RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NORTHLAND - Downfall And Rebirth

Coby středoevropanovi mi přijde docela zábavné, když se kapela z jihu Evropy honosí názvem „Severní země“. Ale nebuďme malicherní, barceloňané Northland si žádný despekt nezaslouží. Třeba tímto názvem chtěli kluci naznačit, že jejich lidovkami provoněný metal s drsným ocasem má blíž k chladnému severu, než ke žhavým španělským rytmům. A Španělé se svým následovníkem pět let starého debutu, albem „Downfall And Rebirth“ jasně deklarují, že nemusíte mít kořeny lidové slovesnosti zaryté pod kůží od přírody, někdy můžete keltské vlivy a chlad vikingského metalu úspěšně nasát i přes půlku Evropy.

Základním tématem alba „Downfall And Rebirth“ je myšlenka, že všechno má svůj počátek i konec, den se střídá s nocí, velké civilizace zanikají a nahrazují je nové. A tak zatímco matka příroda si to konečně začíná vyřizovat s lidstvem, které jí systematicky ubližuje, ve vesmíru se při srážce nebeských těles rodí nový svět… téma, které si přímo říká o výpravnost, bombastiku, epičnost. O to víc překvapí, jak působivá je skromnost a nenucenost Northland, kteří sází na spojení hrubého chrapláku (osobně bych se ve spojení se zpěvem melodeathem moc neoháněl, ale o hranice tohoto stylu se Northland silně otírají), čistých sborových nápěvů, náladotvorných dominantních housliček (samozřejmě, že i další lidové nástroje mají své nezastupitelné místo), přitažlivě syrových melodií a pohanské atmosféry, samozřejmě s patřičně razantním metalovým pozadím.

Podstatná je (což je ostatně u tohoto stylu jasným pravidlem) atmosféra. Díky ní je deska smyslně barevná, rozmanitá a přitom soudržná a konzistentní, bez jakýchkoliv kvalitativních výkyvů. Proto i hledání vrcholů se jeví jako zbytečné – v těch nejsilnějších momentech se deska dokáže přizpůsobit i vaší náladě, jste-li v pozitivním rozpoložení, budou na vás zabírat úplně jiné songy, než máte-li zrovna smutnivou. Z pohledu nejlépe využité atmosféry pak doporučuji titulní věc s tklivou plíživostí, postupně narůstajícím napětím, epickými přechody a dokonale propletenými uvolněnými a natlakovanými pasážemi.

„Downfall And Rebirth“ je příjemné, nevtíravé, působivé a přirozeně melodické, zpěvné album. Jednoznačně se vyhýbá uchlastaným halekačkám, tíhne k atmosférické odnoži folk-metalu, hrubým vokálem dodává patřičnou razanci a šmak. Pro fanoušky pohanského folku a kapel typu Eluveitie, Finntroll či Ensiferum už netřeba nic dodávat, pro ty ostatní zdůrazňuji, že „Downfall and Rebirth“ by byla chyba nevyzkoušet .

Savapip             


FB NORTHLAND

YouTube ukázka - Downfall and Rebirth

Seznam skladeb:
1. When Nature Awakes
2. Bloodred Sunrise
3. Together We Die
4. The Rite
5. Fury's Unleashed
6. Duskriders
7. Spirit in Darkness
8. Whispers in the Wind
9. Downfall and Rebirth
10. Moonlight Spell
11. Newborn Star

Sestava:
Pau Murillo - zpěv
Alex Fernández - kytara
Vic A. Granell - baskytara
Pol Lemaire - klávesy
Pau Vázquez - housle
Jose Rosendo - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 54:47
Země: Španělsko

Diskografie
: 2010 - Northland
2015 - Downfall And Rebirth

Foto: archiv kapely


Vydáno: 25.03.2015
Přečteno: 1858x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11272 sekund.