ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - Na Kovárně, to je nářez

Řekne-li se František Moravec a Tomáš Doležal, nejsem si jist, zda kromě skalních každému hned docvakne, o koho se jedná. Řekne-li se Lou Fanánek Hagen a ing. Magor, už bude o poznání jasněji. A řekne-li se Tři sestry, předpokládám, že těch, kteří nebudou vědět, odkud vítr vane, bude naprosté minimum. Tři sestry se za dobu svého působení stali nepřehlédnutelným fenoménem na domácí scéně. Jejich potenciál odhalili již na začátku devadesátých let minulého století ti, kteří dávali dohromady všechny ty „Epidemie“, „Rebelie“ a „Akce punk“, neb již na těchto deskách patřili Tři sestry k těm nejvýraznějším interpretům. Svojí vytrvalost kapela deklaruje tím, že právě v těchto dnech slaví své třicáté narozeniny. Je jasné, že za tu téměř třetinu století Tři sestry zažili úspěchy i slabší chvíle, že přitažlivost jejich nikterak složitých (víceméně) pivoidně punkrockových melodií či trefnost, vtip, obratnost i (leckdy roztomilá a na místě) vulgarita textů měla kolísavou tendenci, že s přibývajícími léty se image věčných kaličů a hudebně-hospodských štamgastů přelila do seriózně se tvářící kapely. Prostě normální vývoj party, u které si nikdo nemohl být jistý, s čím přijde na dalším albu. Následujících pár týdnů ve společnosti Tří sester nemá za cíl zmapovat ten zdánlivě nekonečný mejdan kapely (byť pochopitelně na drobnou faktografii také dojde), který už literárně ztvárnili (a nutno dodat, že to je luxusní čtení, tímto děkuji za podstatný informační zdroj i zábavu především Radku Diestlerovi a Fanánkovi) jiní, berte jej tedy pouze jako procházku po albové historii svérázného spolku, s vědomím, že bodové hodnocení se zcela vymyká obvykle užívaným kritériím a Tři sestry jsou v tomto směru naprosto svébytný a nesrovnávatelný soubor.

S debutovým albem si na sebe Tři sestry svým způsobem upletli bič. Jejich spontánní živočišnost a svérázné hitovky (o všem vypovídají komentáře tahounů tohoto spolku, hovořící o tom, že výběr písní z let 1985 -1990 měla kapela silně ozkoušený, ohraný a usazený, bylo z čeho vybírat a neb prý pořádně nevěděli, co ve studiu dělat, byla všechna ta energie nahraná během jednoho týdne stylem „Neváhej a toč“ s bohémským producentským přístupem, týkajícím se chyb: „To je dobrý, to nikdo neuslyší…“ ) udělaly z téhle desky naprostý kult. Co na tom, že špinavý zvuk není kdovíjak světoborný (ovšem stačí porovnat s demoverzemi některých písní, později vydaných na „Raritách“, aby bylo jasné, jaký kus práce ve studiu Tři sestry spáchali) co na tom, že z nepříliš náročných, punkem vonících melodií a tomu odpovídajícímu muzikantskému projevu nekouká žádné umění, podstatná na téhle desce je atmosféra. A ta může být pro ty, kteří se Sestrami seznámili na přelomu osmdesátek a devadesátek, naprosto jedinečná.

Kultovní je dnes již zaniklá branická hospoda na Staré Kovárně a s ní spojené písně, kultovní je většina položek na desce, Fanánkovy vtipné, realistické i střelené texty, svérázným způsobem komentující tehdejší všední prožitky kapely (a vůbec nevadí, že mnohé z nich dávno ztratily na aktuálnosti, to spíš člověk může – a týká se to i pozdějších výtvorů - litovat toho, že v některých případech jen skutečně zasvěcení můžou docenit příběhy ve všech rovinách), kultovní jsou hlášky štamgastů, zaznamenané bubeníkem Hadrem na Staré kovárně, kultovní jsou výpůjčky od Přemka Podlahy, kultovní je nezaměnitelná harmonika, či pivní rozdělení stran desky. Album, která nemá slabinu a která z vrcholů (ke kterým lze počítat nezapomenutelnou vyřvávačku „Ztráta imunity“, tahavě psychoidní „Divný stavy“ s plíživou harmonikou, dokonale definující obsah písně, její posmutnělý druhý díl „Bába“, fenomenální text a ulítlý zpěv v „Nuselských horkách“, Sahulovu – pro fungování Sester hodně důležitá postava, na první desce v roli hosta - nevinnou „Sovy v mazutu“, svěží a nekonečně optimistický hit „Život je takovej“, vypalovačku s hysterickými sbory v refrénu „Nechci do ústavu“, finální „Kovárnu“ i utajený popěvek „Vídeň“) slejzá jen na skok.

Lepší start si Tři sestry nemohli přát. „Na Kovárně to je nářez“ bývá do dnešních dnů označována jako nejlepší deska kapely, ne náhodou jsou písně z téhle desky dodnes hlavním tématem koncertů. Jednoduše kult.

Savapip             

Naprostá klasika. Kult hospodského rocku. Přelomová deska. "Na Kovárně to je nářez" odhaluje pravou podstatu Sester a obsahuje řadu dodnes žádaných skladeb jako "Ztráta imunity", "Sovy v mazutu", "Kovárna" nebo "Budapešť". Nestojí ovšem jen na nich. V podstatě, když si vezmete jakoukoliv skladbu, včetně těch, které už zapadal prach, jde vždycky o totální klasiku. "Z těch opravdu nejvýraznějších můžeme, vyjma výše zmíněných hitů, jmenovat věci jako "Polyš", "KIno Zdar", sentimentální "Bába", "Kenda" s výtečným refrénem "paní Hradečná už spí..." nebo rychlopalnoui punkovku "Nechci do ústavu". Atmosféru čtvrté cenové dokresluje i hospodský šum, který odděluje skladby s dnes už legendárními hláškami typu "já pospíchám, jedou mi stroje". Samozřejmě pivní odér dotváří i tahací harmonika, což byl nástroj do té doby v české rockové hudbě nevídaný. Kdyby nebylo "Kovárny", nebylo by Sester a česká kultura by byla o něco chudší.

Pepsi Stone 10/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Život je takovej

Seznam skladeb:
1. Ztráta imunity
2. Věci divnej spád maj
3. Divný stavy
4. Kino Zdar
5. Polyš
6. Bába
7. Nuselský Horky
8. Kenda
9. Sovy v mazutu
10. Život je takovej
11. Když jí bylo 18
12. Sny o lahvích sody
13. Texty o auťácích
14. Budapešť
15. Metalice
16. Nechci do ústavu
17. Kovárna I.
18. Kovárna II.

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
Nikotýn - kytara
Ing. Magor - baskytara
Skiol Podraga (Sup I) - harmonika
Hadr - bicí

Rok vydání: 1991
Čas: 40:59
Label: Monitor
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.05.2015
Přečteno: 5910x




počet příspěvků: 8

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Bubák: Ale je...24. 05. 2015 13:40 adrian
Kokot, zajímává...24. 05. 2015 1:21 Bubák
Ikdyž pozdější...24. 05. 2015 0:57 Gogo
??10 tomuhle? To by...22. 05. 2015 14:30 Kokot
9/10No konečně!...21. 05. 2015 11:23 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08789 sekund.