RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PRIMAL FEAR - Delivering The Black

Němečtí Primal Fear jsou již mnoho let považováni za heavy metalovou jistotu. Precizní hudební a vokální výkony a slušná várka hitů, které musí potěšit každého milovníka melodického metalu. Kapela navíc v pravidelných intervalech servíruje studiové desky a její koncerty v rámci žánru patří k těm nejlepším.

Pozorní posluchači se však již několik let shodují nad tím, že se kapela bohužel nikam nevyvíjí a každá nová placka je tak pouze variací na alba "Angel In Black", "Jaws Of Death" atd.. Každá deska se dobře poslouchá, ale (až na občasné výjimky) je velmi složité rozeznat, zda posloucháte desku z roku 1998 či 2014 (tímto se omlouvám perfektní fošně "New Religion").

Kdo čeká mohutné rify, řezavý vokál a melodické refrény, tak si zajisté přijde na své. Je na tom však kapela skutečně tak špatně, že musí tak okatě vykrádat sama sebe? Namátkou si představte, že na koncertě za sebou uslyšíte skladby "Final Embrace", "Angel In Black", "Strike" či úvodku "King For A Day" z nové desky. Zajímalo by mě, za jak dlouho by posluchač zjistil, která skladba právě hraje.

První dvě skladby "King For A Day" a "Rebel Faction" ve vás bohužel nezanechají silný dojem. Jedna se o skvěle zahranou, nazpívanou a perfektním zvukem zahalenou vatu. Neobsahují téměř žádný zásadní moment či překvapení. Musím však přiznat, že v druhé zmiňované jsem žasl nad parádní prací bicích nástrojů.

Kvalita alba se výrazně zlepší se singlem "When Death Comes Knocking". Na ploše téměř sedmi minut se dočkáme skvělého hitu ve středním tempu, který dává nenuceně vzpomenout na "Fighting The Darkness" či "Seven Seals". Ovšem v tomto případě to Primal Fear dělají tak vypiplaně, že to vůbec nezní jako kopírka, ale spíše jako taková příjemná evoluce hitů minulých let.

Následující tři zářezy, jakými jsou valivá "Alive & On Fire", svižné "Delivering The Black" a "Road To Asylum" jsou bohužel další vatou, která na poslech nevadí, ale nemáte téměř žádný důvod se k nim vracet. Podobný osud potkal i "One Night In December", kde se na ploše více než devíti minut neodehrává téměř nic zásadního. Poprvé jsem už začínal hledat tlačítko pro přeskočení na další skladbu. Je to jen drasticky natahovaná klasická "primalfearovka", kterou jsem slyšel na dlouhou dobu jistě naposledy.

Osmá "Never Pray For Justice" vás bohužel také na zadek neposadí, ale alespoň potěší refrén, ve kterém vás melodická vyhrávka ve spojení s Scheepersovým zpěvem dokáže zlákat ke spokojenému pobrukování. Potěší i balada "Born With A Broken Heart", kterou považuji za velmi vydařenou, neboť Primal Fear nejsou zrovna mistři v pomalých záležitostech. Závěrečná "Inseminoid" je další typickou speedovou záležitostí, která by správně měla potěšit každého, kdo je tímto stylem odkojený. Bohužel však její podoba např. se skladbou "And There Was Silence" z minulé desky je zřejmá během prvních několika sekund a jen jí to strhává body.

To je vše, čtenáři. Primal Fear si pro rok 2014 připravili již mnohokrát uvařený čaj, který sice neztratil nic na své chuti, ale jeho exkluzivita už je na míle vzdálená tomu, co od kapely očekávám. Navíc mnohé momenty jsou tak okatě vykradeny z předešlých desek, že se na ně nedalo neupozornit.

V zásadě se dá říci, že kapela vydala své klasické album, které se poměrně dobře poslouchá, ale ničím nepřekvapí. Navíc si dovolím tvrdit, že mu tentokrát chybí nějaké zásadní hity, které se nacházely na každém albu (s výjimkou "Black Sun"), a které vás donutily k tomu, abyste přimhouřili očko nad jinak silnou metalovou rutinou. Skalní fanoušci, kteří tento handicap dokáží překousnout, se však mohou těšit na deset nových zářezů se skvělým zvukem a jako vždy dokonalým Ralfem Scheepersem, který je rok od roku lepší. Mně to však tentokrát nestačí.

František Šafr             


www.primalfear.de

YouTube ukázka - When Death Comes Knocking

Seznam skladeb:
1. King For A Day
2. Rebel Faction
3. When Death Comes Knocking
4. Alive & On Fire
5. Delivering The Black
6. Road To Asylum
7. One Night In December
8. Never Pray For Justice
9. Born With A Broken Heart
10. Inseminoid

Sestava:
Ralf Scheepers - zpěv
Matt Sinner - baskytara, sbory
Alex Beyrodt - kytara
Magnus Karlsson - kytara
Randy Black - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 51:20
Label: Froniters Records
Země: Německo
Žánr: heavy/power metal

Diskografie:
1998 - Primal Fear
2000 - Jaws Of Death
2001 - Nuclear Fire
2002 - Black Sun
2004 - Devil's Ground
2005 - Seven Seals
2007 - New Religion
2009 - 16.6 (Before The Devil Knows You're Dead)
2012 - Unbreakable
2014 - Delivering The Black

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.02.2014
Přečteno: 5415x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jasně, sypu si...27. 02. 2014 11:26 Bubák
TO:Bubák Nespletl jsi se s...27. 02. 2014 10:26 JIM
to Frantaak by som to mohol...25. 02. 2014 10:19 duri7
pozdrav z Kosicpre vsetkych fandov...25. 02. 2014 10:10 duri7
TO: duri7Víceméně s Vámi...24. 02. 2014 23:37 František Šafr


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08691 sekund.