RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STONE SOUR - Meanwhile In Burbank...

Jestli je v posledních letech nějaká kapela, která letí strmě vzhůru, pak to dozajista budou američtí Stone Sour, vedeni zpěvákem Slipknot Corey Taylorem. Stone Sour jsou dnes už možná úspěšnější, než Taylorova domovská kapela a už dávno nejsou považování za „projekt toho ze Slipknot“. Zejména poslední dvojice alb „House Of Gold & Bones“ je vynesla vcelku vysoko. Ještě výš, než si kdy Taylor myslel, že kdysi jeho sranda heavymetalový projekt bude. Proto čas, kdy kapela tvoří novou desku chce svým příznivcům ukrátit pětiskladbovou sbírkou coververzí „Meanwhile In Burbank…“, o které je už teď jasné, že bude mít svoje pokračování.

Stone Sour jsou kapela, která čerpá z klasických heavymetalových tradic. Pochopitelně ještě to nejsou úplně fotři, aby měli oči zavřené před současnou muzikou, ale těžiště jejich zájmu leží v osmdesátých letech. Proto tři skladby je právě z této desetiletky, dvě dokonce z let osmdesátých. Nejmladší z nich „We Die Young“ od pionýrů grunge Alice In Chains celou kolekci uvádí. A nadmíru zdařile. Kapela samozřejmě šlape jako hodinky a Taylor v sobě vydoloval kus grungeového zoufalství a přestože nemá tak vymečený hlas Layne Staley, je hodně hodně uvěřitelný.

Podobně si pohrál s vokální linkou Roba Halforda v judasovské klasice „Heading Out Of The Highway“, kde sice místy na výšky Metalového Boha nedosáhne, ale vše působí velmi věrně… velmi věrně, až si položíte otázku, proč ti Stone Sour hrají ty coververze takřka nachlup stejně s originálem. I zvuk kytar v začátku této skladby je typicky tiptonovsko/downingovský. Stejně tak „Love Gun“, kde jediným aranžérským vkladem Stone Sour je finiš, který nejde do fade outu (což se dneska už nenosí), ale graduje v i trochu rušivém finále, nepodobném tomu, jak své skladby koncertně končí Iron Maiden.

„Creeping Death“ od Metallicy je opět naprosto parádně zahrané, včetně všech vyhrávek a fines, ale tady trochu rušivě působí sám Taylor. Hetfield sice není žádný tenor a v podstatě nezpěvák a lidový vypravěč, ovšem jediný možný pro Metallicu. Má tak osobitou barvu hlasu, že Taylor, který se ctí zvládl Laynea Staleyho, Roba Halforda i Paula Stanleyho, tady paradoxně podává slabší výkon. A sabbathovská klasika „Children Of The Grave“? Tady oproti originálu je samozřejmě slyšet obrovský posun ve zvuku. Aby také ne, když původní skladba je z roku 1971. Právě ten zvukový posun je její největší přínos, protože ty Iommiho riffy v současné kabátku řežou neskutečně. Zde se Taylor nepokouší nacpat do Ozzyho polohy, což lze také kvitovat s povděkem.

„Meanwhile In Burbank…“ se poslouchá výborně. Slyšíte staré klasiky, které dostaly nový zvuk, a proto pořádně hrají. Jenže hrají stejně. Nemají žádné místo překvapení, nemají snad jediný aranžérský vtípek a proto by svět bez téhle desky klidně existovat mohl.

(Jak už jsem zmínil na začátku recenze, Stone Sour chystají další pokračování, kde hodlají předělat skladby například od Mötley Crüe a Rage Against The Machine. Tak uvidíme...).

Jan Skala             


www.stonesour.com

YouTube ukázka - Creeping Death

Seznam skladeb:
1. We Die Young
2. Heading Out Of The Highway
3. Love Gun
4. Creeping Death
5. Children Of The Grave

Sestava:
Corey Taylor - zpěv
Josh Rand - kytara
Christian Martucci - kytara
Johnny Chow - baskytara
Roy Mayorga - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 25:38
Label: Roadrunner
Země: USA
Žánr: hard rock/heavy metal

Diskografie:
2002 - Stone Sour
2006 - Come What(ever) May
2010 – Audio Secrecy
2012 - House Of Gold & Bones – Part 1
2013 - House Of Gold & Bones – Part 2
2015 - Meanwhile In Burbank... EP

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.05.2015
Přečteno: 2368x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08982 sekund.