ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Ataman (HYSTERIA) - Jsme dost staří na to, abychom se nebáli ženské v kapele

Těm, kteří vytrvale sledují domácí scénu, určitě není jméno Hysteria neznámé. Tato melodická banda z Moravy na konci loňského roku o sobě dala vědět hodně výrazně. Ovšem případná polemika, jestli za to mohla víc jejich poslední povedená deska „Zeptal jsem Krista“ nebo překvapivě kvapný odchod frontmana Richarda Mastila, by mohla být dost dlouhá a bouřlivá. Naštěstí pro metalové fandy se vše vyřešilo, kapela se zkonsolidovala a s novou půvabnou posilou u mikrofonu už zase řádí na pódiích. O tom, jak to bylo, jak to je a jak to snad i bude se rozpovídal kytarista, klávesák, vokalista, producent a webmaster v jedné osobě - Ataman.

Nelze začít tenhle rozhovor jinak, než návratem k loňskému prosinci, kdy ohlásil odchod váš bývalý zpěvák Richard Mastil. Z mého nezasvěceného pohledu Richard ohlásil svůj odchod hodně nečekaně, obzvlášť když inkoust na bookletu desky „Zeptal jsem se Krista“ prakticky ještě zasychal. Vy jste měli nějaké signály, že Richard uvažuje o ukončení pěvecké kariéry? A jaká byla Tvoje první reakce, případně reakce kapely, na tuhle zprávu?
Signály žádné nebyly, bylo to jako blesk z čistého nebe i pro nás. A moje první reakce – prázdnota, bezmoc, zlost, vyčerpání.

Události kolem Richardova odchodu krapet zastínily fakt, že těsně před tím vyšlo vaše třetí album „Zeptal jsem se Krista“. Od vydání utekla už poměrně dlouhá doba, takže jaké ohlasy jste na tuhle desku zaznamenali, který song z desky je pro Tebe největší favorit a proč?
Ono to zastínění nebylo trochu, ono to bylo hodně. Místo propagace nové desky, masivní kampaně a řady koncertů se zavřela voda. Přestali jsme hrát a rozhodovali se, co dál. Horkým kandidátem na „řešení“ dané situace bylo i ukončení činnosti kapely. Naštěstí se tak nakonec nestalo :) S tím ovšem souvisí i faktické posunutí opravdového startu nové desky až na jaro 2011, kdy jsme začali opět koncertovat, což není zas až tak dávno. Nicméně k těm ohlasům – jen velmi vyjimečně jsem zaslechl, že některé předchozí album bylo lepší. Jinak zcela drtivě nová deska sklízí veliký úspěch, jak u fanoušků, tak i u kritiky. Což nás strašně moc těší, protože jsme si od ní dost slibovali a věnovali jí mnoho úsilí. Největším mým favoritem je Cítím lásku Tvou. A ukazuje se, že je favoritem i pro většinu fanoušků. Je to asi dáno tím, že je svižná, agresivnější, silně rytmická, samozřejmě v neposlední řadě má i ostrý text :)

Je něco, co bys dneska na desce udělal jinak a co považuješ za ten nejzákladnější element hudby Hysterie, se kterým se stoprocentně potkáme i na další desce?
Určitě bych jinak udělal spoustu věcí :-D Z těch „zveřejnitelných“ je to třeba to, že bych trochu jinak smíchal zpěvy. Za nejzákladnější element hudby Hysterie, se kterým se zcela jistě setkáte i na další desce, je náš stylový kočkopes, kterému říkáme open metal :)

Dost dobře si nedokážu představit Hysterii bez skvělých a maximálně inteligentních textů. Budete v tomhle směru s Richardem dál spolupracovat nebo se textařského žezla chopí někdo jiný?
Na tuhle otázku zatím nedokážu dost dobře odpovědět. Osobně bych rád, kdyby Richard dál spolupracoval alespoň na textech, ale zatím jsme o tom nehovořili, takže nevím, jak se k tomu postaví. Nicméně už mám částečně vymyšlené i další scénáře jak texty do budoucna řešit. Mimochodem málokdo věřil, že Hysteria může znít dobře i bez Richarda, ale ukázalo se, že může. Já doufám, že pokud Richard nebude chtít spolupracovat na textech, tak se s tím budeme schopní opět poprat a dospět k výsledku, ze kterého budeme mít radost my i fanoušci.

