RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ACCEPT - Stalingrad

A taky uvidíme, kam se Accept hne dál. Další reminiscence na osmdesátá léta už by nemusela být tím pravým ořechovým. Teď to ještě prošlo... Přesně těmito větami jsem před dvěma lety končil recenzi na desku „Blood Of The Nations“, se kterou se o slovo přihlásila oživlá legenda Accept. Sice už bez svého poznávacího znamení, zpěváka Udo Dirschneidera, zato s Američanem Markem Tornillem (ex-TT Quick), a navíc s vcelku slušným materiálem, který sice nemohl konkurovat klasickým deskám z období 1981 – 1986, ale zaručoval kvalitní heavymetalovou nahrávku.

Jenže už před dvěma lety byl materiál „Blood Of The Nations“ sice slušným, ale ne výjimečným, jako to bylo třeba v případě „Metal Heart“ nebo „Restless And Wild“, přestože pilotní „Teutonic Terror“ slibovala mnohem více. Prostě vše bylo až moc směřované do osmdesátých let, i když energie měla deska na rozdávání. Teď jsou tu Accept znovu. Se „Stalingradem“. A co čekáte? Je to opět další varianta na desky osmdesátých let.

A navíc se dá říci, že kvality posledního alba se v tomto případě nepodařilo dosáhnout. Vše jen recykluje staré nápady a Tornillo se snad ještě více cpe do Dirkschneiderova vokálního projevu. Na druhou stranu jsou to klasičtí Accept, jaké by v tomto případě každý čekal. Hoffmann a spol. mají léty zažitý rukopis, který se pokusili trochu ozvláštnit ve dvou případech – s deskami „Eat The Heat“ a „Death Row“. V obou případech dostali od věrných po čumáku a proto dnes sází na jistotu, i když už nemohou ničím překvapit.

Takový je i „Stalingrad“. Sázka na jistotu bez momentu jakéhokoliv vzrušení a překvapení. Je to jako když třicet let spíte se stejnou ženskou. Přesně víte, co bude za pár vteřin, ale zrovna odvázaní z toho nejste, protože okolo běhá plno jiných, jejichž půvab je mnohem větší a vzrušení nepopsatelnější.

Občas se Accept vzedmou ke slušným výkonům. Jako v úvodní energické „Hung, Drawn And Qaurtered“, ve slušné „Shadow Soldiers“, kterou uvozuje výtečná kytarová linka nebo v titulní „Stalingrad“, do které zakomponovali ústřední motiv z ruské hymny. Na druhou stranu jsou tu třeba takové „Hellfire“ nebo „Twist Of Fate“, kterou působí vyloženě vatovitým dojmem.

Ne, Accept 2012 nejsou plni nápadů jako v roce 1982, nemají ani tolik energie jako na comebackové, předloňské desce. Je to škoda. Jenže takové už jsou úděly legend, které před lety vytyčily svůj styl a očekává se od nich opakování stejného mustru. Jsou za zenitem. Ovšem nevadilo by to, kdyby se aspoň ve více než jen pár momentech přiblížili svým klasikám.

