RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KOUZIN BEDLAM - Longing For The Incomplete

Bylo nebylo, v jednom zapadlém finském městě snil jeden chlapec o tom, že se stane nejrychlejším kytaristou na světě. V té samé místnosti byl i druhý chlapec, a ten čmáral písmenka po papírech a lezly mu z toho básně, ve kterých se vtěloval do svého imaginárního dvojníka, žijícího někde v hlubokých lesích…, zhruba v tomto neotřelém duchu vykreslují bratři Nymanové úplné začátky kapely Kouzin Bedlam, ve které (kupodivu) jeden z nich hraje na kytaru a druhý zpívá. A ať už to bylo v začátcích s touhle kapelou jakkoliv, fakt je, že jejich prvotina „Longing For The Incomplete“ je určena těm, kteří mají v oblibě hudební neotřelost, barevnost a nespoutanost.

Čemuž by sice nemuselo nasvědčovat nejen škatulkování, které Kouzin Bedlam svorně pasuje do škatulek heavy, power a progress, ale třeba ani úvod alba, ve kterém, po nic neříkajícím intru, přijdou v „The Accusation Of Job“ s energickou a příjemně nabroušenou klasickou riffovkou, decentně okořeněnou nenápadnými klapkami, postavené na dobré melodii, dynamické rytmice i přitažlivosti lehce agresivního a příjemně pružného vokálu, jedovaté recitační pasáži a solidní gradaci skladby, které ani v nejmenším nenaznačuje, že by Kouzin Bedlam měli nějak narušovat zaběhlé postupy. Podobně je na tom i následující šlapavě optimistická „Pavane For A Dead Princess“, do které na chvíli prosákne i melodika jistých příšerkových krajanů ze země tisíců jezer s výborným náladovým zvratem do jakéhosi houpavého poklidu, jenž rozčísne zpočátku nijak divoké, postupně dobře propracované kytarové sólo. Ani pomalá, líně se převalující přitažlivá melodie v „Never Come Home Again“, se silnou instrumentální pasáží (která se zdá být pro píseň ještě důležitější, než emotivně podmanivý zpěv), nijak nenaznačí jakékoliv sklony k neortodoxnosti.

Ty se projeví až v „Shadows In The Dark“, ve které Kouzim Bedlam sice nevyklouznou z rockové melodiky, ale jakýsi pseudorap docela silně zbrzdí přímočarý tah na bránu, krátký závan lehoučké diskotéky (který je kupodivu velice funkční) v úvodu skladby „Psychonaut“ je tím nejchytlavějším bodem této skladby, následný teatrálně rozmáchnutý nádech a lehká uštěkanost nemají kdovíjakou sílu a podivně neuspořádaná instrumentální pasáž dělá čest první půlce svého pojmenování, do „Oxygenu“ silně prosákne studená elektronika a vrchol podivností přinese předposlední „Crash Test“, ve kterém Kouzin Bedlam – nepochybuji že úmyslně – totálně zprasili mix a mícháním známě znějících pasáží bez ladu a skladu stvořili cosi strašně nesourodého, použitelného snad jen jako blbý bonusový vtípek. A tak čest druhé poloviny alba zachraňuje jen poměrně nenápadná, ale o to víc soudržná a příjemně melodická „Return To The Caves“ s uřvanými sbory.

Pravým pionýrem slepých uliček byl Jára Cimrman a Kouzin Bedlam se můžou stát jeho následovníky. Pokud totiž jsou poměrně dobře identifikovatelní i ve chvílích, kdy se nesnaží být jiní, než zbytek heavy-power světa, zdá se být značně kontraproduktivní, že musí ve své hudbě nepřirozeně křížit v jejich podání ne-li rovnou nestravitelné, tak alespoň nezáživné elementy. Ale možná jsem jen stará ortodoxní konzerva, neakceptující svěží závan moderny. Tak zkuste sami a uvidíte…

Savapip             


www.kouzinbedlam.com

YouTube ukázka - The Accusation of Job

Seznam skladeb:
1. Ordo Ab Chao
2. The Accusation of Job
3. Pavane for a Dead Princess
4. Never Come Home Again
5. Shadows in the Dark
6. Psychonaut
7. Oxygen
8. Return to the Caves
9. Crash Test
10.Longing for the Incomplete

Sestava:
Stefan Nyman - zpěv
Christian Nyman - kytara
Mikael Skogberg - baskytara
Sebastian Teir - klávesy
Hans Becker - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 45:04
Label: Inverse Records
Země: Finsko

Diskografie:
2014 – Longing For The Incomplete

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.06.2015
Přečteno: 1576x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08281 sekund.