RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEVIN TOWNSEND - The Retinal Circus

Nedávno jsem si pohrával s myšlenkou napsat pár článků či recenzí mapující Devinovu kariéru a diskografii. Mezitím se však tento hudební vizionář rozhodl svou historii zmapovat sám, a to vydáním DVD „By a Thread“ a kompilace „Contain Us“. A protože fanoušků přibývá a zdá se, že svět „objevuje“ Townsenda, vyšla před rokem zatím poslední řadovka „Epicloud“, která však obsahovala všechny typické prvky jeho tvorby, jako by chtěl novým posluchačům ukázat co nejvíc odstínů své hudby. A v říjnu navíc vychází záznam loňského speciálního vystoupení v londýnském Roundhouse s názvem „The Retinal Cirkus“. Nebyl to obyčejný koncert. A ani DVD není obyčejné. Je zcela unikátní a troufnu si říci, že v metalové muzice nevídané. Jestli má smysl si koupit nějaké hudební „dívko“ – pak rozhodně tohle!

DVD by se klidně mohlo jmenovat: „Devin Townsend goes to Broadway“. Scéna je megalomanská a vystoupení je pojato jako příběh. Z obrazovek nad podiem pozdraví publikum osobnost, které může být Devin za mnohé vděčný. Steve Vai. Slavný kytarista, který tehdy v roce 1993 začínajícího Townsenda angažoval jako zpěváka pro své album „Sex and Religion“. Nyní se Devin svému „učiteli“ odvděčil rolí vypravěče příběhu.

Steve vysvětlí, že show bude o chlapci Haroldovi. O jeho poznávání života, lidstva a lásky. Vlastně se domnívám, že je to i dost o Devinovi. Harolda hraje mladý herec Andy Travis a počíná si sympaticky. V zadní vyvýšené části scény je postel, do které ulehne. To už zpívá sbor úvodní „Effervescent“. U Haroldovi postele se objeví zpěvačka Anneke Van Giersbergen (The Gathering, dvě alba s DTP) a její okouzlující hlas zpívá text „True North“. Kapela je již na scéně a Devin má na sobě bílý oblek s cylindrem stejné barvy. Atmosféra je již od počátku veselá a publikum natěšené. Další peckou z poslední řadovky je „Lucky Animals“, při které se na podiu sejdou různá zvířátka. Tanečnice převlečené za kočky, gymnastky a také sbor na svých místech (po obou stranách bicích) plní svou úlohu. Člověk až neví, kam se má koukat. Děje se toho hodně.

V mezidobí před další skladbou se opět objevuje Steve Vai, aby posunul příběh dál. Stále jsme v počátcích Haroldova života, teprve poznává, jak to mezi lidmi chodí. Přichází vzteklý opičák a „Planet of the Apes“. Její zkrácená verze je tvrdá a nesmírně zábavná. Zvířátka jsou zavírána do klecí opičími teroristy. Dev má sám problémy, aby je od sebe odehnal. Harold se dozvídá další věci o životě a lidstvu. Třeba, co to je „War“. Neskutečně zábavná věc naživo. Hlavně díky Anneke. Ta se po celou show usmívá a její zpěv to je něco úžasného. Některým skladbám dodává zcela nový rozměr. Při „War“ se začnou dvě znepřátelené strany sboristů hádat. Jedni mají trika s logem Devin Townsend Project a druzí s obrázkem odkazujícím na Ziltoida (kultovní mimozemšťan a hrdina populárního Devinova alba). Zbraně vypouštějící páru budují atmosféru opravdové války. Když při následující „Soul Driven“ stojí Anneke v zadní části podia a dole pod ní hraje Devin jen na kytaru, jedná se o jeden z nejsilnějších momentů koncertu. Tihle dva si rozumí.

