ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DRAGONY - Legends

Hodnotit debutové album rakouských DRAGONY je věc značně problematická. Tato země melodickému metalu příliš zaslíbená není, a (když vynecháme SERENITY nebo EDENBRIDGE) tak zajímavých kapel se tu zrovna moc nevyskytuje.

Počítám, že při poslechu tohoto alba se posluchači rozdělí na obligátní dvě skupiny „loverů“ a „haterů“. První skupina si při poslechu bude užívat cca milióntou kopii FREEDOM CALL, EDGUY, SABATON, STRATOVARIUS, DREAMTALE, nebo … (každý si doplňte svého oblíbence), zatímco druhá se pod vous začne potutelně usmívat, říkavši si, že opět došlo na jejich slova, a že nic na tomto stříbrném kotoučku není původní ani jediná nota, ani jediný tón v tom nejrychlejším sólu a jim CD bude sloužit maximálně jako lesklý tácek pod pivní chléb.

Realita, jak už to tak bývá, je (kritickým pohledem milovníka žánru) někde uprostřed. Ano, je pravda, že originality tu najdeme ještě méně než poctivosti v české politice a jednotlivé nápady, které zde uslyšíme, již přežvýkaly tuny kapel před touto, a další tuny ještě přežvýkají. To ale nemění nic na tom, že se album poměrně pěkně poslouchá, a (naštěstí i) skončí dřív, než se připlíží pověstná teta Nuda.

Na to, že se jedná o teprve první oficiální nahrávku, se vyznačuje slušným zvukem (made in Finnvox), instrumentální výkony celé kapely jsou též nadprůměrné a ničím neurážející. Možná jen na některých místech lezou klávesy moc proti kytarám, namísto toho, aby je doplňovaly. Ale toto je opravdu jen malinká drobnost, které si asi málokdo všimne. Nicméně apeloval bych na klávesistu George Lorenze, aby si se svým nástrojem příště víc vyhrál - pouhá, a kolikrát i prázdná, jednotónová smyčcová podpora se mi nejeví dostatečná. Zpěvák Siegfried Samer není klasický výškař. Jeho hlas je spíše lehce hard-rockově zabarvený a k dané kapele pasuje výborně. Na některých místech jej doprovází příjemně znějící zpěvačka (ale nedokázal jsem zjistit, o koho se jedná).

Po nezbytném smyčcovém intru následuje střednětempá, velice melodická a hitová skladba s mega-originálním názvem „Burning Skies“. Zatímco její sloky připomínají nedávno recenzované wórijors (předpokládám, že všichni si domyslí, koho jimi myslím. Hail!), refrény se nesou spíš na vzdušnějších hladinách typu povedenějších míst britů POWER QUEST. Následující „Land Of Broken Dreams“ obsahuje i speedové a dobře vymyšlené (resp. vykradené) pasáže. No a tak to jde pořád dál, až téměř na konec alba. Střednětempá, rychlá, pořád dokola … až na konci přichází další dva vrcholy alba. „The Ride“ začíná sborovým refrénem (který je sice nazpívaný čistě, ale člověk má tendence v něm hledat technické chyby) s podporou smyčců, který jako by vypadl z kopírovací mašiny FREEDOM CALL, poslední „Alcador“ pro změnu okatě vykrádá nejlepší kousky Tobiášovy AVANTASIE.

Už zmíněný otevírák a poslední dvě skladby jsou tedy sice nejméně původní, ale také nejhitovější (možno vysvětlit tím, že skladatelé výše zmíněných kapel ví velmi dobře, jak dát světu melodický hit). Zbylé písně se přesně drží v dávno zajetých kolejích, nikam nevybočují, a ani se nesnaží. Na mnoha místech zaslechnete pasáže povědomé, ale s tím se v případě této hudby tak nějak musí už počítat, jak všichni dobře vědí, v hudbě již dávno bylo vymyšleno vše, jde jen o to, aby se z toho „slepil“ smysluplný a poslouchatelný celek, což se v případě DRAGONY povedlo na takových 70%, a proto i takového hodnocení.

Věřím, že na příští desce bude aspoň malinko více vlastních nápadů a vychytanější zvuk. Kapela tímto debutem dokazuje, že na tento druh hudby má a doufám, že se od ní ještě dočkáme melodických překvapení.

Hermes             


www.dragony.net

YouTube ukázka

Seznam skladeb:
01. Of Legends
02. Burning Skies
03. Land Of Broken Dreams
04. Dragonslayer
05. Wings Of The Night
06. Vaults Of Heaven
07. The Longest Night
08. Hero´s Return
09. The Ride
10. Alcador

Sestava:
Siegfried "The Dragonslayer" Samer - zpěv
Andreas Poppernitsch - kytara
Daniel Stockinger - kytara
Georg Lorenz - klávesy
Herbert Glos - baskytara
Frederic Brünner - bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 52:18
Label: Vlastní vydání
Země: Rakousko
Žánr: melodic symphonic power metal

Diskografie:
2011 - Legends



Vydáno: 23.07.2012
Přečteno: 4783x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Cover z chystaného...2. 09. 2015 21:35 Metamorphic Dreamer
Díky moc, budu se...30. 07. 2012 13:34 Hermes
Krásně napsaná...30. 07. 2012 12:17 Lars Larsen
PaganUz to tu nekolikrat...25. 07. 2012 15:37 Hermes
Neni to vubec...24. 07. 2012 20:19 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08952 sekund.