21.04.2018
IMMORTAL
Norská blackmetalová bestie se probouzí k životu. ..více

21.04.2018
KING`S X
Předák těchto alternativních hardrockerů Doug Pinnick ..více

21.04.2018
CANCER BATS
Kanadská parta křížící hardcore punk s metalcorem se ..více

21.04.2018
SLEEP
Poprvé po devatenácti letech, tedy od roku 1999, se na ..více

21.04.2018
RAZORBATS
Norská hardrocková partička po změnách v sestavě ..více

20.04.2018
URIAH HEEP
Diskografie těchto britských hardrockových legend se ..více






SÓLSTAFIR - Köld
perfektná doska. 9,5/10 ..

BON JOVI - These Days
These days je rozhodně jedna z nejlepších desek ..

BON JOVI - These Days
Shodou okolností jsem si včera pouštěl uvedeni ..

BON JOVI - These Days
omlouvám se. Při čtení mi uniklo, že tím má ..

MINISTRY - AmeriKKKant
5/10...neuverit elne naťahovaná nuda ..

BON JOVI - These Days
Jak to, že není zmíněná titulní These Days? ..

BON JOVI - These Days
Jak jsem se vyjádřil v předchotích recenzích, ..

BON JOVI - These Days
by mě skoro přesvědčila, že to je výborná d ..

BULLETBOYS - From Out Of The Skies
Tohle nemá s původníma bulletboys nic společn ..

BULLETBOYS - From Out Of The Skies
Tohle nemá s původníma bulletboys nic společn ..




Za poslední měsíc:
BON JOVI - Keep The Faith
926x

Jon BON JOVI - Blaze Of Glory
916x

TRICK OR TREAT - Re-Animated
859x

Richie SAMBORA - Stranger In This Town
831x

PRIMAL FEAR - New Religion
773x

TEMPERANCE - Of Jupiter And Moons
753x



24.04.2018
PALACE OF THE KING (Australia), DEAD DANIELS..
Praha, Klub Vagon, začátek od:20:30, vstupné: 299,-

27.04.2018
MELANCHOLY PESSIMISM, INNERSPHERE, KOLLOS, PURNAMA, FROM BEYOND..
PRAHA - MODRÁ VOPICE, začátek od:18:00, vstupné: 180

28.04.2018
NOVOVESKA, BRAK, ILLNESS, ABSOLUTE ZERO...
Chata Hubertka - Okrouhlička u Havl. Brodu, začátek od:20:00, vstupné: 100



článků celkem: 6262
recenzí: 5072
reportů: 520
rozhovorů: 348













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


EPICA - Requiem for the Indifferent

Po třech letech jsme se dočkali dalšího počinu od kapely, která je ve svém žánru považována už za ikonu. Epica oslaví 10. výročí od svého založení a aktuální deska „Requiem for the Indifferent“ má být určitě vrcholem celé tvorby.

To, co je spojené s Epicou už od počátku, to platí i na této novince. Těšit se tedy můžete na skvělý vokál krásné Simone Simons, doplněný deathmetalovým „chrapotem“ Marka Jansena. Přítomné jsou samozřejmě i sbory a bohatá orchestrace. Hned na úvod bych chtěl ale upozornit, že „Requiem for the Indifferent“ není rozhodně na jeden poslech. Z kapely je cítit muzikantská hravost a zkušenost, a tak není divu, že hudba působí daleko komplikovaněji, než před deseti lety. Velký pokrok je cítit i u vokalistky Simone Simons, jejíž hlas si můžeme vychutnat v dosud neslyšených polohách. Už od předešlého alba je její rejstřík daleko pestřejší, a možná proto dostává více prostoru. Její všestrannost je znatelná třeba v baladě „Delirium", kde zkouší i nižší polohy. V těch vyšších navíc nepůsobí nijak nepříjemně, ba naopak.

Už předešlé album „Design Your Universe“ napovědělo, že členové kapely jsou příznivci různých progresivních stylů. Nyní jsou progresivní prvky dokonce patrnější a hudba nemusí být zpočátku tolik srozumitelná. Je nepředvídatelná, variabilní, ale přesto líbivá a samozřejmě epická. Jedna skladba tak může obsahovat tvrdou část, zároveň ale i pomalou a velmi intimní. Obzvlášť bych vyzdvihl kytaristu Isaaca Delahaye, který přišel do kapely v roce 2009 a vlastně vystřídal jednoho ze zakládajících členů Ada Sluijtera. Možná právě Isaac nabídl kapele jiný úhel pohledu. Dříve byly kytary spíše v pozadí a podporovaly rytmickou sekci, teď ale táhnou celý album spolu s orchestrem. K největším skvostům podle mě patří skladby jako „Requiem for the Indifferent“ či „Serenade of Self-Destruction“, která zároveň patří k nejdelším a nejepičtějším kompozicím. Dále se ale můžete těšit i na písně s hitovým potenciálem - „Storm the Sorrow“ nebo „Internal Warfare“. Posledně jmenovaná je dokonce obohacena prvním klávesovým sólem v historii kapely.

K Epice ovšem patří i ta „teoretická“ část. Na mysli mám samozřejmě texty, které má na svědomí převážně Mark Jansen. Ty se většinou točí kolem náboženství a politiky. „Rekviem pro nevšímavce“ má probudit zájem u lidí, kteří přehlížejí současné problémy ve světě. K těm patří například přírodní katastrofy, finanční krize atd. Již zmíněná skladba „Internal Warfare“ je dokonce věnována obětem norského masového vraha Anderse Breivika.

Co říct na závěr? Určitě chci upozornit, že se člověk nesmí odradit prvním či druhým poslechem. Deska skvěle funguje jako celek a je třeba poslouchat velmi pozorně, aby se všechny střípky mohly spojit a zapadnout do sebe.

Mikka             


www.epica.nl

Seznam skladeb:
01. Karma
02. Monopoly on Truth
03. Storm the Sorrow
04. Delirium
05. Internal Warfare
06. Requiem for the Indifferent
07. Anima
08. Guilty Demeanor
09. Deep Water Horizon
10. Stay the Course
11. Deter the Tyrant
12. Avalanche
13. Serenade of Self-Destruction

Sestava:
Simone Simons - zpěv
Mark Jansen - kytara, zpěv
Isaac Delahaye - kytara
Coen Janssen - klávesy
Yves Huts - baskytara
Ariën Van Weesenbeek - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 01:13:01
Label: Nuclear Blast
Země: Nizozemsko

Diskografie:
2003 - The Phantom Agony
2005 - Consign to Oblibion
2007 - The Divine Conspiracy
2009 - Design Your Universe
2012 - Requiem for the Indifferent

Související recenze, rozhovory, reporty


Vydáno: 24.08.2012
Přečteno: 3895x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ono je na této...13. 11. 2012 10:26 Mikka
Tak jsem tomu dal...13. 11. 2012 9:21 Eyrekr
PropadBa ne, předchozí...12. 11. 2012 20:40 MiBaCZ
nejlepsi deska...25. 09. 2012 10:50 zack
8/1010/10 asi ne,...3. 09. 2012 21:21 Svářeč


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.18496 sekund.