Harodl má sny. Bláznivé a ještě mladistvé. Objeví se v nich postava, na kterou se všichni fanoušci těšili. Ziltoid The Omniscient. Zelený mimozemšťan (prostě Devinovo alter ego), který cestuje galaxií a shání kvalitní kávu. „Planet Smasher“ je tvrdá, skoro až death metalová věc, kterou přišel podpořit Dom Lawson (známý britský recenzent a redaktor, který občas hostuje na metalových deskách) oblečený jako král a pomalovaný warpaintingem. V levé ruce vodítko se spoře oděnou slečnou a v pravé mikrofon, do kterého vztekle chrčel text naprosto excelentním growlingem.

Obrazovku na chvíli ovládne Ziltoid a jeho manželka. Ta mu sdělí, že je těhotná. Nu to je důvod pro pořádnou oslavu. A tak při „Vampolce“ a „Vampirii“ ovládne podium rej podivných bytostí, mimozemšťanů, i sám Ziltoid. Na horní části podia je velká…vagina. Doktor u ní a probíhá porod. A sláva! Mimino je na světě! Dostane i kolébku a zelený taťka Ziltoid je zavalen gratulanty.

Ale zpět k Haroldovi. Dospívá a čekají na něj nástrahy spojené s tímto věkem. Například alkohol, děvčata, pitky a drogy. „Addicted“. Publikum je tou dobou zcela pohlceno vystoupením a skvěle se baví. A i všichni vystupující. Bubeník Ryan Van Poederooyen předvádí úžasný výkon. Basák Brian Wadell i kytarista Dave Young jsou také výteční. Dokonce i na sboristy je prostě zábavné se dívat. Devin a jeho tým vybral i spoustu pohledných dívek. Prostě mysleli na všechno. Harodl je už dost závislý. „Colour your world“ – to jsou jeho stavy, které tráví mimo realitu. „The Greys“ je krásná píseň. Zde i naposledy šáhneme k CD se Ziltoidem. Další úchvatný moment představení. Dvě veliké bizarní mimozemské entity. Masky jak z Del Torova Faunova Labyrintu. Skvělá práce. Tohle DVD je prostě pastva pro uši i oči. Skladba pomalu ztišuje a účinkující odcházejí. Skončila první polovina show.

Druhou půli otevírá velice příjemná „Hyperdrive“. Navíc v akustickém podání. Unplugged verze moc nemusím, ale Townsend skvěle zvládá i tohle. Následující „In-ah“ je opět zahrána ve své jemnější verzi, avšak spolu s Anneke. Takhle má vypadat duet. Úžasné! A protože druhá půle začala jemně, musí přijít i něco kapku ostřejšího. Na obrazovce je opět Steve. Tentokrát však jeho kostlivá podoba. Další Devinův vtípek. Bez humoru se prostě jeho show nemůže obejít.

Steve burcuje publikum. Zazní magický název. Strapping Young Lad. Publikum křičí, raduje se. Devin dělá, že o SYL už nechce ani slyšet a opět vysvětluje, proč už tahle legenda extrémního metalu už nikdy nebude hrát. Steve to ignoruje a na podium zve – Jeda Simona! A začíná peklo. „Detox“. Myslím, že pro spoustu lidí je to splněný sen slyšet naživo hrát tuhle slavnou brutální pecku. Jed je originální kytarista SYL a je fajn, že přijal Devinovo pozvání. Fanoušci paří jak smyslů zbavení. A Harold prochází těžkou odvykací kůrou. Harold to zvládl!

