (1989)
Dáme si Rabaka…, na Elánu jsem byl hudebně odkojen a tohle je ta nejnostalgičtější vzpomínka v celém seznamu, kterou prostě nemůžu vynechat.

FAITHFUL BREATH - Gold ´n ´ Glory (1984)
Skvěle neotesaný metal.

LILLIAN AXE - Love And War (1989)
Potenciál téhle desky nebyl nikdy doceněn. Díky tomuhle albu hledám novinky o Lillian Axe dodneška.

MOORE Gary - Wild Frontier (1987)
Kterak si bluesový kytarista zarockoval – jde mu to skvěle.

MÖTLEY CRÜE - Dr.Feelgood (1989)
Zdivočelí vlasáčci a jejich nejvyrovnanější kolekce. Hlavně jako připomínka toho, že i glam metal se mnou tehdy hýbal docela důkladně.

SCANNER – Hypertrace
Ryzí melodický speedmetal (možná tady jsou důvody té věčné diskuze, co vlastně je a není speedmetal) ve své dřevní podobě. Tady se nekoukalo na komerci a líbivost.

SDI - Sign Of The Wicked (1986)
Tahle deska tady prakticky nemá co dělat :-). Pokud by ty později narozené (drazí vrstevníci, předpokládám, že tuhle položku máte ve svém seznamu takřka povinně) snad tahle myšlenka napadla, vyzkoušejte.

STEELER - Undercover Animal (1988)
Axel Rudi Pell. Ještě před tím, než chytil do ruky svojí šablonu. Tady jsem si ho objevil a i když nahrávky Steeler jsou proti jeho současné tvorbě syrové a neopracované, tady mi seděl nejvíc.

STORMWITCH - The Beauty And The Beast (1987)
Hit na hitu.

TEAM – 1 (1988)
Zjevení na domácí scéně, schopnost vyloudit hit z čehokoliv. Tenkrát se psalo, že Team vytlačil Elán z trůnu, mě se tam na tom trůnu koncem osmdesátých mačkaly hned čtyři (všechny zde zmíněné) kapely.

TWISTED SISTER - Stay Hungry (1984)
Parádní deska. Jeden z těch kousků, u kterých člověk lituje, že se k nim dostal se zpožděním. Umíte si představit, jak by to se mnou cvičilo, slyšet (a vidět, protože klipy od Twisted se prostě nesmí vynechat) to už v rebelských čtrnácti? Nespoutaná zábava!

Savapip             



Vydáno: 01.07.2011
Přečteno: 4707x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
TEAM... skvelá vec...7. 07. 2011 10:40 Martin
to Savapip: Tak...4. 07. 2011 15:46 lukáš
Tak nějak bych to...3. 07. 2011 12:01 rainy
ti mě úplně...2. 07. 2011 15:30 Savapip
Nevím jak to, že...2. 07. 2011 11:15 Milan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08582 sekund.