MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SCORPIONS - Return To Forever

Přírodní zákony jsou obvykle neúprosné. Takže si to shrňme. Scorpions mají za sebou padesát let života. Byť začátky kapely pamatuje pouze kytarista Rudolf Schenker, křiklounovi Klausi Meinemu trvalo pouhých pět let, než se ke Scorpions připojil a druhý kytarista Matthias Jabs se přidal ještě o devět roků později. Jinak řečeno, železné jádro kapely netvoří žádní zajíci, kteří by měli potřebu do své novinky cpát nějakou modernu. Na druhou stranu má člověk jistotu, že vyzrálost muzikantů bude víc než dostatečná, a jakous takous záruku, že pokud tvůrčí potenciál ještě zcela nevyhasnul (jako že ne, nutno v této souvislosti zmínit i fakt, že s kapelou opět intenzivně autorsky spolupracují Mikael Nord Andersson a Martin Hansen, kteří album i produkují), bude tahle deska mít něco do sebe. Významnou skutečností je i fakt, že Scorpions mají nejen naprosto typický rukopis, ale na kontě i jedno ohlášení konce kariéry a „Return To Forever“ je prvním albem po tom „definitivním konci“. Z tohoto jasně vyplývá, že osmnáctá řadovka kapel bude očekávatelná deska bez překvapení, ve zcela typickém duchu Scorpions.

„Return To Forever“ je albem pro skalní fanoušky. Pro ty, kterým právě ta zmíněná očekávatelnost nebude vadit, kteří si vychutnají povedenější momenty a prominou ty slabší. Kterým voní typická plačtivost balad, nijak zběsilé bodání kytar (svůj nejagresivnější jed Scorpions vystříkali již v minulém století, takže i to šlo předvídat) v rockovějších kouscích, typická melodika i nezaměnitelný Meineho vokál. Pokud jsem vsázel na nějaký jazýček vah, byla to právě Klausova forma. A tak důležitá věc je, že se Scorpions nepouští do žádných složitostí (kdy to ale dělali?), takže Meine zní víc než spolehlivě a dostatečně energicky, aby snadno utáhl desku, převážně sázející na rockovou pohodu.

Nesmrtelné hity se z téhle desky narodí jen těžko. Když už bych si měl vybrat kandidáty (škrtněte ovšem pojem nesmrtelné), patřila by k nim volnější „We Built This House“ s příjemnou kytarou, hladivým vokálem, povedeně vygradovaným tanečně melodickým refrénem i měkkoulinkým kytarovým sólem (nějak mi ta skoro A.O.R. poloha kapely aktuálně hodně sedí), dojemná balada „House Of Cards“, nepostrádající napětí a atmosféru, deklarující, jak famózně si Meine umí pohrát s melancholií a emocemi, s krásným sklouznutím ve vypjatém refrénu i tolik typickými vysokými backvokály, i její finální rodná sestřička „Gypsy Life“ s vkusnou akustickou kytarou, povedená kousavá riffovka „Hard Rockin´ The Place“, či na koncerty až prvoplánovitě stavěná halekačka „Rollin´ Home“. Zbytek desky je takové (v posledních letech vlastně také víceméně typické) kvalitativní nahoru-dolu s cílem spíš si užít pohodovou muziku, než oslnit fanouška.

Pokud samotné album je pro skalní, tak přídavková část limitované edice je už jen pro ultraskalní (a do výsledného bodování není započítána tato část). Dosud jsem nikde nezaznamenal, zda má tahle deska být jen oslavou padesátin kapely nebo předzvěstí dalšího pokračování kariéry. Bráno z toho pohledu, že to může být naposled, kdy Scorpions točí desku, chápu, že chtěli udělat svým příznivcům radost a nabídnout jim maximum. Bohužel, sladká pop-rockovina „The World We Used To Know“, i naprosto neškodná „When The Truth Is A Lie“ jsou daleko za lajnou i z hlediska předchozí pohody, „Dancing With The Moonlight“ je spíš jen lehoučce přitvrzeným rockem pro dospělé a balada s akustickou kytarou „Who We Are“ je spíš než o emocích zase o pohodě.

Scorpions si zachovali (když už našli důvod k pokračování) ksicht a naplnili veškeré předpoklady. Příjemně pohodová rockovka, která sice nenadchne, ale potěší (jak říkám, veškeré předpoklady…). A řekněte sami, kdo tohle o sobě může prohlásit po padesáti letech na scéně…

Savapip             


www.the-scorpions.com

YouTube ukázka - Gypsy Life

Seznam skladeb:
1. Going Out with a Bang
2. We Built This House
3. Rock My Car
4. House of Cards
5. All for One
6. Rock 'n' Roll Band
7. Catch Your Luck and Play
8. Rollin' Home
9. Hard Rockin' the Place
10. Eye of the Storm
11. The Scratch
12. Gypsy Life
13. The World We Used to Know
14. Dancing with the Moonlight
15. When the Truth Is a Lie
16. Who We Are

Sestava:
Klaus Meine - zpěv
Matthias Jabs - kytara
Rudolf Schenker - kytara
Pawel Maciwoda - baskytara
James Kottak - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 1:01:50
Produkce: Mikael Nord Anderson, Martin Hansen
Label: Columbia SevenOne Music
Země: Německo

Diskografie:
1972 – Lonesome Crow
1974 – Fly To The Rainbow
1975 – In Trance
1976 – Virgin Killer
1977 – Taken By Force
1979 – Lovedrive
1980 – Animal Magnetism
1982 - Blackout
1984 – Love At First Sting
1988 – Savage Amusement
1990 – Crazy World
1993 – Face The Heat
1996 – Pure Instinct
1999 – Eye II Eye
2004 – Unbreakable
2007 – Humanity – Hour I
2010 – Sting In The Tail
2015 – Return To Forever

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 04.03.2015
Přečteno: 4757x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
nový albumAk tento dostal 6,5...27. 02. 2022 14:45 J.A.N.
Tak jsem to dneska...8. 03. 2015 20:37 Bubák
Pure Instinct nebo...8. 03. 2015 20:01 Pepsi Stone
Opravdu......to není...8. 03. 2015 15:09 Kolík
No... Na zadek mě...7. 03. 2015 20:20 František Šafr


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09342 sekund.