22.01.2018
JUDAS PRIEST
Bývalý bubeník kapely Dave Holland je po smrti. Holland v ..více

21.01.2018
MACHINE HEAD
Další ukázka z alba "Catharsis", které vyjde již ..více

21.01.2018
VINNIE VINCENT INVASION
Kytarista Vinnie Vincent vystoupil po mnoha letech v ..více

21.01.2018
TORTHARRY
Od vydání minulé řadovky TORTHARRY „Follow“ uplynulo ..více

21.01.2018
DENIED
Švédové DENIED zbrojí na vydání svého alba „Freedom ..více

21.01.2018
GLASYA
Portugalci GLASYA představují nový singl více






EXOS - Time For A Change
Tož jsem mu napsal, tak uvidíme :-) Děkuji. ..

EXOS - Time For A Change
Zeptal jsem se přímo Jense Fabera, máš mu naps ..

EXOS - Time For A Change
Tak to je můj šálek kávy. Mám rád melodické ..

VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Jak to nakonec v Atlantě dopadlo, je docela zají ..

VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Oprava: pochopitelne spekuluje. ..

VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Spekuje se, že sola na deskách VVI byla nahrána ..

VINNIE VINCENT INVASION - All Systems Go!
Pane Pepsi, vystihl jste obě desky dokonale. Doko ..

U2 - Songs Of Experience
moje chyba, recku na AT jsem četl, když jsem pos ..

U2 - Songs Of Experience
Alpha Tiger samozřejmě není můj šálek čaje, ..

U2 - Songs Of Experience
Co např. loňská nahrávka Alpha Tiger? ..




Za poslední měsíc:
KATAPULT - Železný Olda to táhne do čtyřicátého křížku (1978 - 2018)
2058x

AVANTASIA - The Metal Opera
1432x

PLETHORA - Age Of Changes
1140x

VINNIE VINCENT INVASION - Vinnie Vincent Invasion
1113x

STROKKUR - Vantablack
1037x

Redaktorská bilance roku 2017 (Pagan)
1000x



27.01.2018
SEKHMET , DEGORYEN , FAKULTURA , ORCHIDEA , PHYLACTERY , NIHILLIN ..
MELODKA, KOUNICOVA 20/22, 622 00 , BRNO, začátek od:19.HOD., vstupné: 150,- KČ

28.01.2018
RHINO BUCKET (USA), BLACK BULL..
Praha, Klub Vagon, začátek od:21:00, vstupné: 350,-

10.02.2018
KAAR, FORTIS NATURA, M.O.R, ANIMAL HATE..
Praha Modrá Vopice, začátek od:19:00, vstupné: 50



článků celkem: 6097
recenzí: 4921
reportů: 517
rozhovorů: 341













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


EPICA - Requiem for the Indifferent

Po třech letech jsme se dočkali dalšího počinu od kapely, která je ve svém žánru považována už za ikonu. Epica oslaví 10. výročí od svého založení a aktuální deska „Requiem for the Indifferent“ má být určitě vrcholem celé tvorby.

To, co je spojené s Epicou už od počátku, to platí i na této novince. Těšit se tedy můžete na skvělý vokál krásné Simone Simons, doplněný deathmetalovým „chrapotem“ Marka Jansena. Přítomné jsou samozřejmě i sbory a bohatá orchestrace. Hned na úvod bych chtěl ale upozornit, že „Requiem for the Indifferent“ není rozhodně na jeden poslech. Z kapely je cítit muzikantská hravost a zkušenost, a tak není divu, že hudba působí daleko komplikovaněji, než před deseti lety. Velký pokrok je cítit i u vokalistky Simone Simons, jejíž hlas si můžeme vychutnat v dosud neslyšených polohách. Už od předešlého alba je její rejstřík daleko pestřejší, a možná proto dostává více prostoru. Její všestrannost je znatelná třeba v baladě „Delirium", kde zkouší i nižší polohy. V těch vyšších navíc nepůsobí nijak nepříjemně, ba naopak.

Už předešlé album „Design Your Universe“ napovědělo, že členové kapely jsou příznivci různých progresivních stylů. Nyní jsou progresivní prvky dokonce patrnější a hudba nemusí být zpočátku tolik srozumitelná. Je nepředvídatelná, variabilní, ale přesto líbivá a samozřejmě epická. Jedna skladba tak může obsahovat tvrdou část, zároveň ale i pomalou a velmi intimní. Obzvlášť bych vyzdvihl kytaristu Isaaca Delahaye, který přišel do kapely v roce 2009 a vlastně vystřídal jednoho ze zakládajících členů Ada Sluijtera. Možná právě Isaac nabídl kapele jiný úhel pohledu. Dříve byly kytary spíše v pozadí a podporovaly rytmickou sekci, teď ale táhnou celý album spolu s orchestrem. K největším skvostům podle mě patří skladby jako „Requiem for the Indifferent“ či „Serenade of Self-Destruction“, která zároveň patří k nejdelším a nejepičtějším kompozicím. Dále se ale můžete těšit i na písně s hitovým potenciálem - „Storm the Sorrow“ nebo „Internal Warfare“. Posledně jmenovaná je dokonce obohacena prvním klávesovým sólem v historii kapely.

K Epice ovšem patří i ta „teoretická“ část. Na mysli mám samozřejmě texty, které má na svědomí převážně Mark Jansen. Ty se většinou točí kolem náboženství a politiky. „Rekviem pro nevšímavce“ má probudit zájem u lidí, kteří přehlížejí současné problémy ve světě. K těm patří například přírodní katastrofy, finanční krize atd. Již zmíněná skladba „Internal Warfare“ je dokonce věnována obětem norského masového vraha Anderse Breivika.

Co říct na závěr? Určitě chci upozornit, že se člověk nesmí odradit prvním či druhým poslechem. Deska skvěle funguje jako celek a je třeba poslouchat velmi pozorně, aby se všechny střípky mohly spojit a zapadnout do sebe.

Mikka             


www.epica.nl

Seznam skladeb:
01. Karma
02. Monopoly on Truth
03. Storm the Sorrow
04. Delirium
05. Internal Warfare
06. Requiem for the Indifferent
07. Anima
08. Guilty Demeanor
09. Deep Water Horizon
10. Stay the Course
11. Deter the Tyrant
12. Avalanche
13. Serenade of Self-Destruction

Sestava:
Simone Simons - zpěv
Mark Jansen - kytara, zpěv
Isaac Delahaye - kytara
Coen Janssen - klávesy
Yves Huts - baskytara
Ariën Van Weesenbeek - bicí

Rok vydání: 2012
Čas: 01:13:01
Label: Nuclear Blast
Země: Nizozemsko

Diskografie:
2003 - The Phantom Agony
2005 - Consign to Oblibion
2007 - The Divine Conspiracy
2009 - Design Your Universe
2012 - Requiem for the Indifferent

Související recenze, rozhovory, reporty


Vydáno: 24.08.2012
Přečteno: 3741x




počet příspěvků: 10

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ono je na této...13. 11. 2012 10:26 Mikka
Tak jsem tomu dal...13. 11. 2012 9:21 Eyrekr
PropadBa ne, předchozí...12. 11. 2012 20:40 MiBaCZ
nejlepsi deska...25. 09. 2012 10:50 zack
8/1010/10 asi ne,...3. 09. 2012 21:21 Svářeč


 
Metalforever.info © 2006 - 2018     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16694 sekund.