Přiznám se i k tomu, že mě hodně překvapila zpráva, že Hysteria angažovala k mikrofonu dámu. Kdy se zrodil tenhle nápad, bylo to až na základě toho, jaké nabídky jste dostali, nebo jste náhradu za Richarda hledali už s vědomím, že nemusí jít nutně o chlapa? A můžeš Inge blíž představit?
To jsi nebyl sám :-D Šokovali jsme tím mnoho lidí :) A mnohdy ne zrovna příjemně. Nicméně popořádku – naše inzeráty zněly : hledáme frontmana/frontmanku. Jelikož nejsme padlí na hlavu, bylo nám jasné, že pokud nebudeme zrovna hledat kopii Richarda (což jsme nechtěli), bude kapela ve výsledku tak jako tak hodně jinak znít. A po vzájemné dohodě jsme dospěli k názoru, že jsme i dost staří na to, abychom se nebáli ženské v kapele, proto jsme dali prostor oběma pohlavím. Nutno dodat, že Inge byla z adeptů jedinou ženou. A něco o Inge ? Je to děvčica z Brna s kořenama tady na Slovácku okolo Hradišča, studuje zpěv od malička, teď bude maturovat na uměleckém gymnáziu. Zahlídla náš inzerát na bandzone, zalíbili jsme se jí, přihlásila se a vyhrála konkurz :)

Bohužel jsem neměl možnost vidět vás s Inge naživo, takže sám to nemůžu posoudit, ale jak se podle Tebe Inge vyrovnala s tím, že nahradit Richarda není zrovna jednoduchá věc?
Je statečná. Ze začátku na ni lidi byli dost tvrdí, řekl bych spíš až hodně hnusní. A ještě i teď občas jsou, ale naštěstí už je to jen maličká hrstka, ostatní přijímají Inge s velkým nadšením. Bojuje, učí se, a buduje si svůj vlastní styl. Nedávno mi kamarád po našem vystoupení řekl, že už Inge parádně zapadla do kapely (viděl nás v květnu, červenci, září) a že je to na pódiu velice znát, že nám to šlape. Takže si osobně myslím, že se s převzetím Richardova postu vyrovnala na výbornou.

Právě jste do světa vypustili demo, na kterém Inge nazpívala tři starší skladby. Podle jakého klíče byly vybírány skladby na demo 2011?
Podle celkem jednoduchého – aby jí to sedělo do pusy, na rozsahy, aby to dobře vyznělo, a aby to byly oblíbené písničky.

V souvislosti s tím se nabízí otázka, jaké jsou nejbližší plány Hysterie? Uvažujete o tom natočit s Inge víc starších kousků nebo už makáte na nových věcech, šitých přímo pro Inge? A jaký vliv to bude mít na váš koncertní program, budete ho směřovat tak, aby postupně převládaly novinkové věci nebo si naopak hodláte vlastní historii dostatečně hýčkat? Jsou nějaké skladby, bez kterých si koncertní playlist prostě nedokážeš představit?
O natočení dalších starších věcí s Inge momentálně neuvažujeme. Je to časově i finančně náročné a my se teď chceme zaměřit na nové věci a novou desku, kterou bychom chtěli tentokráte vydat mnohem dříve než po 3 letech ;-). Na koncertní program to určitě vliv mít bude, ale jen do té míry, jak budou nové věci oblíbené u lidí. Stejně je tomu i teď. Koncertní set je vytvořen tak, aby se lidi bavili. Teď teda ještě muselo být přihlídnuto k tomu, aby to Inge sedělo na zpívání. Z tohoto důvodu třeba vypadla „původní“ Sága mrtvých očí – prostě to Inge nesedělo do pusy ani do krku, tak jsme to holt vyškrtli. Momentálně si playlist nedokážu představit bez momentálně nejoblíbenější skladby Cítím lásku Tvou :) Ostatní si dokážu představit, že tam nebudou. Ovšem nedokážu si ale představit, co bychom tam dali místo nich :-D

