MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FAIRYLAND - The Fall Of An Empire

Dlouhé tři roky francouzskému kvintetu trvalo ukutit svoji další řadovku. Připomínám, že se píše anno domini 2006, konkurence na trhu se zvětšovala každým dnem, namátkou vyberme "Rocket Ride" od německých Edguy, kteří se touto plackou definitivně vzdálili speedu, Švédi Sabaton výrazněji zalezli do posluchačských uší albem "Attero Dominatus", již přejmenovaní Taliáni Rhapsody Of Fire potěšili svět patrně nejnudnějším albem své historie "Triumph Or Agony" a do toho všeho (pro mě zcela nepochopitelně) finské obludy Lordi vyhrály Eurovizi svým megahitem „Hard Rock Halellujah“.

V táboře Fairyland zatím došlo k rozkolu zpěvačky Elisy a bubeníka/basáka Willdrice se zbytkem ansámblu, jež vyvrcholil jejich odchodem. Promptně byli nahrazeni zpěvákem Maxem Leclercqem (Magic Kingdom), basákem Thomasem Cesariem (ten s kapelou spolupracoval i dříve na jejich demu) a bicmanem Pierre-Emanulem Defrayem (aktuálně Heavenly). Tyto personální rošády ale běžný posluchač příliš nerozpozná, což je paradoxem u slavíka Maxe, který nejenže oplývá krásným lyrickým tenorem, ale i jeho hlasový témbr je velmi podobný tomu, jakým vládne odešedší Elisa.

Největším rozdílem oproti debutové desce je rozhodně zvuk. Kompozičně se stále jedná o pohádkový „überkeyboarded“ power, byť u písní samotných lze vysledovat posun hlavně ve formě větší komplikovanosti a důrazu na proměnlivější rytmiku, takže jim posluchač musí dát více času na strávení, než jak tomu bylo na poměrně přímočarém debutu. Kytarový mág Anthony Parker dostal přeci jen trošku více prostoru, a to hlavně díky tomu, že ubylo pompézních klávesových stěn. To ale neznamená, že by klapek obecně bylo méně (což megaloman Phil Giordana nejspíš ani nedokáže), jen použité nástrojové rejstříky a jejich aranžmá dávají šesti strunám lépe vyniknout. A přestože ubylo i dvojkopákových salv, tak je album celé svižnější a dočkáme se i příjemných speedových pasáží (byť celou píseň v tomto tempu zde nenalezneme, na to jsou jednotlivé položky až příliš komplikované). Divoké písně střídají klidnější, nechybí ani několik nevybočujících meziher, včetně Heroes-like intra („Endgame“) a dívčím zpěvem doprovázeného outra („Look Into Lost Years“).

Nejzdařilejší „opusy“ spatřuji spíše v druhé části alba: Desátý track „Anmorkenta“ si s tempy hraje více než bullteriér s dětskou rukou, rychlé sloky a bridge se postupně překlenou v půvabně poklidný sborový refrén, jehož tempo se na konci skladby též promění. Chybět nemohou ani kvanta všemožných kytaro/klávesových vyhrávek a sólíček, které celou skladbu velmi příjemně dobarvují. Poslední věc lze říci i o nejdelší skladbě této hudební koláže, předposlední „The Story Remains“ … a vlastně i o všech ostatních.

Zvuk je dle mého názoru suverénně největší (a vlastně i jedinou zásadní) slabinou jinak kvalitativně velmi vyrovnané desky a nedokázal jsem jej skousnout ani po tolika letech, co se vyhřívá na pultech. Oproti debutu je totiž nepochopitelně plochý, zbytečně ostrý a na mnoha místech nedává adekvátně vyniknout krásně budovaným pasážím. Když k tomu připočítáme nepěkně dřevnatě znějící „střeďák“, v celé nahrávce příliš vytažený, docházíme k názoru, že kapela nám sice naservírovala prvotřídní hudební krmi, ale nějak ji pozapomněla dochutit.

Druhé album francouzských Fairyland tak opět přináší hodinovou várku příjemné, zpěvné a melodické hudby s bohužel dosti slabou produkcí (i když kapelu pod křídla vzali Napalm Records). Pokud se ale od tohoto nešvaru dokážete oprostit, čeká vás výlet tentokráte do upadajícího království, tak poslechněte jeho vábení a vydejte se na cestu, v níž klávesová božstva dávají dobrou noc.

P. S. Ani ne rok po vydání tohoto alba z blíže neuvedených důvodů odchází čtyři pětiny kapely. Principála Philippa Giordanu tak čekají temné časy…

Hermes             


FB FAIRYLAND

YouTube ukázka - The Fall Of An Empire

Seznam skladeb:
1. Endgame
2. The Fall Of An Empire
3. Lost In The Dark Lands
4. Slaves Forlorn
5. The Awakening
6. Eldanie Uellë
7. Clanner Of The Light
8. To The Havenrod
9. The Walls Of Laemnil
10. Anmorkenta
11. In Duna
12. The Story Remains
13. Look Into Lost Years

Sestava:
Max Leclercq - zpěv
Anthony Parker - kytara
Phillipe Giordana - klávesy, sbory
Thomas Cesario - baskytara, kytara
Pierre-Emmanuel Desfray - bicí

Rok vydání: 2006
Čas: 1:02:22
Label: Napalm Records
Země: Francie
Žánr: Symfonický power metal

Diskografie:
2003 - Of Wars In Osyrhia
2006 - The Fall Of An Empire
2009 - Score To A New Beginning

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.04.2015
Přečteno: 2552x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11847 sekund.