DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



ankety

Redaktorská bilance roku 2013 (Hermes)

Rok se s rokem sešel, a je na čase vytvořit další roční bilanci. Jsem bohužel, stejně jako loni, nucen konstatovat fakt, že žánr melodického power – speedu pomalu, ale jistě upadá. Nebo možná už i umírá. Žánrových desek vyšlo snad jen několik, a většina z nich kvality mrzké a nehodné ani zmínky zde. Takže vytvořit koktejl toho, co se letos aspoň trochu povedlo, bylo poměrně náročné. Navíc jsem se po mnoha letech vrátil aktivně k hudbě, tak mi bohužel nezbylo tolik času na to, abych všechno vyšlé stihl poslechnout, a případně i zrecenzovat. Ovšem to hlavní jsem snad stihl, tak se můžete podívat na to, co rok 2013 přinesl.

10. CRYSTALLION – Killer Stejně jak loni začnu na posledním místě s deskou, jež by mohla být klidně zaměněna s minimálně deseti dalšími. A proč právě tato uzmula tuto pozici? Protože (i když se v podstatě ztotožňuji s recenzí kolegy Savapipa), se mi její refrény poměrně dobře poslouchají a neohrávají se až tak rychle, jak u těchto kapel bývá smutným zvykem.

09. ARVEN – Black Is The Color Když člověk poprvé zří booklet plný nádherných dlouhonohých slečen (+ vlasatého bicmana), stěží by očekával cokoli aspoň vzdáleně poslouchatelného. Leč pravda je taková, že příjemné muziky se zde dočkáme, a i když jsme už obdobné věci jistě slyšeli (EDENBRIDGE), toto album je příjemná dávka klidnější, pohodové hudby, plné hezkých melodií. Škoda jej minout.

08. GLORYHAMMER – Tales From The Kingdom Tato kapela (projekt) je celkem dobře cáklá(ý). V podstatě bere klasické prvky všech možných melodických žánrů a dělá si z nich srandu, a to jak hudebně, tak i textově. Ovšem s jakousi elegantní grácií. Píseň „The Unicorn Invasion Of Dundee“ je melodický skvost, jedna z nejlépe vystavěných písní, které tento rok vyšly. Zvuk (stejně jako výkon všech zúčastněných muzikantů) je rovněž vynikající, průrazný a poplatný době, v níž žijeme. Pokud se chcete pobavit u kapely, která je trošku jiná (a jíž šéfuje nekonečný „ALESTORM“ pirát Chris Bowes) zkuste si poslechnout právě toto.

07. WISDOM – Marching For Liberty
Tito maďarští kluci na této (stejně jako i na předešlých dvou deskách) dokázali, že tato hudba jde dělat i bez kláves. Vynikající power plný rychlých temp, krásných melodií a zcela odzbrojujících sborů. Že ano? Proč až sedmé místo? Protože na této nahrávce došlo už k tomu, co kapely, a i jejich fanoušci neradi. Tím se myslí až přílišné vykrádání starších skladeb. Pokud máte kapelu naposlouchanou, tak si v průběhu poslechu tohoto alba v různých pasážích rychle vybavíte jiná (dřívější) místa zmíněné skupiny. Zvuk a výkony bez chyb, ale ta nepůvodnost je až příliš slyšitelná. Ale i přes to si myslím, že toto album zavrhnout jen tak nelze, a proto si vysloužilo své místo v této bilanci.

06. BATTLE BEAST – Battle Beast Protože slušného poweru vyšlo letos málo, lehce odbočíme. Finští hard-rockoví BATTLE BEAST letos vydali svoji druhou desku, která si živočišností, ale hlavně melodičností, nezadá s čímkoli v rámci poweru a speedu. Kapela se nijak nešetří, a výkon vokalistky Noory Louhimo (která krom běžných ženských vokálních poloh umí i slušně zařvat) je taktéž nutno adorovat. A písně „Out Of Control“, "Out On The Streets“, „Into The Heart Of Danger“ a hlavně svižnou „Raven“ nelze jen tak odepsat. Výborná melodika, výkony muzikantů zrovna tak, pěkně poslouchatelné písně, zasloužené šesté místo.

05. DIGNITY – Balance Of Power
Ne moc známá kapela z Rakouska si tímto albem uzmula krásné páté místo. Půvabný, neagresivní power metal, vysoce melodický a líbivý. Vysokých temp se tu prakticky nedočkáme, zato propracovaných míst požehnaně. Otvírák „Rebel Empire“ připomene RHAPSODY v kombinaci se starší SONATOU ARCTICOU, šlapavá „Lion Attack“ oplývá nakažlivým refrénem, a při baladě „The Day That I Day“ si každý potentní posluchač vybaví své milostné začátky… A to není málo.

