ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ZZ TOP - Texicali

V tichosti, devět let po poslední řadové desce „Mescalero“, se o slovo zase hlásí legendární fousáči ZZ Top. V době, kdy většina jejich souputníků žije už jen ze svého jména a starých hitů, se kterými se jednou za čas vydají na turné, kde už spíše působí jako fosiílie z pravěkých časů, se rozhodli ZZ Top pro nový materiál. Je to překvapení o to větší, že kapela si musí sama být dobře vědoma, že další „Legs“, „Gimme All Your Lovin´“ nebo „Rough Boy“ už nikdy nesloží a na experimenty si fousáči vybrali první polovinu osmdesátých let. Tehdy lámali rekordy v prodejnosti. Navíc poslední tři jejich desky nedosáhli ani zlatého, natož platinového ocenění.

Přesto Bill Gibbons, Dusty Hill a Frank Beard, kteří spolu hrají už více než čtyřicet let, neztratili chuť skládat nový materiál. Poprvé za devět let. Za tu dobu ZZ Top odjeli několik úspěšných turné, při kterých přehráli své největší hity. Možná, že se jim tohle harcování omrzelo a chtějí repertoár oživit novou tvorbou. Proto se začalo mluvit o nové desce. Ta zatím ještě venku není, ale o tom, že se u kapely něco děje, svědčí malá ochutnávka v podobě EP „Texicali“.

Co od ZZ Top čekat? Vždycky spíše platili za americký Katapult, který umí hrát. Což samozřejmě není míněno jako urážka, ač by se v to v návaznosti na Říhovo snažení mohlo zdát. Ne, ZZ Top byli vždycky dobří muzikanti. Nebáli se ani experimentů s elektronikou a sirupovými synťáky osmdesátých let. To už je dneska pryč. Je tu znovu houpavé boogie, které šlape po bluesových kořenech a je poučené hardrockovou tvrdostí. Taková je hned úvodní „I Gotsta Get Paid“. Hned od jejího začátku je trochu znát změna v hlase Billyho Gibbonse, který oproti minulým letům zhrubl do blues-barové polohy.

Ono se celkově blues proplétá všemi čtyřmi skladbami, kterými se ZZ Top model 2012 prezentují. Dvojka „Chartreuse“ je svižnějším počinem, který jede v klasickém rock n´rollovém rytmu a prim v ní hraje Gibbonsova invenční kytarová hra. Není nijak složitá, ale tento fousatý pán prostě ví, co a kdy má zmáčknout. Ale oni všichni tři jsou velice zruční muzikanti, což je slyšet i ve vrstvené „Consumption“, která je rovněž svižným připomenutím sedmdesátých let. Ovšem nejlepší položka se ukrývá pod posledním číslem. „Over You“ je nádherná bluesová balada, které opět vévodí zpívající kytara. Jedna z nejlepších pomalých věcí, které kdy ZZ Top nahráli.

S celkovým hodnocením zatím budu opatrný. Počkáme si, jak dopadne celá deska, která by měla snad vyjít ještě letos. „Texicali“ zní jako slušný příslib. Je o to sympatičtější, že staří pánové mají ještě chuť do nějaké nové hudby.

Jan Skala             


www.zztop.com

Seznam skladeb:
1.I Gotsta Get Paid
2. Chartreuse
3. Consumption
4. Over You

Sestava:
Billy Gibbons - zpěv, kytara
Dusty Hill - baskytara, zpěv
Frank Beard - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 15:17
Label: iTunes
Země: USA
Žánr: boogie/blues/hard rock

Diskografie:
1971 - ZZ Top´s First Album
1972 - Rio Grande Mud
1973 - Tres Hombres
1975 - Fandango!
1976 - Tejas
1979 - Degüello
1981 - El Loco
1983 - Eliminator
1985 - Aftrebrun
1990 - Recycler
1994 - Anthenna
1996 - Rhythmeen
1999 - XXX
2003 - Mescalero
2012 - Texicali EP


Vydáno: 31.07.2012
Přečteno: 4826x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08704 sekund.