RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VICIOUS RUMORS, THE ORDER OF CHAOS, THE EMBODIED – 18. května 2013 – Ostrava, Barrák music club

Vicious Rumors se po delší pauze, než je u nich poslední dobou zvykem, vrátili do České republiky. Evropské turné se tentokrát vztahuje k čestvě vydané desce „Electric Punishment“ a koncertní setlist sliboval především hromadu novějších věcí. Bohužel ale těsně před začátkem turné vypustila kapela zprávu, že současný vokalista Brian Allen se turné nebude moct zúčastnit. Pro ty, co už ho na pódiu měli šanci vidět, to muselo být jistě zklamání - jeho živelné vystupování a ostrý vokál se jen těžko nahrazují. Naštěstí má ale kapela docela početnou skupinu bývalých zpěváků, kteří můžou dočasně místo obsadit s tím, že už s kapelou mají zkušenosti. Nakonec se k turné připojil James Rivera, v současnosti zpěvák Helstar, který s Vicious Rumors nazpíval album „Warball“ z roku 2005. Americké thrashery doprovodili na jejich šňůře švédští The Embodied a kanadští The Order of Chaos.

S ostravským klubem Barrák jsem měla tu čest poprvé a ukázal se jako docela ucházející. Na menší akci byl vlastně nakonec ideální, zvuk byl po celý večer docela v pořádku a i velikost pódia kapelám stačila. Vicious Rumors to měli při každé své klubové návštěvě trochu na štíru s návštěvností a i tentokrát se klub plnil pomalu. Nakonec se ale těch, kteří nelitovali zaplatit v podstatě symbolickou částku za lístek, vyrojilo docela dost. Minimálně na slušný a hlasitý kotel pod pódiem to stačilo. Celý večer otevírali powermetalisté The Embodied z Jönköpingu. V jejich čele stojí charismatický zpěvák Marcus Thorell, který disponuje trochu specifickou barvou hlasu, na kterou si nemusí zvyknout každý, ovšem ke kapele sedí perfektně. Před koncertem jsem je neznala a po zpětném poslechu jejich desky jsem získala dojem, že jejich hudba funguje mnohem lépe naživo, než z nahrávky. Hned první tóny show ve mně zanechaly dobrý dojem a ačkoli je jejich vyznění velmi „švédské“ (jsou takovou měkčí verzí In Flames), jejich show rozhodně bavila. Kapela má na kontě zatím pouze jedno eponymní album, ale do budoucna to vypadá na další koncertní tutovku.

Hned vzápětí ji ovšem přebili zkušenější kanaďané The Order of Chaos. Přiznám se, že když jsem na pódiu během zvukovky viděla za mikrofonem dívku, moc jsem se netěšila, neboť ženským vokálům příliš neholduji. O to příjemnější překvapení pro mě bylo, když Amanda Kiernan otevřela pusu, a ještě ke všemu začala předvádět svoji divokou povahu. A že je ta holka opravdu číslo. Vedle agresivního zpěvu zvládá pobíhat po pódiu sem a tam, válet se po zemi a ještě podlézat zábradlí. Je s podivem, kolik je v takové křehké a hubené dívčině energie. Během jejich show mi začalo být ještě víc líto, že není přítomen mistr Allen. Amanda mi totiž ze všeho nejvíc připomíná jeho ženskou verzi a docela ráda bych je někdy viděla vystupovat spolu. Kapela má na kontě dvě alba a minulý rok vydali také epčko „Sexwitch“. Právě jeho titulka mě z celého setlistu zaujala asi nejvíc. Celkově jsou The Order of Chaos příjemnou a živelnou kombinací poweru a thrashe a jejich extrémně živelná show se výborně sleduje. Rozhodně by jim slušelo i mnohem větší pódium.

Vicious Rumors jsou koncertní jistota – a je celkem jedno, v jaké sestavě se objeví. Jak už bylo řečeno, James má s kapelou společnou minulost a ačkoli pořád trvám na tom, že Brian chyběl citelně, musí se nechat, že s publikem to umí a hlas má jako břitvu. Do třetice se navíc vrátil do sestavy další odpadlík Thaen Rasmussen, který shodou okolností nahrál s kapelou vedle novinky také album „Warball“, které nazpíval James. Už jsem zmínila, že s návštěvností to bylo tentorát mnohem slavnější, než na předchozích zastávkách kapely u nás. Zdá se, že se trpělivost začíná vyplácet a přeci jen se tu buduje nějaká fanouškovská základna, kterou si tahle kapela bez debat zaslouží. Publikum se ten večer rozhodně nemohlo cítit nijak ochuzeno a ani kapela si nemohla stěžovat na nedostatek podpory. Vicious tentokrát vsadili především na novější skladby. Hned čtyři kousky - „I Am the Gun“, „Black X List“, „Electric Punishment“ a „D Block“ jsou z nejnovější placky a také dokonce zaznělo hned pět z předchozí „Razorback Killers“. Oproti předchozím koncertům, kdy byl za mikrofonem Brian, se vrátily i skladby z „Warball“, ke kterým má James přeci jenom nejblíž, konkrétně „Mr. Miracle“, „Immortal“, „Ghost Within“ a „Sonic Rebellion“. Obzlášť poslední jmenovaná hitovka vyzněla v jeho podání naživo naprosto úchvatně. Dost překvapivě chyběla hymna kapely „Soldiers of the Night“. Nahradila ji jiná skladba z debutu – celou show tentokrát uzavírala „March or Die“, což je jediná volba, která mi ve výsledku moc neseděla. Ale v celkovém dojmu se to hravě ztratí. Kapela nehledí na svůj věkový průměr, při každém vystoupení potí krev a je na ní vidět, jak moc si to užívá. A upřímnost jejich výkonu je jednoduše strašně znát. Ostrava tu noc zažila tři výborné kapely, které nechaly na pódiu všechno, a myslím, že každý, kdo má blízko k power/thrash metalu a nezúčastnil se, může jenom litovat.
Setlist: I Am the Gun, Black X List, Mr. Miracle, Sonic Rebellion, Don´t Wait for Me, Murderball, Razorback Blade, Black, Abandoned, Electric Punishment, D Block, Let the Garden Burn, Blood Stained Sunday, On the Edge, Immortal, Ghost Within, March or Die

Ray             




Fotogalerie


THE EMBODIED



THE ORDER OF CHAOS



VICIOUS RUMORS


foto:
Veronika Hesounová, Ray


Vydáno: 31.05.2013
Přečteno: 6660x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08921 sekund.