Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TOTO - Toto XIV

Toto byla vždycky kapela, která byla silně spojována s osmdesátými lety. To je pochopitelné, protože v té době, konkrétně v roce 1982, vydala svou nejslavnější desku „Toto IV“ se singly „Rosanna“ a „Africa“, tedy skladbami, které se záhy staly světovými hity a dodnes je možné je zaslechnout na nejedné rádiové stanici. Pak se ale něco zadrhlo. Kapelu opustil zpěvák Bobby Kimball a jeho následovník, dnes již zesnulý Fergie Frederiksen, v ní také moc dlouho nevydržel. Když pak přišla posila v podobě Josepha Williamse, bylo už pro Toto pozdě. I když doba ještě jejich stylu hudby, který stál někde na půli cesty mezi hitovostí Foreigner a technikou Sagy, stále ještě přála, americká mládež už měla jiné hrdiny. Vyšlo „Appetite For Destruction“ od Guns n´ Roses, které bylo špinavé a smradlavé (tedy pravý opak vymydlených Toto) a z Bay Area se ozýval nelidský thrashmetalový řev.

Pozice hlavního vokalisty byla v kapele stále nejistá. Williams zmizel a jeho party převzal jeden ze tří základních pilířů kapely, kytarista Steve Lukather (dalšími jsou klávesisté David Paich a Steve Porcaro), aby se pak na dvě alba vrátil Kimball a novinku nazpíval opět Williams. Už jste zmateni? To sice z neustálých personálních hlavotřesů být můžete, ovšem hudba, kterou Toto na své novince předkládají, zmatená není.

Je to v podstatě to, co kapela sama v roce 1978 na svém bezejmenném debutu definovala. Opět se jedná o AOR prvotřídní kvality, trochu sterilní, trochu tvářící se až moc aristokraticky, ale na druhou stranu stále hitový a zpěvný. Je až s podivem, že na novém materiálu není slyšet únava, protože přece už jen pánům (tedy kromě bubeníka Keitha Carlocka) táhne šedesátka a novinka zní skoro stejně, jako kdyby vyšla v roce 1983 po slavné „Čtyřce“.

Nejsilnější na této desce je začátek. Úvodní dvojice „Running Out Of Time“ a „Burn“ je opravdu silná, klade důraz na melodii, ale dokáže působit i razantně a když potom začne trochu docházet dech s „Holy War“ a „21st Century Blues“, vytáhne se Lukather a jeho parta s další výtečnou věcí, energickou „Orphan“. „Unknwon Soldier (For Jeffrey)“ a „The Little Things“ tepou na romantičtější strunu, aby se pak s „Chinatown“ Toto zase vrátili k ostřejšímu výrazu.

Dá se říci, že tahle deska je příjemný návrat příjemné kapely osmdesátých let. Není překvapující. Není třeskutě progresivní. To se samozřejmě čekalo, je jen příjemný. „Toto XIV“ je prostě prověřená kvalita, která se od pánů Lukathera a spol prostě čekala. Starý fanoušek zklamaný nebude, protože se mu dostane vrchovatě toho, co má od Toto rád. Alba „Kingdom Of Desire“ a „Tambu“, kde zněli rozmělněně a nebál bych se říct až podivně, už kapele odpustil a proto mu novinka bude chutnat.

Jan Skala             


www.totoofficial.com

YouTube ukázka - Burn

Seznam skladeb:
1. Running Out of Time
2. Burn
3. Holy War
4. 21st Century Blues
5. Orphan
6. Unknown Soldier (for Jeffrey)
7. The Little Things
8. Chinatown
9. All The Tears That Shine
10. Fortune
11. Great Expectations

Sestava:
Joseph Williams - zpěv
Steve Lukather - kytara, baskytara
David Paich - klávesy
Steve Porcaro - klávesy
Keith Carlock - bicí

Rok v:ydání: 2015
Čas: 58:52
Label: Frontiers
Země: USA
Žánr: AOR/art rock

Diskografie:
1978 - Toto
1979 - Hydra
1981 - Turn Back
1982 - Toto IV
1984 - Isolation
1986 - Fahrenheit
1988 - The Seventh One
1992 - Kingdom Of Desire
1995 - Tambu
1999 - Mindfields
2002 - Through The Looking Glass
2006 - Falling In Between
2015 - Toto XIV

Foto: archiv kapely


Vydáno: 22.04.2015
Přečteno: 3158x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1083 sekund.