RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




CHAINFIST - Scarred

Asi by bylo vůči dánským Chainfist podivné porovnávat jejich debutové album s aktuálně vydanou novinkou čistě jako vzájemný souboj producentů, ale vzhledem k tomu, že sestava kapely nezaznamenala za ty čtyři roky, co tyhle nahrávky oddělují, žádnou změnu, třeba to tak od věci nebude. Z jednoho prostého důvodu - rozdíl mezi „Black Out Sunday“ a „Scarred“ je takřka hmatatelný. Buď kapela dostala rozum, vizi, jasný směr, či jiný druh osvícení, anebo prostě producent Michael Hansen dokázal kluky ukočírovat, aby zněli nejen (opět) agresivně, tvrdě a intenzivně (byť na stupnici tvrdosti možná nějaký droboučký dílek ubude), ale také nápaditě, melodicky i (a to hlavně) konzistentně. A to, že se Chainfist v promo materiálech odvolávají na silnou thrashovou čtyřku (ale také na moderní vlivy Mercenary, Volbeat a Disturbed) také není samo sebou, háčky zejména Hetfieldovy party koukají ze „Scarred“ celkem nepokrytě a přitom natolik svěže, že bych se nebál Metallice jen tak cvičně doporučit (když už kutí tu svojí novinku) poslech téhle desky.

Chainfist totiž dokáží šikovně proplétat dávnou příchuť a intenzitu old school thrashových postupů s modernistickou agresí při zachování až nečekané melodické přístupnosti. A když maličko uberou ze svého nátlaku, do kterého pustí jemný odér hravosti, vzrušující proplétání vokálů a silné sbory, vyleze jim z toho hit, jasně chytlavý a přitom nepodbízivý. Takový je „Black Rebel Noise“, ze kterého na mě sálá nakažlivá optimistická páskovitost (jako byste poslouchali mladšího sourozence Idolova „Rebel Yell“, který dokonale vstřebal bráchovu suverenitu a nadhled). O tom, že Chainfist si jsou vědomi síly tohoto songu, svědčí i jeho závěrečná akustická adaptace, hozená do úplně jiného, příjemně hladivého odstínu. Tohle je skvělá demonstrace toho, že ať už navléknete povedenou píseň do jakéhokoliv kabátu, vždycky z ní vyleze její kouzlo.

Základ tvorby Chainfist však pochopitelně leží v přímočaře agresivnější palbě. Masírující sytá rytmika, řezavé kytary i agresivní vokál, nedají posluchači prakticky vydechnout, a co je (v porovnání s předchozí deskou) nejdůležitější, i když Chainfist přechází od divokých nekompromisních ataků k těžkopádnějším valivým pasážím, či až k hrubou emotivností (nenechte se zmást třeba poetickým vybrnkáváním a hladivě civilním vokálem v „Another Day In Hell“ - pro své narůstající napětí je pro mě druhým vrcholem - i tady dojde na řezání do masa) znějícím kouskům, jsou jejich změny a posuny natolik účelné, smysluplné a přirozené, že jejich písně neztrácí vývoj a gradaci, nemotají se v kruhu a jsou zbaveny jakéhokoliv tápání či hledání vlastního směru.


Zůstala bodavá a zneklidňující muzika, zůstala schopnost křížit různé vlivy. Možná Chainfist méně riskují a snaží se klást důraz na soudržnost nahrávky. A když v tomhle kole přidali k téhle „sázce na nejistou jistotu“ také svěží nápady a vymetli jakoukoliv vatu, povedl se jim během čtyř let krok téměř mílový, jehož výsledkem je hodně silná deska.

Savapip             


www.chainfist.net

YouTube ukázka - 10.000

Seznam skladeb:
1. Scars of Time
2. 1000 Ways to Bleed
3. Black Rebel Noise
4. Another Day in Hell
5. Poison Moon
6. 10000
7. Know You Hate
8. Seven Minutes of Pain
9. Statement
10. Mass Frustration
11. Black Rebel Noise (Acoustic Version)

Sestava:
Jackie Petersen - zpěv
Michael Kopietz - kytara
Thomas Hvisel - kytara
Braca Pedersen - baskytara
Jesper Heidelbach - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 49:19
Label: Mighty Music
Země: Dánsko

Diskografie:
2010 – Black Out Sunday
2014 - Scarred

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.11.2014
Přečteno: 2275x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
ok, v Dánsku bude...21. 11. 2014 19:12 Crust
prevetivně...21. 11. 2014 18:41 Savapip
jak praví...21. 11. 2014 17:22 Savapip
není ten producent...21. 11. 2014 15:47 Crust


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10665 sekund.