RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TŘI SESTRY - Na eXX

Naše hudba je na jedno brdo už 20 let, jelikož nejsme hudebníci. Slova, která na adresu alba „Na eXX“ pronesl (tuším) ing. Magor jsou svéráznou charakteristikou (i když prakticky s výjimkou číslovky nesouhlasím na sto procent s žádnou částí tohoto výroku) hudebního života Tří sester. To, že se Sestry dožili již druhého kulatého výročí (a jak víme, není všem dnům konec) deklarují Fanánek, Magor a spol. již samotným názvem desky (a v bookletu famózně vzpomínají na tahle léta povedeným komparačním snímkem kapely). Recept na tuhle desku byl jednoduchý – „Lihová škola umění“ fungovala skvěle, takže vymýšlet něco nového by bylo na škodu. Rozdíl mezi předchozí a aktuální deskou je tedy jen v tom, že tentokrát to funguje o chlup méně, těch jiskřivých songů je ve prospěch sestersky průměrných o něco méně.

I když cover verze byly (zejména v minulosti) u Sester oblíbeným tématem, pokud bych něco v kariéře Sester měl označit za krok v pravdě nečekaný, je to výpůjčka od Karla Kryla „Tchýně z Bechyně“, které však kapela vtiskla natolik svérázné vlastní pojetí, že jejího autora by v ní autorovy verze neznalý posluchač jen těžko hledal). Vydařená je i halekací výpůjčka od Ramones „Expres do Bohnic“, s textem i sólovým zpěvem od nezbytného Sahuly.

Naprostou jedničkou téhle desky je optimistická, strhující a živočišná hopsačka „Čaroděj ze země koz“ s maximálně chytlavým melodickým refrénem a úžasným ekvilibristickým textem a houpavě melancholická a atmosférická „Pumpa“ (silná vzpomínka na „Aidu“) s textem reflektujícím tuzemskou hudební scénu. Fanánkovu textařskou silnou formu dobře reprezentuje hrdinský epos „Dědeček hrdina“ s nečekaným rozuzlením, či téměř jazykolam s melodickým veletočem „Nejlepší rasa psa“, hrubá a nepřehledná „U staré @ pošty”, cit pro nenuceně přirozenou melodiku Sestry ležérně předvádí v pohodovce „A to je pravda“ či v závěrečné „Ahoj“, kde se poměrně smutné téma podařilo zbavit jakéhokoliv patosu. A ten hlavní rozdíl mezi předchozí a aktuální deskou je v tom, že minule se Sestry dokázaly vyhnout takovým lacinostem, jako je zhudebnění infantilní dětské říkačky „Vosa“.

Jak nejlépe charakterizovat tuhle desku (a vlastně celou dosavadní kariéru kapely? Třeba tak, že jejího křtu se ujal samotný Karel Gott, takže jistý dosah by mít měla, nebo citací, vypůjčenou od majora Zemana (a citovanou v úvodu „Na eXX“), který je spolu s Růžovým panterem a Topperem Harleyem (Žhavé výstřely) sparingpartnerem Sester pro toto album: „Takový druh hudby jsem nikdy neslyšel, podobalo se to vrzání a skřípání a druh zábavy, který byl produkován touto skupinou bych již zažít nechtěl :-)…“ A pokroku se nevyhnuli ani Sestry –„Na eXX je první deska kapely, která n anet utekla dřív, než oficiálně vyšla. Aktuálně završenou dvacetiletku museli Tři sestry také náležitě zbilancovat, takže řadovku následovala lajfka „20let naživu“ doplněná o dvě nové skladby. Živijó!

Savapip             

Fanánek a spol. byli vyloženě při chuti. "Lihová škola umění" se jim povedla na výbornou a zajistila jim příliv nových příznivců. Ty bylo nutno oslovit dalším podařeným albem a to se Sestrám s deskou "Na eXX" povedlo maximálně. Tohle album obsahuje stejně kvalitní materiál jako "Lihovka" a kapele se podařilo v podobě věci "Pumpa" udělat další velký hit, který je dodnes pilířem živých vystoupení. Pak jsou tu naprosto skvělé věci typu "Montér udržbář", "Nejlepší rasa psa", "Zánět" nebo Sahulovo perfektní číslo "Expres do Bohnic", což je coververze oblíbených Ramones. "Na eXX" je ovšem už bohužel poslední deska, která snese ta nejpřísnější kritéria sesterské tvorby.

Pepsi Stone 9/10

www.trisestry.cz

YouTube ukázka - Pumpa

Seznam skladeb:
1. Alkohol je
2. Montér údržbář
3. Čaroděj ze země Koz
4. Pumpa
5. Dědeček Hrdina
6. Nejlepší rasa psa
7. Den otců
8. Zánět
9. Tchýně z Bechyně
10. A to je pravda
11. Od 10 k 5
12. U staré @ pošty
13. Vosa
14. Expres do Bohnic
15. Magický večer
16. Silvestr
17. Ahoj! Part one
18. Ahoj! Part dvě

Sestava:
Lou Fanánek Hagen - zpěv
Zdeněk Petr - kytara
Ronald Seitl - kytara
Ing. Magor - baskytara
Supice Veruna - harmonika
Petr Bubenec Lukeš - bicí

Rok vydání: 2005
Čas: 47:23
Label: Monitor
Země: Česká republika

Diskografie:
1990 – Na Kovárně to je nářez
1991 – Alkáč je největší kocour, aneb několik písní o lásce
1993 – Švédská trojka
1993 – 25:01
1995 – Hudba z Marsu
1996 – Zlatí hoši
1998 – Průša se vrací
1999 – Soubor kreténů
2002 – Do Evropy nechceme
2003 – Lihová škola umění, aneb válka s loky
2005 – Na eXX
2007 – Mydlovary
2010 - Lázničky
2013 – Líná hudba, holý neštěstí
2015 – Fernet Underground

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.07.2015
Přečteno: 8126x




počet příspěvků: 7

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
vatutin: no ještě...5. 02. 2019 10:11 Aldys83
taky jedu v sestráchjá to mám...5. 02. 2019 8:51 vatutin
10/10Tak jsem začal po...5. 02. 2019 7:47 Aldys83
Ne úplně špatné...24. 07. 2015 11:47 adam
8/10Expres do Bohnic...23. 07. 2015 18:33 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09253 sekund.