RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




GHOST - Infestissumam

Pozdě, ale přece. Trvalo mi to tři čtvrtě roku než jsem se k druhé desce samozvaných švédských superstar vůbec dostal. V tomto případě jsem skutečně nepatřil mezi objevitele a muselo být mnoho vnějších impulzů, než jsem se odhodlal si tuhle práci dvou severských hudebníků pustit. A když jsem ji vyposlechl, musím konstatovat, že je to trochu škoda, že mi to takhle dlouho trvalo. Ale co, vždyť víte, co říkal Jiří Krampol…

Mohlo by se zdát, že Ghost jsou jen dobře promyšlený marketingový projekt. Ono to ve své podstatě asi tak je. Protože od doby, kdy se desek jako „Back In Black“, „Thriller“, „1984“, „Hysteria“, „Appetite For Destruction“ či „Nevermind“ prodaly desítky milionů, je už každá kapela, která je honěná televizním a rozhlasovým éterem, dílem pečlivě promyšlené marketingové strategie. U Ghost tomu samozřejmě není jinak. Nabízí se paralela s jejich finskými sousedy Lordi. Stejně jako u těchto příšer, ani u Ghost vlastně nikdo pořádně neví, kdo kapelu tvoří. Jakýmsi maskotem je zpěvák Papa Emertius II, jemuž záda jistí pět ghúlů říkající si The Nameless Ghouls. O maskách ani nemluvě.

Ale přece přednější je hudba. Ta, kterou produkují Ghost, je v porovnání s tím cirkusem Lordi, sice méně práskavější, ale o to rafinovanější a originálně vystavěná. I když by se podle letmého pohledu na promo fotky mohlo zdát, že se bude jednat o deathovou či až blackmetalovou produkci, Ghost na to jdou z úplně jiného konce. Samozřejmě se dá jejich produkce nazvat shock rockem, ale pod tímto pojmem si můžeme představit cokoliv. Od Alice Coopera a Kiss, přes rané Mötley Crüe, W.A.S.P., Mercyful Fate až k Marilyn Manson.

Na Ghost je v podstatě šokujících jen pár věcí. Image samozřejmě, pak naprosto originální využití klasických kostelních varhan a archaických hammondů. A pak zjištění, že Ghost jsou schopni napsat skutečně chytrou rockovou písničku, která se neštítí mainstreamu. Šokující je i to, kolik chvály na ně pějí takové hvězdy jako Dave Grohl či James Hetfield. Jinak jsou Ghost v podstatě normální (sic!) rocková formace.

„Infestissumam“ je už druhá deska, na které vokalista a pět bezejmenných ghúlů (na debutu ovšem působil původní zpěvák Papa Emeritus) jen prohlubuje styl, který před pár lety definovala. Ovšem s tím rozdílem, že se jí podařilo tentokrát napsat nebývale velké množství hitů. Ghost, i když by se to ze začátku zdát nemuselo, staví spíše na normální rockové skladbě. Proto si dovolí naroubovat na čistě heavymetalové riffy v pilotním singlu „Secular Haze“ pravěké hammondky, ovšem výsledkem je velmi svojsky znějící skladba se slušným komerčním potenciálem. Nebojí se ani koketovat s melancholickými náladami Manic Street Preachers, které se pak zvrhnou v postpunkovou novou vlnu začátku osmdesátých let ve výtečné „Ghuleh/Zombie Queen“.

Ghost není cizí ani kombinace kostelních (spíše ale z kostela zasvěceného Antikristu) chorálů s náladami Depeche Mode a dusavým spodkem jako z repertoráu Ministry v další skvělé „Year Zero“. A když v závěrečné „Monstrance Clock“ vytáhnou citaci stařičkých The Doors na které posléze naroubují schizoidní plíživé kytarové sólo jako z dílny Marilyn Manson, budete dokonale zmateni.

„Infestissumum“ ve vás zanechá divný pocit. Ovšem docela intenzivní. Budete sice zmateni, nebudete vědět, co si o tom myslet, ale nějaký vnitřní hlas vás bude neustále pobízet k tomu, abyste si tuhle desku pustili znovu. Uvidíme, zda bublina Ghost během následujících měsíců nesplaskne a jak kapele podaří přesvědčit širokou veřejnost na důležité třetí desce. Zatím, zdá se, mají v ruce dost trumfů.

Jan Skala             


www.infestissumam.com

You Tube ukázka - Secular Haze

Seznam skladeb:
1. Infestissumam
2. Per Aspera Ad Inferi
3. Secular Haze
4. Jigolo Har Megiddo
5. Ghuleh / Zombie Queen
6. Year Zero
7. Body And Blood
8. Idolatrine
9. Depth Of Satan's Eyes
10. Monstrance Clock

Sestava:
Papa Emeritus II – zpěv
The Nameless Ghouls - kytary, baskytara, klávesy, bicí

Rok vydání: 2013
Čas: 47:43
Label: Sonet Records
Země: Švédsko
Žánr: occult heavy metal/pop rock

Diskografie:
2010 - Opus Eponymous
2013 - Infestissumam

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.01.2014
Přečteno: 3689x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Ghost budou k...27. 04. 2014 1:10 Deris
oprava: "..všechny...24. 04. 2014 10:36 Hellhammer
Podle mě hudba,...24. 04. 2014 10:34 Hellhammer
Zřejmě nejde o...23. 04. 2014 19:00 redshift
Maskovaná rocková...10. 02. 2014 9:58 Hellhammer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08735 sekund.