DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CRUADALACH - Lead - Not Follow

Poslední větou hodnocení předchozího díla tuzemských folkáčů Cruadalach jsem se odkopal a vyjevil své těšení se na jejich první full-album. Těm, kteří ve světle tohoto přiznání a při pohledu na závěrečné bodové hodnocení budou spekulovat nad mojí podjatostí, můžu s klidným svědomím oznámit, že je se na co těšit. Ale výsledný požitek z tohohle alba si každý musí aktivně zasloužit. Pokud totiž u „Agni – Unveil What´s Burning Inside" bylo možné zaznamenat přístupné a chytlavé polohy, tak ne snad, že by Cruadalach na ,,"Lead -Not Follow" na ucholapky zanevřeli, ovšem musíte se k nim prokousat nečekaně temným, neprostupným lesem. Který však v sobě skrývá tak rozmanité, atmosférické a propracované poklady, že název desky, minimálně s ohledem na tuzemskou kovově pohanskou kotlíkařinu je víc než na místě.

"Jsem ovce zbloudilá, co okovy ztratila... " Je trochu zavádějící ponořit se do světa rozmanitých nálad Cruadalach citací textu (z dle mého nejzásadnějšího songu desky) ,,BIejanie na mjesec". Ale jednak ta ztráta okovů je nabíledni (byť u "Agni..." jsem žádným pocitem spoutanosti netrpěl, při srovnání s aktuální deskou je zjevné, jak se tahle parta ještě víc uvolnila a nabudila své chutě a vášně na maximum) jednak, tahle píseň asi nejlépe demonstruje, jak prakticky s minimálním základem dokáží Cruadalach pracovat s gradací písní, s bobtnající náladou a pohlcující (může jít o špetku středověku či hrst domorodého šamanství, ale to se mění prakticky s každou položkou) atmosférou.

Zásadní změna oproti předchozímu EP je v celkovém zdrsnění, zhrubnutí, potemnění a agresivnosti (ano, dalo by se to nazvat jedním výrazem -zpohanštění). Vezměte úvodní song, nebo ,,Living With Pride", u kterých můžeme vést polemiky o tom, zda v souboji dvou borců - Folku a Metalu, má navrch ten anebo onen, a oni přitom po vzájemné řeži skončí v symbiotickém objetí. Hrubší vokál Jana Vrobela, syrovější kytary, zemitější zvuk na jedné straně, na straně druhé projasněnost, vytvářená záplavou lidových nástrojů (dudy, šalmaje, smyčce, píšťalky, ...). Přehršle nálad, motivů, nápadů, kterým (aktuálně, vzhledem k nekonečné rozmanitosti to zítra může být kterýkoliv jiný - vyjma vychládací závěrečné ,,The Promise" - song) v mých uších dominují hrdě nepoddajná ,,Cruadalach", tklivě šťavnatá v úvodu a dokonale zvrhlá (zase ta famózní schopnost gradace) v závěru ,,Morrigan" a medovinou zkrápěná ,,Hear our Voices". A i když se v tomhle seznamu objevují skladby pouze z druhé půlky desky, ta první nezaostává ani o píď.

Pokud jsem po "Agni - Unveil What´s Burning Inside " naznačoval, že trojúhelníku Panychida, Hakka Muggies a Žrec dorostl zdatný parťák, po "Lead -Not Follow" mám jasno o pozici aktuálního leadera. Byť na první poslech to tak nevypadá, jsou Cruadalach nesmírně přitažliví. Věnujte téhle desce čas, nechte jí rozkošatět (a jeden dva rychlo poslechy na to vážně nestačí...) do plné pohansky přízemní, zemité a drsné krásy a zaručuju vám, že se vám tohle úsilí setsakramentsky vyplatí.

Savapip             


www.cruadalach.com

YouTube ukázka - Blejanje na mjesec

Seznam skladeb:
1. Dubh
2. Rage starts here
3. Nezlomní
4. Living with Pride
5. Blejanje na mjesec
6. Signal Fires
7. Cruadalach
8. Morrigan
9. For my Bleeding Friends
10. Hear our Voices!
11. The Promise

Sestava:
Jan "Radalf" Vrobel - zpěv
Aleš "Ax" Cipra – kytara, zpěv
Tomáš Nejedlý - kytara
Petra Jadrná – dudy, šalmaje, zobcové flétny
Lenka Jůzková-Čížková – šalmaje, dudy, příčné flétny
Hanka Slanařová - housle
Filip Škrdlík - violoncello
Ondřej Novák - baskytara
Michal "Datel" Rak – bicí, perkuse

Rok vydání: 2011
Čas: 40:52
Vydavatel: Black Bards
Země: Česká republika

Související články:
CRUADALACH - Agni - Unveil What’s Burning Inside


Vydáno: 06.12.2011
Přečteno: 4082x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.2059 sekund.