RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




D.N.A. - Sernato

Soudě podle sedmého alba pražských D.N.A., úderně nazvaného „Sernato“, mám takový dojem, že naštvanost a frustrace, která byla cítit už z minulé desky, aktuálně u kapely dostoupila nového vrcholu. A přiznávám, že na to, abych konstatoval, že to není až tak úplně marný stav, to chtělo novinku prohánět ušima pravidelně a systematicky. Ne snad proto, že by současná autorská forma D.N.A. oplývala nějakou složitostí, kličkováním a vymetáním kdejakých zákoutí, to spíš naopak. Ale z toho, že na první ucho ta jedovatá slina v kombinaci s hrubým výrazem a (občasnou) syrově jednoduchou přímočarostí (v extrémech ubušenou primitivností, zdůrazněnou řádným textařským přitlačením na pilu) prakticky totálně zašlápla nostalgii po dávné melodické nadýchanosti.

Jenže. Ta melodika tam je. Ta nadýchanost (alespoň v momentech, kdy D.N.A. zvolní tempo, upustí tlak a uvolní svůj zarputilý vztek) tam je. To podmanivé vokální charisma tam je. A koneckonců ta houževnatá naštvanost už na minulém albu D.N.A. měla poměrně dost prostoru (naštěstí se D.N.A. při míchání chuťových přísad drželi svého kopyta bez stylových veletočů a tak zůstávají uvěřitelní). Jen se holt ty poměry užitých ingrediencí trochu prohodily. A že jde o jednoznačný účel, svědčí ty tři první rány mezi světla.

Už jen jejich názvy („Ser na to“, „Prasata v kravatách“, „Běž do nich“) nasvědčují tomu, že nepůjde o žádnou selanku. Hrubě důrazné riffovky s přímočaře vyřvávanými slokami i refrény (i když dojde i na melodické sklouznutí) s jasným tahem na bránu i sdělením jsou na úvod docela destruktivní náloží. Jako by D.N.A. ze sebe chtěli svůj vztek vyštěkat s co největší intenzitou, aby se po téhle katarzi mohli na chvilku juknout po poetice - „Zastav čas“ je další z tradičně silných výpravných pomalostí D.N.A., s nádherně tklivou kytarou.

Nejpůsobivější momenty pak vykouknou z kombinace výše zmíněných nálad – kvaltovka „Můžeš mi…“ s výrazným melodickým refrénem, výbornými klávesami a optimistickým kytarovým sólem, syrově těžkotonážní „Přizdisráč“ s jedovatou kytarou, krásně zvonivými klávesami, nádherně vytaženou basou, výhružným refrénem i melodickou skluzavkou, či volnější (na první pohled, ono to Lukášovo vypětí je zase maximálně šťavnaté) „Kolikrát“ začínají pomalu od radikální úvodní formy couvat k minulosti.

V druhé půlce alba jsou D.N.A. daleko hravější – elektro-dusavý rytmus se špetkou orientu v potemněle uřvaném pochodovém „Votrokovi“, drtínkem folku líznutá speedovka (pořád mi z toho vykukují Helloweenské nálady)s bigbítovým refrénem „Tak tady mě máš“, nejoptimističtější věc na desce „Chceš se mi zdát“, či uvolněná rockovka (v kontextu ostatního dění) „Brány zítřků“, dostatečně naředí tu úvodní agresi natolik, aby finální konstatování mohlo znít, že jde sice o nejtvrdší album D.N.A., které si však ještě zachová téměř typickou tvář.

Moderně znějící heavík (možná protimluv, ale v případě D.N.A. to znamená, že se „Sernato“ definitivně skončilo - v minulých recenzích tak často připomínané - listování v encyklopediích) s velice razantním a čistým zvukem, báječným kořením v podobě decentních kláves, čistým charismatickým chlapáckým vokálem, vytrvalým soubojem mezi strohostí a melodičností, plný textů, trefujících se do současnosti, ve kterých ta poslední špetka naděje nemá daleko k tomu, aby definitivně chcípla pod tíhou reality (a s obálkou, kandidující na nejodpudivější obal roku). Typičtí D.N.A.? Vlastně ano, vždyť „Sernato“ se drží kursu, nastaveného albem „2012“. Jen kluci zašli zase o kus dál.

Savapip             


www.dna.dq.cz

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Ser na to
3. Prasata v kravatách
4. Běž do nich
5. Zastav čas
6. To je to místo
7. Můžeš mi…
8. Přizdisráč
9. Kolikrát?
10. Votrok
11. Tak tady mě máš
12. Chceš se mi zdát
13. Brány zítřků
14. Stopy v písku

Sestava:
Lukáš Graca - zpěv
Petr Kašper - kytara
Kamil Nehilč – baskytara, klávesy, programování
Roman Tůma - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 50:09
Studio: Škwor, Vrohu
Produkce: Leo Holan
Země: Česká republika

Diskografie:
2000 - Svět se točí dál
2003 - Ve jménu boha
2005 - Nomadam
2006 - Cesta stínů
2008 - Zvonobití
2011 - 2012
2014 - Sernato

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.07.2014
Přečteno: 4238x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
poslední...9. 04. 2019 15:23 Jirka


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.12229 sekund.