Jak jste si užili vystoupení na Masters of Rock a myslíš, že se dá předpokládat, že se Inge s Richardem ještě někdy potkají na pódiu? V souvislosti s touhle otázkou mě napadá, že jsem se Richarda svého času ptal, na jaký koncert vzpomíná nejvíc. Byl to pro Tebe tenhle masterovský nebo je ještě jiný, který ho přebije?
Tak vystoupení na MoRu jsme si užili parádně. Nečekali jsme takový úspěch. Upřímně, do MoRu byla fronta na naše autogramy a hodinová autogramiáda jen v rámci našich erotických snů :) Jestli se Inge s Richardem ještě potkají na pódiu – to se uvidí. Při nějaké výjimečné příležitosti někdy v budoucnu je to možné, ale zatím není nic konkrétního v plánu. Zažili jsme ovšem za ty roky ještě mnoho jiných koncertů, které se nám vryly do paměti. Například na Noci plné hvězd jsme před pár lety hráli jako poslední ten den. Bylo kouzelné vidět, jak se po ochozech zvedají mrtvolky a přicházejí zapařit na tóny, které je probudily a upoutaly :) I zvukaři se probudili a byla to super šou, kterou jsme si parádně užili. Nebo na jednom motosraze při našem vystoupení přímo metr před náma na hraně pódia tančily 2 striptérky. A ta tmavovláska přede mnou byla přesně můj typ :) Takže asi tušíš, že se mi hrálo pěkně blbě :-D. Ale rád na to vzpomínám. Rock Nářezy v Lipnici nad Sázavou taky bývaly super, na ty rádi vzpomínáme. Je toho víc. Vlastně pokaždé, když pod sebou vidíme lidi, které to baví, zajímá je naše muzika, tak je to super a rádi na tu akci vzpomínáme.

V rozhovoru, který jsme s Richardem páchali před čtyřmi lety jsme narazili na to, že členové Hysterie oplývají mnohými nej. O jaké nej kapela přišla s Richardovým odchodem a naopak, jaké nej získala příchodem Inge?
Tak rozhodně přišla o jednoho z nejlepších textařů v ČR a velmi charismatického frontmana. Zato získala jednu z nejnadanějších mladých zpěvaček s potenciálem dále se výrazně rozvíjet. Získala také jednu z nejhezčích a nejvysmátějších zpěvaček v ČR. Její chechtavé „Khéé“ a „Ghéé“ už začíná být pověstné :) Peťošek přišel o post nejkrásnější a nejmladší osoby v kapele.

Moje otázky jsou u konce, máš prostor říct to, na co se Tě ještě nikdy nikdo nezeptal a co bys rád, aby se dostalo k uším metalového národa.
Chtěl bych poděkovat a trochu představit lidi, kteří sice dělají mnoho pro Hysterii, ale běžný metalový fanda je nezná. Začnu od Adama Mastila (ano, je to bratr Richarda :)), našeho manažera. Malý velký muž, kterýžto domlouvá veškerá naše vystoupení, shání sponzory, abychom mohli točit desky. Dále pak Giraffa – Jana Botková – velká žena a drahá vyšší polovice našeho bubeníka Jeníka a sestra Peťoškova – stará se nám o kasu, účty, shop, vyřizuje objednávky. Dále pak Luciferka Lucie Machalová – moje drahá polovička, kterážto se zhostila přímého prodeje v shopu při našich vystoupeních. Nesmím zapomenou na Chocha – Pavla Chocholatého – kterýžto s námi jezdíval jako technik, leč nyní již buduje svou vlastní hudební kariéru. Všem díky.

Já děkuju Tobě ;-).
Já taky díky, mějte se všichni metálově a nechť jsou vaše uši vždy čisté k poslechu Hysterie ;-)

Savapip             


www.hysteria-metal.cz

Fotografie:
www.hysteria-metal.cz
www.facebook.com/pages/HYSTERIA/124359777869?sk=photos


Vydáno: 17.10.2011
Přečteno: 3345x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09222 sekund.