DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TRISTANA - Virtual Crime

Měl jsem velkou radost, když nám redakce dorazila nabídka k recenzi novinky slovenských metláků Tristana. Jednak se mi jejich druhé album „Zircon Street“ líbilo a jednak jsem neměl nejmenší ponětí, že už je na světě jeho následovník. S prvním spuštěním desky jsem tedy ani trochu neotálel. Jenže ouha, radost se velmi rychle proměnila v pocity velkého zklamání. Ale postupně…

Slováci dříve hráli power metal, což ovšem na aktuální novince „Virtual Crime“ dále neplatí. Již samotný název a přebal alba zaváněl modernou, to ale ještě nemusí vůbec nic znamenat, chlácholil jsem se před poslechem. Hned první song „Resurrection“ mě ale krutým způsobem vyvedl z omylu. Zapomeňte na svižné žánrové skladby a jejich adekvátně šlapavý rytmus. Tradicionalismu bylo odzvoněno, nyní se jde naproti moderně. To by pořád nemuselo být nic závažného, pokud by zůstalo pouze u často použitých elektronických efektů. Ty totiž můžou tvořit s power metalem příjemnou symbiózu (viz kapely 4th Dimension nebo Waterland) a navíc to pořád působí originálně a neotřele. Co však rozhodně nepůsobí jedinečně, jsou (velmi zaměnitelné) nu-metalové, corové a groovy riffy. A právě ty jsou na nové desce v přední linii.

Aby to ovšem bylo ještě méně nápadité, jsou do toho přimíchány harsh a growl vokály, které si to samozřejmě rozdávají s melodickým zpěvem. Ten je jediným pojítkem s bývalou tvorbou Tristany, ovšem pouze tenkrát, když je podbarven chytlavou melodickou linkou. Podobných momentů na desce sice pořád nalezneme dost (nejčastěji v bridgích a refrénech), stejně je to ale nakonec celkem jedno, protože místo power metalu posloucháme ve výsledku úplně něco jiného a s tím se dá smířit jen velmi těžko. Příčinu toho můžeme hledat v podstatném překopání minulé sestavy, z níž zbyl pouze zpěvák a baskytarista. Ať je to ale jak chce, změnou žánru se kapela zařadila do šíleně nepřehledného průměru obdobně znějících uskupení, neboť nedokázala (a to je hlavní důvod nízkého hodnocení!) nabídnout cokoli osobitějšího s potřebným přesahem.

Jistě, teď by leckdo mohl nabídnout, že i powermetalová produkce předešlé desky Tristany nebyla bůhvíjak výjimečná. S tím však mohu souhlasit pouze částečně. Hudba na „Zircon Street“ byla rozhodně ojedinělá, pokud na ni budeme nahlížet z pohledu našich dvou republik. V nich totiž zase tolik chytlavého melodična nevzniká, a proto jsem byl za další takovou kapelu velmi vděčný. Jenže toho, co Slováci předvádí nyní, jsou plny obě země, Evropa i svět. A je málo platné, že je vše technicky precizně vyvedeno, včetně zvuku i zpěvu Petera Wilsena. Vůbec nejsmutnější jsou tak pocity z jedné jediné písně na novém albu, jež připomene dřívější tvorbu kapely, neb nic zbytečně kompozičně nekomplikuje a jede v chytlavě-hitových kolejích minulosti. Skladba "Jannie's Dying" (s ženským zpěvem Italky Chiary Tricaricové) je perfektním melodickým kusem, což ještě umocňuje zmatek a nepochopení směru, kterým se Tristana na zbytku desky vydala, díky čemuž se můj původní obdiv stal pouhou minulostí.

Petr Štěpnička             


www.tristana.sk

YouTube ukázka - Fallen

Seznam skladeb:
1. Resurrection
2. Fallen
3. Wasted Time
4. Bloody Snow
5. Beg for Death
6. Jannie's Dying
7. Belladonna Deadly Nightshade
8. Killer
9. Lost the Whole Life
10. Hunting Fever
11. Ending (Outro)

Sestava:
Peter Wilsen - zpěv
Dusan Homer - kytara
Laco Krabac - baskytara
Andrea Almasi - klávesy
Roman "Elevo" Lasso - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 40:05
Label: Bakerteam Records
Země: Slovensko
Žánr: moderní metal

Diskografie:
2003 – Back To The Future
2010 – Zircon Street
2015 - Virtual Crime


Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 01.04.2015
Přečteno: 2261x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Špatné,...1. 04. 2015 22:46 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09903 sekund.