RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KREATOR - Violent Revolution

Čtveřice zásadně odlišných nahrávek Kreatoru z let devadesátých je z dnešního pohledu zajímavým osvěžením diskografie kapely. Jenže tenkrát byli fanoušci maximálně (mírně řečeno) nasraní. Po „Endoramě“ na koncerty téměř nechodili, desky nekupovali. Byl proto nejvyšší čas vrátit se k thrashmetalovým kořenům. Sám leader kapely Petrozza k tomu dodává: „Myslím, že jsme nikdy nebyli nudná kapela. Experimentální období devadesátých let bylo velmi vzrušující pro řadu lidí, stejně jako pro nás a hlavně bylo přínosné v tom, že jsme díky němu plno věcí pochopili a mohli se zase vrátit na starou známou cestu. Deska „Violent Revolution“ tak představuje jakýsi mix mezi alby „Outcast“, „Endorama“ a „Coma Of Souls“.“

S touto Millesovou minirecenzí desáté fošny Kreatoru bych ovšem souhlasil pouze částečně. Gotický element ze dvou devadesátkových alb už totiž na novince nenajdeme. Propojení tak můžeme vnímat pouze na melodické úrovni s tím, že je nutné slovo „melodie“ znásobit asi tak padesátkrát. Kromě opětovného návratu k lahůdkovému thrashi je totiž fošna „Violent Revolution“ jednoznačně nejmelodičtějším počinem v celé Tvůrcově historii (včetně všech následujících alb vyšlých k datu této recenze). Tento zásadnější hudební převrat se však neobešel bez personálních následků. Z kapely odešel kytarista Tommy Vetterli. Oficiálně po vzájemné dohodě, reálně kvůli tomu, že se nevěnoval Kreatoru na 100%. Nahradil jej sympatický a hlavně kromobyčejně talentovaný Fin Sami Yli-Sirniö, jinak také člen známých Waltari. A právě díky němu se do tónů desky „Violent Revolution“ infiltrovalo mimořádné množství melodických motivů, vyhrávek a sól, jež jsou mnohdy na hranici regulérního power metalu.

Pozoruhodná je rozmanitost temp a rytmická variabilita jednotlivých skladeb. Na albu prakticky neuslyšíme čistokrevnou sypačku, většinou jsou rychlá tempa užita jako dynamický hybatel, který rychle vystřídá pomalejší kvalt. Přímo blahodárně v tomto ohledu působí zejména první polovina díla, v té druhé neustále opakovaný vzorec začne zlehka nudit (což je, žel, známá neřest této kapely). Důležitá je ovšem energie, která mohutně žhne z každého podtónu a ve své uvěřitelnosti dokazuje, že se „znovuzrození“ Kreatoru nekoná pouze z povinnosti vůči fanouškům či nějakému finančnímu kalkulu. Není tedy důvod nejančit radostí třeba hned při úvodním nátisku „Reconquering The Throne“, který kulervoucím thrashovým náhulem začíná i končí. Po něm nastoupí, velmi překvapivě, instrumentálně melodický předěl „The Patriarch“. Jde však o skvěle promyšlené intro k titulnímu fláku, při jehož poslechu končí veškerá legrace. Sugestivně nafrázované a šlapavě rytmické sloky nás přenesou k drtivému refrénu, ve kterém se dozvíme, že jediné možné řešení proti systémové svévoli je „násilná revoluce“. Metalová agrese je zde přitom na jedné úrovni s extra chytlavě krouceným melodičnem a ve výsledku tvoří jeden z vrcholů celé nahrávky.

Tím dalším je hned následující majstrštyk „All Of The Same Blood“ se zlověstným nástupem Ventorových bicích a bojovými valy mohutných riffů. Skladba se rovněž pyšní vrstevnatou strukturou, několikanásobnou gradací, strhující rychlostí, ale i kytarovými motivy, které znějí jako nervózní ržání divokých koní. Samozřejmě nechybí melodická mezihra. V podobném duchu jede i další kus s všeříkajícím názvem „Servant In Heaven – King In Hell“. Dokonalý náser se skvělým Millesovým frázováním pak představuje šestka „Second Awakening“. Jde zároveň o zenit díla, neb – jak již bylo naznačeno - jeho druhá polovina sice významně nevybočí z nastavené kvality, zároveň ji však nerozvíjí a proto dále nepůsobí tak atraktivním dojmem. Právě z toho důvodu je deska „Violent Revolution“ silnější ve svých jednotlivostech, nežli jako souvislý celek. Jisté každopádně je, že v době vydání řvali nadšením fandové i recenzenti. Album se umístilo na 38. pozici v německém žebříčku, což byl nejlepší výsledek v dosavadní Tvůrcově historii. Následovalo mimořádně úspěšné turné a vydání prvního živého alba s názvem „Live Kreation“, stejně jako DVD „Live Kreation – Revisioned Glory“ (obě 2003). Ke kapele si díky tomu našla cestu i nová generace mladých thrasherů. Sám jsem patřil mezi radostí křičící davy a byl u vytržení z návratu Kreatoru ke svým kořenům. Ani dnes, s odstupem téměř patnácti let, se na mém posouzení zářezu „Violent Revolution“ mnoho nemění. Stále jde o výjimečné a skvělé dílo!

Petr Štěpnička             


www.kreator-terrorzone.de

YouTube ukázka - Violent Revolution

Seznam skladeb:
1. Reconquering the Throne
2. The Patriarch
3. Violent Revolution
4. All of the Same Blood
5. Servant in Heaven - King in Hell
6. Second Awakening
7. Ghetto War
8. Replicas of Life
9. Slave Machinery
10. Bitter Sweet Revenge
11. Mind on Fire
12. System Decay

Sestava:
Mille Petrozza - zpěv, kytara
Sami Yli-Sirniö - kytara
Christian Giesler - baskytara
Jurgen Reil - bicí

Rok vydání: 2001
Čas: 56:24
Produkce: Andy Sneap
Vydavatel: Steamhammer
Země: Německo
Žánr: thrash metal

Diskografie:
1985 - Endless Pain
1986 - Pleasure To Kill
1987 - Terrible Certainty
1989 - Extreme Aggression
1990 - Coma Of Souls
1992 - Renewal
1995 - Cause For Conflict
1997 - Outcast
1999 - Endorama
2001 - Violent Revolution
2005 - Enemy Of God
2009 - Hordes Of Chaos
2012 - Phantom Antichrist

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.08.2015
Přečteno: 3499x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tento album ma aj...6. 08. 2015 14:20 Demonick


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09052 sekund.