DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BONFIRE - Double X

Nebýt pětileté pauzy, spojené s dočasným rozkladem kapely, byla by mezera mezi „Free“ a novinkovým „Double X“ tou dosud nejdelší mezi dvěma studiovými alby Bonfire. Kluci sice toto čekání vyplnili vydáním svého již třetího živáku, tentokrát v akustické podobě (obohaceného o studiovou novinku, věnovanou přírodní katastrofě v Thajsku), ale přesto očekávání toho, jak bude znít nové studiové album, nedávalo fanouškům po předchozích zkušenost spát. K Bonfire se po předchozí živé spolupráci přidal jako stálý člen druhý kytarista Chris Limburg (na desce je ke slyšení i druhý „live“ pomocník klávesák Thomas Streck) a v tomto složení se tak Bonfire vydali vstříc oslavám své dvacetileté existence (upomínku na ní „nenápadně“ propašovali i do názvu tohoto výročního alba).

A „Double X“ lze považovat za poměrně důstojnou procházku po uplynulých dvou desetiletích. Což znamená, že Bonfire nabídnou pár melodických a energických tutovek, stejně tak se nevyhnou nevýrazným a obyčejným kouskům i výletům do neobvyklých oblastí, poměrně úspěšně míchají chytlavost svižného vlasáčkovského metalu se zatěžkaným závanem moderny. A protože „Double X“ charakterizuje uplynulá léta poměrně dokonale, dá se prostým zprůměrováním úspěšnosti předchozích desek dojít i k závěru, že „Double X“ sice na úspěch největších pecek kapely nedosáhne, ale patří k tomu silnějšímu, co kdy parta kolem Clause Lessmanna a Hanse Zillera vypustila do světa.

To nejlepší vypálí Bonfire hned na úvod. Přitažlivým intrem vtáhnou do děje a sílící atmosféry, aby následně explodovali do ostrého a agresivního riffování, nátlakovového zpěvu, dokonalé melodie a úderného refrénu, to vše za podpory hravé rytmiky a perfektně zadrenalinovaného kytarového sóla. „Day 911“ má v sobě až (po těch letech) neskutečný přetlak energie, dávnou spontánnost a živelnost, srovnatelnou (on i ten song má podobnou náladu) se silou dánských Pretty Maids. Téměř podobně silný je i závěr (pomiňme prodloužený bonus) desky. Žhavá vypalovačka „So What“ představuje hodně zajímavou srážku staré melodické jiskry s ostřejšími moderními rysy. Příjemná rockovka „What´s On Your Mind“ se sladce chytlavým refrénem dává jasnou odpověď na otázku, kde je největší síla Bonfire – chytlavé melodie, štípající kytary, charismatický zpěv a rocková uvolněnost. A když Bonfire tuhle kolekci doplní i emotivní baladou (a vůbec nevadí, že ty emoce jsou poměrně temné a se špetkou jedu), je vyhráno. A to i přes to, že se na desce najdou prosté skladby typu „nenadchne-neurazí“ i vyloženě úlety – relativně kontroverzní „Rap Is Crap“ najednou v náruči tradičnějších nálad kapely nepůsobí vůbec násilně, stejně jako rockec „Bet Your Bottom Dollar“ funguje jako vydařený vtípek – zařadit tyhle dva kousky do experimentu v minulém kole, asi bych se nešťastně držel za hlavu…

Dvacet let své existence uzavřeli Bonfire důstojným a celkem očekávatelným způsobem. Za ta léta už bylo zřejmé, že prognózy o nástupci legendárních Scorpions se nenaplní, stejně tak již bylo více méně jasné, odkud kam mají Bonfire nastaveny své mantinely, kterých se přidržují a jen občas a nenápadně za ně (zpravidla nepříliš úspěšně) nakouknou. Ale na odvážlivce, kteří by tvrdili, že mají Bonfire již dokonale prokouknuté, mělo hned v dalším kole čekat další překvapení.

Savapip             


www.bonfire.de

YouTube ukázka - What's On Your Mind?

Seznam skladeb:
1. Day 911
2. But We Still Rock
3. Cry For Help
4. Bet Your Bottom Dollar
5. What's On Your Mind?
6. Blink Of An Eye
7. Rap Is Crap!
8. Notion Of Love
9. Right Things Right
10. Hard To Say
11. Wings To Fly
12. So What?
13. Blink Of An Eye (Extended Version)

Sestava:
Claus Lessmann – zpěv
Hans Ziller - kytary
Chris Limburg - kytary
Uwe Köhler - baskytara
Jürgen Wiehler - bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 1:26:01
Produkce: Lessmann/Ziller
Label: Sony/BMG
Země: Německo

Diskografie:
CACUMEN
1981 - Cacumen
1983 – Bad Widow
1984 – Down To Hell

BONFIRE
1986 – Don´t Touch The Lights
1987 – Fireworks
1989 – Point Blank
1991 – Knock Out
1996 – Feels Like Comin´ Home
1998 – Rebel Soul
1999 – Fuel To The Flames
2001 – Strike Ten
2003 – Free
2006 – Double X
2008 – The Räuber
2011 - Branded

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.10.2014
Přečteno: 2206x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Velmi slušné...16. 10. 2014 20:30 The Keeper XIV.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09187 sekund.