RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STAR INSIGHT - Messera

Finové Star Insight, kteří na začátku srpna přišli po devíti letech existence se svým debutem „Messera“ prý tvrdí, že hrají space-black metal a že jejich největší inspirací jsou The Kovenant. A jinde (tentokrát přímo na svých stránkách) se zase pasují na melodicko-symfonickou kapelu. Vezměme to odzadu a vylučovací metodou. Symfonie v tvorbě Star Insight nelze považovat za kdovíjak dominantní, melodiím nelze upřít přitažlivou chytlavost. Vlivy The Kovenant (zejména v podobě využití elektroniky) se v jejich tvorbě najdou, ale celé je to takové neindustriálně vřelejší. Do blacku by je někdo s notnou dávkou fantazie mohl pasírovat snad jen kvůli hrubým vokálům. I v pojmu space se bude škrtat - postrádám byť jen špetku psychedelie, určitou progresi vyčuchat není problém a oi využití elektroniky již řeč byla.

To podstatné, co ve výše uvedených definicích i jejich vyvracení postrádám, je tlak. Star Insight totiž do svých potemněle elegantních (v určitých momentech bych si dovolil tvrdit, že až gotických) melodií dokáží především díky intenzivní a dusavé rytmice (a některé z ostrých riffů tenhle pocit ještě umocní) naočkovat dojem poměrně silné agrese, kterou průběžně ředí intenzivním využitím barevných kláves. A s touhle šťavnatou kombinací dokáží po většinu času příjemně a nápaditě čarovat s atmosférou.

A právě díky této devíze nelze jinak, než zatleskat za výběr skladby „Emanuela“, postavené právě na šťavnaté kombinaci poetičnosti a hrubosti, pro videozpracování. Z vytrvale nabušené intenzity a potemnělé nálady se lehce vymyká „Frozen Rose“ s odlehčujícím odérem arabských motivů, či závěrečná pomalá romantika „Poem Of Misery“ s ženským zpěvem, která po předchozím nekompromisním nátlaku je velice uvolňující.

Pokud vám u ryze melodických kapel vadí jistá jemnost, u industriálem postižených spolků vám překáží jejich neosobní chlad a extrémních metláků byste si sem tam rádi užili trochu poetiky, zkuste Star Insight. Samozřejmě, že při otupování výše uvedených hran tahle snaha o určitou originalitu s sebou přináší i pár kompromisů a nevýrazných míst, ale v zásadě se dá říct, že kluci k ústupkům přistupují velice citlivě a přesvědčivě. Škoda jen, že Star Insight do svých skladeb nedostali tolik kouzla, jako do úžasného coveru. To by totiž aspirovali na album roku, takhle zůstaneme jen u hodnocení dost dobrá deska.

Savapip             


www.star-insight.net

YouTube ukázka - Emanuela

Seznam skladeb:
1. Limbo
2. Emanuela
3. My Time Is Out
4. Night With Fever
5. Frozen Rose
6. Signs of Victory
7. Oath
8. Raven and Hell
9. Poem of Misery

Sestava:
Jesse Etelämäki – zpěv, kytara
Taavi Valkama- baskytara
Mikael Nurmi – klávesy, programování
Jukka Vainio - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 34:11
Label: Inverse Records
Země: Finsko

Diskografie:
2014 - Messera

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.12.2014
Přečteno: 1789x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08777 sekund.