DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




RANCID - ...Honor Is All We Know

Příští rok to bude dvacet let, co se kalifornští punci Rancid dostali na vrchol popularity. Neopunk byl tehdy v kurzu a jejich deska „…And Out Comes The Wolves“ se trefila přesně do té doby. Rancid sice byli mnohem víc pistolovštější, než prvoplánovitě hitoví Green Day nebo The Offspring, ale tehle boom jim pomohl k platinovému prodeji zmíněné desky. Kapela pak nepochopitelně uhnula směrem k reggae a ska, jako by na albu „Life Won´t Wait“ chtěla ze sebe nálepku souputníků Green Day setřást a říct: Kurva, mnohem radši máme přece The Clash. Jenže tento tah se z komerčního hlediska moc nepovedl a přes nezpochybnitelné kvality desky zahájil Rancid cestu směrem dolů.

Na bezejmenném počinu z roku 2000 se sice Rancid (alespoň z části) vrátili ke svému původnímu výrazivu, jenže jak praví staré moudro, dvakrát do jedné řeky nevstoupíš. Posléze se začaly stále více prodlužovat pauzy mezi deskami a proto letošní novinka „…Honor Is All We Know“ vychází takřka potichu, bez většího humbuku a po pěti letech od poslední „Let The Dominoes Fall“.

Z celého alba mám takový pocit, jako by se Rancid chtěli vrátit právě do doby před dvaceti lety a jsou dvě možnosti, jak tuhle desku vnímat. Buď ji můžete brát, jako že Rancid chtějí oslavit svůj nomen omen „…And Out Comes The Wolves“, anebo album podobného druhu nahráli tak trochu z vypočítavosti, a chtějí zkusit, jestli přece jen na vlně nostalgie nechytnou druhou mízu. Všechno totiž zní, jako by se mělo jednat o mladšího bratříčka staré úspěšné desky, ale tak trochu bez sebereflexe.

Se starým osvědčeným producentem Brettem Gurewitzem tak Rancid předkládají porci uřvaného punku na ploše třiceti minut, do které se jim podařilo vmáčknout čtrnáct skladeb. Těm samozřejmě dominuje rottenovský projev Tima Armstronga a řezavé kytary tohoto hlavního protagonisty a jeho parťáka Larse Frederiksena. Rancid tentokrát vsadili především na údernost a experimenty se ska nebo reggae jsou potlačeny na minimum. A když přece jen začne kapela po něčem takovém pošilhávat v „Evil´s My Friend“ nebo „Malfunction“ (tady je to ale spíše rockabilly), honem rychle se v dalším songu vrátí k ostrému punku, který staví na klasickém modelu 1977, okořeněném hardcorovou zpupností. Proto tady najdete věci jako „Collision Course“, "Already Dead" nebo titulní „…Honor Is All We Know“, což jsou v podstatě reminiscence na hity jako „Roots Radicals“ či „Ruby Soho“ v modernějším a o trochu méně nápaditějším balení.

Dalo by se říci, že Rancid posluchačům předkládají desku, kterou jejich fans chtějí slyšet. Jenže těch záchytných bodů a uvěřitelnosti je tady už méně. Deska tak trochu může působit dojmem, že kapela nařezala těchhle čtrnáct songů jen proto, aby něco vydala a připomněla se tak, že tady ještě je. Zbytečná deska to není, to ne, ale když budu chtít Rancid, tak sáhnu po některém z prvních alb.

Jan Skala             


www.rancidrancid.com

YouTube ukázka - Collision Course

Seznam skladeb:
1. Back Where I Belong
2. Raise Your Fist
3. Collision Course
4. Evil´s My Friend
5. Honor Is All We Know
6. A Power Inside
7. In The Streets
8. Face Up
9. Already Dead
10. Diabolical
11. Malfunction
12. Now We´re Through With You
13. Everybody´s Sufferin´
14. Grave Digger

Sestava:
Tim Armstrong - zpěv, kytara
Lars Frederiksen - kytara
Matt Freeman - baskytara
Branden Steineckert - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 30:49
Label: Hellcat Records
Země: USA
Žánr: punk rock

Diskografie:
1993 - Rancid
1994 - Let´s Go
1995 - ...And Out Comes The Wolves
1998 - Life Won´t Wait
2000 - Rancid
2003 - Indestructible
2009 - Let The Dominoes Fall
2014 - ...Honor Is All We Know

Foto: archiv kapely


Vydáno: 16.12.2014
Přečteno: 2173x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09777 sekund.