04. NIVA – Magnitude
Tady se dostáváme do škatulky švédského glam metalu (rocku), tak populárního v 80. letech. A světe div se, ono to jde dělat i dnes, a to i s takovou noblesou, že jiné kapely můžou jen závidět. Je jedno, o které písni by mohla být řeč, chytlavé jsou tu všechny. Tato deska je tak nakažlivá, že budete schopni si ji prozpěvovat celý den. I ten druhý. Třetí možná též, ale mohlo by už hrozit, že se vyskytne některá z melodií následujících tří desek…

03. AVANTASIA – The Mystery Of Time Na tuto desku existuje hodně rozdílných názorů, ten můj je ovšem takový, že Tobias Sammet dokázal kompozičně „zopakovat“ dokonalost svých prvních dvou Avantasií. Skvělá deska s vynikajícím zvukem a tradičně hvězdnými hosty. Poslechněte otvírák „Spectres“ s refrénem, jehož se už nezbavíte. Další chytlavá je speedovka „Where Clock Hands Freeze“ - tady zkrátka není co, čirá esence žánru v moderním podání, s excelujícím Kiskem. Finální „The Great Mystery“ plná těch nejkrásnějších melodií, které se vám zavrtají do uší na dlouhou dobu a moc rády si tam pobudou. Doufejme, že slibovaná druhá část nejen že skutečně dorazí, ale bude minimálně stejně kvalitní.

02. DREAMTALE – World Changed Forever Rychlostně a melodicky velmi vyrovnaná deska tohoto výběru, bráno komplexním měřítkem. Hlavním důvodem „až“ druhého místa je fakt, že níže zmínění dokázali napsat o několik zpěvných hitů více. Ovšem písně „Tides Of War“, „The Signs Were True“, nebo hlavně „My Next Move“ (resp. přesnější by bylo asi „celé album“) hrdě doporučím všem, jimž se vyšší tempa a zpěvná, líbivá melodika líbí víc než v míře obrovské. Leč, jak to v životě už chodí, vítěz může býti jen jeden.

01. HELLOWEEN – Straight Out Of Hell Tato deska vyšla prakticky přesně před rokem, a už po několika jejích posleších jsem měl strach, že v této bilanci zaujme právě zlatou pozici. Ano, právě v obavě, aby letos na power trh přišlo vůbec něco lepšího. I když se tato obava neukázala jako lichá, pár interpretů (3. a 2. místo) dokázalo přijít s velmi silnými nahrávkami. HELLS si své první místo zaslouží hlavně díky sbírce úžasně příjemných kompozicí, jež se hned neoposlouchají, ale hlavně těm refrénům, kvůli kterým se člověk uprostřed noci rád probudí jen proto, aby si jimi propláchnul zvukovody, následně se odebéře zpět do říše snů o hudební genialitě. „Far From The Sky“, „Burning Sun“, „Years“ a hlavně „No Eternity“ – pokud na této planetě budou existovat takové písně, bude ten power holt muset žít dál … :-)


Další letošní dobré desky (bez pořadí, bráno abecedně):

BREAKDOWN ON SANITY – Perception
CHILDREN OF BODOM – Halo Of Blood
IMPENDING DOOM – Death Will Reign
HEAVATAR – Opus I: All My Kingdoms
KELDIAN – Outbound
NAUTILUZ – Leaving All Behind
TEAR OUT THE HEART – Violence
THAUROROD – Anteinferno
VANDROYA – One


Nejlepší letošní písně (s drobným komentářem pro první tři místa):

10. DIGNITY – The Day That I Die
09. DREAMTALE – My Next Move
08. A HERO FOR THE WORLD – Three Ships
07. EDENBRIDGE – Alight A New Tomorrow
06. PELLEK – Gods Pocket
05. REINXEED – The Journey Home
04. PROJECT AEGIS – Collide And Spark
03. AMARANTHE – The Nexus
Vynikající šlapavá skladba se třemi vokalisty, zajímavým klipem, ale hlavně refrénem, který standardní kapela složí jen jednou. Jednoznačný vrchol této metalové diskotéky.
02. HELLOWEEN – Years
Rychlá, nespoutaná a divoká píseň, top letošního alba. Nebýt jistého japonského bonusu. Kvintesence speedového hitu se vším, co tento pojem obnáší.
01. HELLOWEEN – No Eternity
S nejlepší – bonusovou!!! skladbou tohoto roku nečekaně opět přichází HELLS. Melodicky totálně odzbrojující skladba, jejíž refrén budete mít v hlavě ještě i po vašem vlastním pohřbu.


Zklamání, nejen hudební:

Nechce se mi tu opakovat to stejné, co píše většina redaktorů v obdobných článcích (kulhavá slíva z Vysočiny na Hradě, resp. politická situace v ČR, nezájem relevantních médií o jakýkoli metal, neustále se opakující kapely na MOR…), zmíním pouze jednu věc, která mi vadí víc než nedávání přednosti důchodcům v MHD, stále se zvětšující ozónová díra, rostoucí ceny piva, nebo smutná úmrtí dvou potkánků v severozápadní Guyaně. Pojďme pro změnu do Švédska:

REINXEED – A New World
Již budu stručný. Fuj! Nechutný vývar dřívějších nápadů slepených totálně zazděným zvukem u ještě před pár lety nadějné kapely. Nebrat! (BTW. jedna píseň v top výběru nic nezachraňuje :-( )


Hermes             



Vydáno: 03.02.2014
Přečteno: 5467x




počet příspěvků: 88

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
GAMMA RAYJá od Gammy také...5. 03. 2014 15:30 František Šafr
HondaA co dýňová Are...5. 03. 2014 12:40 vn
Já moc německý...5. 03. 2014 12:01 Hellhammer
a co sa týka...4. 03. 2014 20:24 Soichiro Honda
Já to radši ani...4. 03. 2014 20:18 Hellhammer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16141 sekund.