RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




JUDAS PRIEST - Painkiller

Končila osmdesátá léta a metal byl na svém absolutním vrcholu. Jenže Judas Priest tu dobu nemohli vnímat hůře. „Ram It Down“ jim sice vrátilo v Evropě ztracené pozice, ovšem v Americe nebodovalo rozhodně tak jako předchozí „Turbo“ a Judas Priest tam sice stále byli oslavováni jako „metaloví bozi“, ale jejich někdejší neochvějnou pozici převzali mladí thrashmetaloví vlci jako Metallica nebo Slayer. Bylo zapotřebí s tím něco dělat, ale k tomu bylo také třeba najít jiného bubeníka, protože Dave Holland se svým hardrockovým feelingem do nové koncepce už jaksi nezapadal a proto po turné k „Ram It Down“ Judas Priest opustil.

Sázka na mladého Američana Scotta Travise z Racer X (zde působil spolu s pozdějším kytaristou Mr. Big Paulem Gilbertem) byla vyloženě trefou do černého a kapela hned začátkem roku 1990 zamířila do Francie, aby vyzkoušela kvality studia Miraval. Vše se vyvíjelo dobře, Travis mezi zbytek kapely zapadl dokonale a jeho energická hra hnala Judas Priest svižně kupředu. Jenže pak přišla studená sprcha ve formě soudní obsílky. Z té se kapela dozvěděla, že rodiny dvou mladíků Jamese Vance a Raymonda Belknapa z amerického města Sparks (Nevada) ji žalují kvůli sebevraždě jejich synků. Ti o Vánocích 1985 zabíjeli čas popíjením piva a kouřením pytlů marihuany, k čemuž jim vyhrávala deska „Stained Class“ od Judas Priest. Na tom by nebylo nic divného, kdyby pak oba nevzali brokovnici a nenamířili ji proti sobě. Belknap zemřel na místě, Vance o tři roky později.

Soud kapele však kladl za vinu, že na desku, konkrétně do skladby „Better By You, Better Than Me“ nahrála podprahové poselství, kvůli kterému se oba mladíci rozhodli pro sebevraždu. Ať se to může zdát jakkoliv postavené na hlavu, soud přece jen 16. července 1990 začal. Kapela označila žalobu za absurdní, ovšem na jednání, které v nevadském městě Reno trvalo více než měsíc , se dostavila se svou výpovědí, kde všechny body obžaloby označila za směšné. Arbitři nakonec Judas Priest dali za pravdu a 24. srpna 1990 stíhání skupiny zastavili. V takové atmosféře vznikalo album „Painkiller“. V atmosféře stísněné, agresivní, temné. Na výsledku je to také slyšet.

Třetího září 1990 se pak změnil metalový svět. Vyšel „Painkiller“ a nic už nemohlo pak být jako dřív. Už hromové bicí Scotta Travise na úvod desky, jenž uvozují titulní skladbu, jasně dávají na srozuměnou, že ti staří Judas Priest byl jen takový odvárek. Že ta pravá tvář je tady. Neskutečně tvrdá hudba, Halfordův do výšek vyšponovaný ječák, pekelně agresivní kytary Downinga a Tiptona, které vedou v sólech nelítostné souboje a do toho kovově znějící basa Iana Hilla. Nebyl to ale jen úvodní „Painkiller“, ale i zbylé skladby, které působí jako plivnutí jedovaté kobry do ksichtu.

Tady nemá v podstatě smysl vyjmenovávat všechny skladby. Ať si vezmete, jakou chcete, vždycky je jasné, že narazíte na perlu. Ať jsou to melodičtější kousky typu „Hell Patrol“, „Night Crawler“ a „One Shot At Glory“ nebo thrashmetalové drtičky „All Guns Blazing“ a „Metal Meltdown“, vždycky se jedná o mistrovský kousek, o pořádnou flákotu syrového metalového masa. Když kapela přece jen zpomalí jako v nádherné „A Touch Of Evil“, kde se o klávesy (na albu jsou obsaženy pouze v tomto kousku) postaral současný člen Deep Purple Don Airey, stále je to řádně agresivní věc, protože experimenty se středním proudem z období „Turba“ už Judas Priest dávno hodili za hlavu.

NEEXISTUJE lepší příklad poctivého metalu. „Painkiller“ tak definitivně, alespoň na chvíli, vrátil Judas Priest zpět do hry. Tady se nejedná jen o nejlepší desku kapely, tady jde o nejlepší metalové album vůbec. Jenže na obzoru se začínalo zatahovat do černa. Nejprve při koncertě v Torontu byl zraněn Rob Halford, když na svém harleji najel na praktikábl pod bicími a pak došlo k nejhoršímu. Halford, ten metalový bůh, oznámil odchod z kapely. Navíc si s sebou odvedl i Scotta Travise. A Judas Priest tak po svém nejlepším albu museli oznámit konec. Alespoň tedy dočasný…

Jan Skala             


www.judaspriest.com

YouTube ukázka - Painkiller

Seznam skladeb:
1. Painkiller
2. Hell Patrol
3. All Guns Blazing
4. Leather Rebel
5. Metal Meltdown
6. Night Crawler
7. Between The Hammer And The Anvil
8. A Touch Of Evil
9. Battle Hymn
10. One Shot At Glory

Sestava:
Rob Halford - zpěv
K.K. Downing - kytara
Glenn Tipton - kytara
Ian Hill - baskytara
Scott Travis - bicí

Rok vydání: 1990
Čas: 46:12
Label: Columbia
Země: Velká Británie
Žánr: heavy metal

Diskografie:
1974 - Rocka Rolla
1976 - Sad Wings Of Destiny
1977 - Sin After Sin
1978 - Stained Class
1978 - Killing Machine/Hell Bent For Leather
1980 - British Steel
1981 - Point Of Entry
1982 - Screaming For Vengeance
1984 - Defenders Of The Faith
1986 - Turbo
1988 - Ram It Down
1990 - Painkiller
1997 - Jugulator
2001 - Demoliton
2005 - Angel Of Retribution
2008 - Nostradamus
2014 - Redeemer Of Souls

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.01.2015
Přečteno: 7076x




počet příspěvků: 39

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
2 KolíkPřesně. Sám si...18. 01. 2015 18:29 cloudie
Proč......by tyto debaty...18. 01. 2015 15:40 Kolík
10/10Samozrejme genialni...18. 01. 2015 12:20 adrian
Vyjmenovat můžeme...18. 01. 2015 9:18 Mauglí
No vidíš......já zase 90....18. 01. 2015 6:38 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11679 sekund.