20.06.2018
THERAPY?
Jedná z nejznámnějších severoirských kapel rozšíří ..více

20.06.2018
L.A. GUNS
Personální rošády u těchto kalifornských ..více

20.06.2018
SUNFLOWER DEAD
K alternativcům z kalifornské Long Beach se připojil ..více

20.06.2018
SKULL PIT
Jak to vypadá, když spojí síly zpěvák kultovních ..více

20.06.2018
THE APOCALYPSE BLUES REVUE
Projekt, který postavili členové Godsmack bubeník ..více

20.06.2018
TYSTNADEN
Italští gothic-melodeathaři avizují, že do jejich řad ..více






HYPERION - Dangerous Days
Tady se přidávám s díky za výborný tip. Tohl ..

LINKIN PARK - One More Light
Na poslech Post Traumatic se chystám o víkendu. ..

HYPERION - Dangerous Days
to b.wolf: rádo se stalo ;-) ..

LINKIN PARK - One More Light
Tak co? Bude Post Traumatic od Mika recenze zase s ..

HYPERION - Dangerous Days
za parádní tip! Tak solidně našlapaná fošna ..

STORMWITCH - Bound To The Witch
... ..

GHOST - Prequelle
Prakticky návazně jsem vstřebal na YT skladbu D ..

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
Judas Priest měli zvuk lepší,ale taky to nebylo ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Letos ne, ale už o něm uvažuju delší dobu. ..

FOREIGNER - Can´t Slow Down
Nevypadá to na seriál? Přeci jen kapel s 50 mil ..




Za poslední měsíc:
MENTOL (ALCHEMIST) - Dělejte to, co vás baví, buďte sami sebou a nenechte si diktovat, co máte dělat.
1792x

THERION - Vovin
1331x

ROSS THE BOSS - By Blood Sworn
941x

JUDAS PRIEST, MEGADETH - 12. 6. 2018 - Plzeň, Home Monitoring Arena
916x

GHOST - Prequelle
899x

OZZY OSBOURNE, HOLLYWOOD VAMPIRES - 13. 6. 2018 - Praha, Letiště Letňany
865x



23.06.2018
R.E.T., RETURN TO INNOCENCE, ELYSIUM, POPPY SEED GRINDER, PIKODEATH, RAIN SHADOW..
Benátky nad Jizerou, začátek od:16:00, vstupné: 220

23.06.2018
CYTOTOXIN (GER), DERANGED (SWE), GUTALAX, FLESHLESS, MELANCHOLY PESSIMISM, MINCI..
Žabčice u Brna, začátek od:12:00, vstupné:

04.07.2018
DARK METHODISM, SORGOTH, WIZARD INFERNAL, ŽRIEBÄDLO..
Praha - Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 100,-



článků celkem: 6387
recenzí: 5186
reportů: 524
rozhovorů: 352













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax


EPICA - Requiem for the Indifferent

Po třech letech jsme se dočkali dalšího počinu od kapely, která je ve svém žánru považována už za ikonu. Epica oslaví 10. výročí od svého založení a aktuální deska „Requiem for the Indifferent“ má být určitě vrcholem celé tvorby.

To, co je spojené s Epicou už od počátku, to platí i na této novince. Těšit se tedy můžete na skvělý vokál krásné Simone Simons, doplněný deathmetalovým „chrapotem“ Marka Jansena. Přítomné jsou samozřejmě i sbory a bohatá orchestrace. Hned na úvod bych chtěl ale upozornit, že „Requiem for the Indifferent“ není rozhodně na jeden poslech. Z kapely je cítit muzikantská hravost a zkušenost, a tak není divu, že hudba působí daleko komplikovaněji, než před deseti lety. Velký pokrok je cítit i u vokalistky Simone Simons, jejíž hlas si můžeme vychutnat v dosud neslyšených polohách. Už od předešlého alba je její rejstřík daleko pestřejší, a možná proto dostává více prostoru. Její všestrannost je znatelná třeba v baladě „Delirium", kde zkouší i nižší polohy. V těch vyšších navíc nepůsobí nijak nepříjemně, ba naopak.

Už předešlé album „Design Your Universe“ napovědělo, že členové kapely jsou příznivci různých progresivních stylů. Nyní jsou progresivní prvky dokonce patrnější a hudba nemusí být zpočátku tolik srozumitelná. Je nepředvídatelná, variabilní, ale přesto líbivá a samozřejmě epická. Jedna skladba tak může obsahovat tvrdou část, zároveň ale i pomalou a velmi intimní. Obzvlášť bych vyzdvihl kytaristu Isaaca Delahaye, který přišel do kapely v roce 2009 a vlastně vystřídal jednoho ze zakládajících členů Ada Sluijtera. Možná právě Isaac nabídl kapele jiný úhel pohledu. Dříve byly kytary spíše v pozadí a podporovaly rytmickou sekci, teď ale táhnou celý album spolu s orchestrem. K největším skvostům podle mě patří skladby jako „Requiem for the Indifferent“ či „Serenade of Self-Destruction“, která zároveň patří k nejdelším a nejepičtějším kompozicím. Dále se ale můžete těšit i na písně s hitovým potenciálem - „Storm the Sorrow“ nebo „Internal Warfare“. Posledně jmenovaná je dokonce obohacena prvním klávesovým sólem v historii kapely.

K Epice ovšem patří i ta „teoretická“ část. Na mysli mám samozřejmě texty, které má na svědomí převážně Mark Jansen. Ty se většinou točí kolem náboženství a politiky. „Rekviem pro nevšímavce“ má probudit zájem u lidí, kteří přehlížejí současné problémy ve světě. K těm patří například přírodní katastrofy, finanční krize atd. Již zmíněná skladba „Internal Warfare“ je dokonce věnována obětem norského masového vraha Anderse Breivika.

Co říct na závěr? Určitě chci upozornit, že se člověk nesmí odradit prvním či druhým poslechem. Deska skvěle funguje jako celek a je třeba poslouchat velmi pozorně, aby se všechny střípky mohly spojit a zapadnout do sebe.

Mikka             


www.epica.nl

Seznam skladeb:
01. Karma
02. Monopoly on Truth
03. Storm the Sorrow
04. Delirium
05. Internal Warfare
06. Requiem for the Indifferent
07. Anima
08. Guilty Demeanor
09. Deep Water Horizon
10. Stay the Course
11. Deter the Tyrant
12. Avalanche
13. Serenade of Self-Destruction

Sestava:
Simone Simons - zpěv
Mark Jansen - kytara, zpěv
Isaac Delahaye - kytara
Coen Janssen - klávesy
Yves Huts - baskytara
Ariën Van Weesenbeek - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 01:13:01
Label: Nuclear Blast
Země: Nizozemsko

Diskografie:
2003 - The Phantom Agony
2005 - Consign to Oblibion
2007 - The Divine Conspiracy
2009 - Design Your Universe
2012 - Requiem for the Indifferent

Související recenze, rozhovory, reporty


Vydáno: 24.08.2012
Přečteno: 3971x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ono je na této...13. 11. 2012 10:26 Mikka
Tak jsem tomu dal...13. 11. 2012 9:21 Eyrekr
PropadBa ne, předchozí...12. 11. 2012 20:40 MiBaCZ
nejlepsi deska...25. 09. 2012 10:50 zack
8/1010/10 asi ne,...3. 09. 2012 21:21 Svářeč


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18803 sekund.