ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BATTLEROAR - Blood Of Legends

True Epic Hero Metal. To je téma, o kterém budeme dneska hovořit. Ano, je to kapitola prakticky jen pro pravověrné, neb ti, kterým se při otevření této (zpravidla klišovité) škatulky ježí chlupy už jen z principu, hru na hrdiny nejspíš odmítnou, i kdyby se v ní všichni akční rekové přetrhli. A i když Řekové Battleroar (ostatně už samotný název kapely jasně deklaruje, na jakémže poli tahle kapela operuje) mají pro tento žánr v rukou jednu ne příliš tradiční zbraň (housle, díky kterým do své hudby snadno propašují střípky folkoviny), jejich bojový styl do zmíněné škatulky zapadá prakticky na milimetry. Takže vy nevěřící, kteří se na tuhle válečnou výpravu vydáte s námi, ne abyste ve finále, až budeme utírat krev válečným legendám, tvrdili, že jsem vás nevaroval…

Pokud měli Battleroar místo, do kterého se v minulosti jejich protivníci s oblibou trefovali, byl to post zpěváka. Od vydání třetího alba „To Death And Beyond…“ uplynulo letos šest let a v tomhle období proběhl (nejen) na zmíněném postu docela důkladný personální kolotoč, při kterém Battleroar hledali, až našli a naverbovali do svých řad křiklouna Gerrita Mutze (mj. Sacred Steel, Dawn Of Victory), který k pompézně heroickému stylu kapely sedí moc dobře. A když k tomu připočtete atmosférické ataky, i fakt, že tihle věrní spolubojovníci Manowar, Wotan, Virgin Steele či Domine svoje řemeslo (hráčské i psavecké) mají spolehlivě zmáknuté, nemůže z toho vylézt špatná válečnická deska.

Když se po úvodním poetickém „Stormgiven“ s akustickou kytarou a dominantním smyčcem, které díky jeho délce nelze až tak snadno považovat za klasické intro, vrátí Battleroar k téhle příjemně kolébavé náladě (aspoň na chvíli) hned ve třetím kousku kolekce, systematicky se o ní průběžně otírají, aby do ní ve finále opět naplno vklouzli, říkáte si, že kluci trochu klamou tělem. Obzvlášť, když se k tomu přidá i skutečnost, že se do útoku neženou nijak bezhlavě, jejich bojová strategie není kdovíjaké bezhlavé útočení, spíš rozvážný taktický boj, založený na melodičnosti a výpravnosti, chytlavých riffech a vzdušně heroickém vokálním projevu. Protne-li se tahle kombinace v ideální formě, vyleze z toho nekomplikovaná, téměř vlezlá hitovka (pozor, to je pochvala) „Immortal Chariot“ v duchu mladých Manowar (ve vzduchu je cítit aróma sepraných džísek, dlouhých mařen i rytmicky pulsujících vztyčených pěstí). Že do svých písní umí nacpat pořádnou dávku testosteronu deklarují Battleroar v „The Swords Are Drawn“, kde se střetávají nálady Manowar a Sabaton, že i jejich těžká jízda v sobě má dostatek síly demonstrují v plíživé „The Curse Of Medea“, ve které popichující housle čpí šantánovostí a těžkopádnost skladby v závěru díky zrychlení chytne parádně jedovatou slinu a že jim není vzdálená ani heroická pompéznost suverénně předvádí ve sborovce „Valkyries Above Us“.

Atmosféra. Battleroar s ní umí pracovat a díky tomu jim lze kdejaké to klišé a sem tam zbytečně protahovanou skladbu snadno prominout. Deska, která zapálené válečníky musí dosyta uspokojit a ty nejméně militantní (já vás varoval!) by nemusela ani otravovat, ani pohoršovat. Vydařená bitva!

Savapip             


www.battleroar.com

YouTube ukázka - Poisoned Well

Seznam skladeb:
1. Stormgiven
2. The Swords Are Drawn
3. Poisoned Well
4. Blood of Legends
5. Immortal Chariot
6. The Curse of Medea
7. Valkyries Above
8. Chivalry (Noble Armor)
9. Exile Eternal
10. Relentless Waves

Sestava:
Gerrit Mutz - zpěv
Kostas „H.K.“ Tzortzis - kytara
Antreas Sotiropoulos - kytara
Stavros Aivaliotis - baskytara
Alex Papadiamantis - klávesy
Nick Papadopoulos - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 59:46
Label: Cruz Del Sur Music
Země: Řecko

Diskografie:
2003 - Battleroar
2005 – Age Of Chaos
2008 – To Death And Beyond…
2014 - Blood Of Legends

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.08.2014
Přečteno: 1985x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08872 sekund.