ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JUDAS PRIEST - Rocka Rolla

„The Ballad Of Frankie Lee And Judas Priest“. Když Bob Dylan koncem prosince 1967 tuhle skladbu vydal, nemohl tušit, že v britském Brimighamu je už parta mladíků, kteří chtějí dát dohromady rockovou kapelu a stále jim chybí název. Ve chvíli, kdy se zpěvák Al Atkins spolu s basistou Brunem Stapenhillem o této skladbě dozvěděl, měl najednou po starostech. Kněz Jidáš! To zní pěkně úderně. Jenže Atkinsovi utekli po devíti měsících všichni spoluhráči (kytarista John Perry zemřel při autonehodě) a zpěvák tak musel začínat znovu. Naštěstí tehdy poznal basistu Iana Hilla a kytaristu K.K. Downinga a základ nových Judas Priest byl na světě. To bylo koncem roku 1970. Byl to právě Downing, který nasadil kapele hardrockové vyznění, protože na britských ostrovech právě explodovala hardrocková bomba v čele s Black Sabbath a Deep Purple. Judas Priest chtěli být také takoví. Těm představám ale moc nevyhovoval Atkins. Kapela potřebovala někoho s osobitějším hlasem. Tu se najednou objevil mladý hipík Rob Halford, který přesně takový řezák měl. Měl v sobě sílu Iana Gillana i naléhavost Roberta Planta.

Zanedlouho do kapely přibyl ještě druhý kytarista Glenn Tipton a nitky se už začínaly sbíhat. Nažhavená kapela vpadla dva měsíce po Tiptonově příchodu do studia, když ještě předtím vypustila pilotní singl „Rocka Rolla“. Tento název byl nakonec vybrán i k tomu, aby ozdobil jejich debutové album. To vyšlo v září 1974. Z dnešního pohledu, s odstupem čtyřiceti let, je znát, čím tehdy byli Judas Priest ovlivněni. Hned úvodní skladba „One For The Road“ i přes své charisma, které spočívá zejména v Halfordově naléhavém hlasu, nemá s pozdějším metalovým směřováním moc společného. Jsou tu ještě ozvěny šedesátých let, v úvodním skřípavém riffu slyšíte inspiraci u ranných Deep Purple, kdy u nich působil ještě zpěvák Dave Evans a basista Nick Simper.

V podstatě atmosféra konce šedesátých let se táhne celou deskou. Proto ten podivný riff v titulní „Rocka Rolla“, která má ale vcelku slušný a zapamatovatelný refrén a může působit jako prazáklad toho, co budeme v budoucnu od Judas Priest slýchat. Proto humpolácká „Winter“, přelévající se do sabbathovské „Deep Freeze“, jenž ale moc nenaznačuje, kolik invence v letech příštích tahle kapela ukáže.

Ze zbytku skladeb stojí za zaznamenání třeba taková „Never Satisfied“, která by chtěla být hardrockovou hymnou, ale je v ní tolik nepůvodnosti, že byla předurčena k tomu, aby postupem let zapadala prachem. Navíc použitý fígl s hypnotickým zpomalováním byl v té době také už vcelku ohraný. Lépe na tom je epická „Run Of The Mill“, kde Halford poprvé demonstruje omračující rozsah svého hlasu a pokládá tak základ skladbám typu „Victim Of Changes“ či „Beyond The Realms Of Death“.

Kapela si od desky slibovala mnohé. Ta sice vyšla, ale mnoho poprasku nenadělala. Chvíle Judas Priest ještě nepřišla. Zatím se jednalo jen o kapelu maximálně lokálního významu, která si troufla hrát jen ve středně velkých sálcích a chodili na ní zatím jen orvaní hadráři v kalhotách do zvonu. Vše se mělo v následujících letech radikálně změnit, ale tehdy ještě nedozrál čas. Z dnešního pohledu samozřejmě „Rocka Rolla“, obalem evokující spíše nějakou praštěnou reklamu na nový druh coca-coly, působí trochu úsměvně (vizuálně zejména pak Halford se zrzavou řepou do půl zad), jenže už ve skrytých zákoutích ukazuje, že v téhle kapele potenciál třímá. Ve zkoušce časem však obstát nemůže.

Jan Skala             


www.judaspriest.com

YouTube ukázka - Rocka Rolla

Seznam skladeb:
1. One For The Road
2. Rocka Rolla
3. Winter
4. Deep Freeze
5. Winter Retreat
6. Cheater
7. Never Satisfied
8. Run Of The Mill
9. Dying To Meet You
10. Caviar And Meths

Sestava:
Rob Halford - zpěv
K.K. Downing - kytara
Glenn Tipton - kytara
Ian Hill - baskytara
John Hinch - bicí

Rok vydání: 1974
Čas: 42:04
Label: Gull
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1974 - Rocka Rolla
1976 - Sad Wings Of Destiny
1977 - Sin After Sin
1978 - Stained Class
1978 - Killing Machine/Hell Bent For Leather
1980 - British Steel
1981 - Point Of Entry
1982 - Screaming For Vengeance
1984 - Defenders Of The Faith
1986 - Turbo
1988 - Ram It Down
1990 - Painkiller
1997 - Jugulator
2001 - Demoliton
2005 - Angel Of Retribution
2008 - Nostradamus
2014 - Redeemer Of Souls

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 30.10.2014
Přečteno: 4663x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Nechci se nějako...31. 10. 2020 10:55 Guns
...samozřejmě Sad...23. 05. 2020 16:29 rumcajs
RRKoukám, že budu...23. 05. 2020 16:28 rumcajs
Je pravda, že ten...1. 11. 2014 12:01 Pepsi Stone
Debutní dílkoklasiků heavy...1. 11. 2014 9:27 b.wolf


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09107 sekund.