„Bend it like Bender“ a „Life“ jsou pozitivní skladby. Podium je plné tanečníků a panuje skvělá nálada. Harold se zamiluje. A láska je stvrzena svatbou. Takový obřad bych chtěl mít. Pěkně by mi k tomu hráli „Kingdom“. Haroldův příběh tak v podstatě vrcholí, ale objeví se někdo jiný, kdo dělá neplechu. Devinovo druhé já. Jeho vnitřní démon. „Zlý“ Devin promlouvá skrze obrazovku a slovně válčí s „hodným“ Townsendem. Tady jde vidět, jak je vystoupení skvěle sladěno. Vypadá to, jako by to byl rozhovor v přímém přenosu. Jed Simon se vrací. Další hit SYL je tu. A povíme si něco o lásce. „Love?“

Show vrcholí. Hraje se už téměř dvě hodiny a viděli jsme toho hodně. Haroldovu cestu za sebepoznáním a láskou, průřez Devinovou diskografií (až na „Terii“ a „Accelerated Evolution“. Asi díky tomu, že žádná skladba by nepasovala do příběhu). Mnoho tanečnic, gymnastek, skvěle vystupujících sboristů, obrovskou vaginu, nafukovací penis, opice, mimozemšťany a skvělé hosty. „Grace“. To je odpověď na všechno. Myslím, že je to jedna z Devinových nejzásadnějších skladeb. Tohle je o životě. Skromný jednoduchý text….ale mluví o tom nejdůležitějším. Mrazí mě v zádech. Dokonalá interpretace. Na závěr se v Roundhouse spustí déšť z konfet a show končí.

I když…po chvilce se na již potemnělé scéně objevuje gauč, televize a dveře. Vstoupí basák Brian a jde si odpočinout na gauč. Ale zaslechne klepání…přichází kytarista Dave. A takhle to pokračuje, až jsou na podiu opět všichni. Popíjejí, povídají si, prostě pohodička. Devin si vezme kytaru a s přáteli si zazpívá „Little Pig“. Roztomilá veselá tečka za neuvěřitelným vystoupením.

Sledovat tohle DVD je zážitek. Ohromně zábavné, inovativní a natřískané skvělou muzikou. Jediné minus je fakt, že jsem tam nemohl být osobně. To si asi řekne každý divák tohoto vystoupení. Nejlepší hudební DVD jaké jsem kdy viděl!

Tomáš Marton             


www.hevydevy.com

Seznam skladeb:
DVD1:
1. Effervescent!/True North
2. Lucky Animals
3. Planet of the Apes
4. Truth
5. War
6. Soul Driven
7. Planet Smasher
8. Baby Song
9. Vampolka
10. Vampira
11. Addicted
12. Colour Your World
13. The Greys

DVD2:
1. Hyperdrive
2. Ih-Ah
3. Where We Belong
4. Detox
5. Bend it Like Bender
6. Life
7. Kingdom
8. Juular
9. Love?
10. Colonial Boy
11. Grace
12. Little Pig

Sestava:
Devin Townsend – zpěv, kytary
Dave Young – kytary
Brian Waddell – basa
Ryan Van Poederooyen – bicí

Hosté:
Anneke van Giersbergen – zpěv
Jed Simon – kytary
Dom Lawson – zpěv ("Planet Smasher")

Rok vydání: 2013
Vydavatelství: HevyDevy
Čas: 128:58

Diskografie:
1996 - Punky Brüster – Cooked on Phonics
1997 - Ocean Machine: Biomech
1998 - Infinity
2000 - Physicist
2001 - Terria
2004 - Devlab
2006 - The Hummer
2007 - Ziltoid the Omniscient

The Devin Townsend Band
2003 - Accelerated Evolution
2006 - Synchestra

Devin Townsend Project
2009 - Ki
2009 - Addicted
2011 - Deconstruction
2011 - Ghost
2012 - Epicloud

Související články


Vydáno: 08.12.2013
Přečteno: 3698x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Mě se z Devinovy...14. 12. 2013 12:53 Hellhammer
jj, přesně tak....14. 12. 2013 11:41 Supermartonátor
AnonimNehledej v tom...13. 12. 2013 10:45 necrophiliac
for SupermartonátorRespektuji tvůj...13. 12. 2013 9:39 necrophiliac
Všichni pořád...13. 12. 2013 0:26 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1011 sekund.