Jan Skala             

V tomhle případě bohužel nemůžu v žádném případě souhlasit s Pepsiho hodnocením. Už z poslední deskou Accept ukázali, že i když se někdo přímo zuby nehty nedrží toho, co dělával kdysi, a s čím prorazil, a pustí se do novějších, modernějších postupů, skloubených s vlastním stylem, může to klapat. A s novinkou „Stalingrad“ postoupili Accepti ještě o stupínek výše, protože se jim povedla velmi zajímavá věc plná výborně stavěných silných melodií a navíc ještě skvělého zpěvu. Od začátku do konce se člověk ani jednou nenudí a mezi nejsilnější skladby patří určitě singl „Stalingrad“, kde naopak překvapení čeká v podobě hymny, kterou jen tak někdo do metalového songu nezakomponoval. Baladu „Shadow Soldiers“ bych taktéž zařadila k těm silnějším. Základní motiv působí možná jednoduše, ale je obohacen velmi příjemně vpletenými kytarovými riffy a i bez silného textu tak trochu útočí na emoce. Navazující „Revolution“ to opět rozjede a zase i přes svou jednoduchost patří k tahounům alba – taková koncertní věc. Vlastně v druhé půlce alba bych mohla jednotlivě jmenovat každý song, protože až do konce nenastane moment, který by vyloženě nudil, možná vyjma trochu rozvláčné „Twist Of Fate“. Klasika v moderním rouše nepůsobí jako kýč a nechápu, proč by mělo vadit, že tím pádem kapela tak trochu směřuje do své minulosti. Na co jiného by asi tak měla navazovat? A vrátím-li se ještě k vokálu, neřekla bych, že by se Mark nějak snažil napodobit Uda, ale že právě pro ten podobný hlas byl vybrán, aby s kapelou zpíval. Bylo by snad lepší, aby se na nových Acceptech objevoval nějaký powermetalový zpěvák? Rozhodně ne. Pro mě je tedy „Stalingrad“ vynikající deska, která jen tak zapomenutá neskončí.
Veronika 8,5/10
Koho zajímá, že Accept neznějí jako na „Metal Heart“, když už přišli s druhou deskou za sebou, která má tolik energie, že vás vystřelí z kecek? „Stalingrad“ je, stejně jako předchozí návratová „Blood of the Nations“, pořádně šmrncnutá power metalem a já z ní cítím dravou energii a velké nadšení. Takhle já si tedy kapelu za zenitem nepředstavuji. Na takový post je sice hromada jiných kandidátů, ale Accept k nim nepatří ani za nic. Na desku se jim podařilo složit několik perfektních hitovek – z těch nejlepších to jsou určitě „Hung, Drawn And Qaurtered“, „Stalingrad“ (ta hymna je geniální!), mrazivá „Shadow Soldiers“, koncertní jistota „Against The World“ nebo podmanivě rytmická „The Galley“ na úplném závěru. Mark dostal sice, stejně jako Udo, do vínku pořádně nakřáplé hlasivky, ale rozhodně si nemyslím, že by se do těchto poloh tlačil schválně. Jeho hlas má navíc takovou sílu, že navážet se do něj je čirý nesmysl. Vždyť to zní parádně! Totéž se dá říct o celé desce. Velmi mě baví, poslech mě nabíjí pozitivní energií, a když ji srovnám s předchůdcem, stojí pro mě prakticky na stejné úrovni. „Blood of the Nations“ doteď neomrzela ani při častém poslechu. Počítám, že to samé bude platit pro „Stalingrad“.
Ray 9/10

www.acceptworldwide.com

YouTube ukázka- Stalingrad

Seznam skladeb:
1. Hung, Drawn And Quartered
2. Stalingrad
3. Hellfire
4. Flash To Bang Time
5. Shadow Soldiers
6. Revolution
7. Against The World
8. Twist Of Fate
9. The Quick And The Dead
10. Never Forget
11. The Galley

Sestava:
Mark Tornillo - zpěv
Wolf Hoffmann - kytara
Herman Frank - kytara
Peter Baltes - baskytara
Stefan Schwarzmann - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 51:34
Label: Nuclear Blast
Země: Německo
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1979 - Accept
1980 - I´m A Rebel
1981 - Breaker
1982 - Restless And Wild
1983 - Balls To The Wall
1985 - Metal Heart
1986 - Russian Roulette
1989 - Eat The Heat
1993 - Objection Overruled
1994 - Death Row
1996 - Predator
2010 - Blood Of The Nations
2012 - Stalingrad

Související články:
ACCEPT - Blood Of The Nations


Vydáno: 30.04.2012
Přečteno: 8982x




počet příspěvků: 11

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro mne byla...18. 05. 2012 14:30 martan
ACCEPT byla...18. 05. 2012 14:25 martan
United alliance z...18. 05. 2012 12:31 Tass
United alliance z...18. 05. 2012 12:31 Tass
Tass: V jakým...17. 05. 2012 21:58 Bukec.T


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10721 sekund.