MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VIRGIN STEELE - Nocturnes Of Hellfire & Damnation

Je to téměř deset let, co jsem družinu kolem Davida DeFeise velebil za to, že dokáže dokonale skloubit bombastičnost s účelností, perfekcionalismus a smysl pro detail s vizionářstvím a dokonce jsem neváhal sejmout z trůnu v kategorii pompézní epický metal ramenaté Manowar a na trůn místo nich posadit právě Virgin Steele. V mezitím uplynulé dekádě Virgin Steele nahráli jen jedno poněkud intimnější album, takže čekání na novinku, původně nazvanou „Hymns To Damnation“, nakonec vydanou pod názvem „Nocturnes Of Hellfire & Damnation“, bylo poměrně napjaté. Virgin Steele na ní zřejmě mají – když už je jednou stopování Maiovců vyneslo na pomyslný vrchol – potřebu jít po stopách Manowar i nadále a experimentovat, i když právě za nezvyklé postupy to samozvaní králové v posledních letech schytávali ze všech stran. Takže asi nepřekvapí, že i v tomto případě je výsledek hodně rozpačitý.

Kdo ví, co vedlo Davida DeFeise k tomu, aby se tak nějak nesystematicky vracel do různých období třiatřicetileté kariéry kapely (a dokonce i mimo její koleje), k tomu, aby rezignoval na výpravnost, aby před bombastičností dal přednost skromnosti a pokusu o rockové písničkářství, k tomu, aby místo propracovanosti vsadil na strašně snadno vyčerpatelné jednoduché motivy, k tomu, aby se ze svého specifického vokálu pokusil udělat víc než plnohodnotný nástroj formou kontraproduktivního teatrálního exhibicionismu či odemotizovaného suchého vypravěčství, k tomu, aby ve čtrnácti nabídnutých skladbách servíroval impotentní hudební hmotu s jen s několika drobnými vzrušujícími výhonky. Výsledek je (buďme aspoň trochu optimisté) temnější a rozjímavější než obvykle, (buďme realisté) mnohem rozvláčnější, nevýraznější a bez potřebné šťávy, nudný, vlažný, vyčichlý, bez výraznějších nápadů… jednoduše smutný.

Nenechte se zmást úvodní peckou „Lucifer´s Hammer“. Pokud by totiž byla úvodem do rozvíjejícího se a gradujícího příběhu, asi by Virgin Steele opět zamířili k výšinám, natolik je její melodičnost a dramatičnost silná, zajímavě zní i intenzivně se propínající DeFeisovy hlasivky, které si jen decentně brnknou o nepříjemně umňoukané polohy, do kterých se pak David cpe průběžně a systematicky. Už následující „Queen Of The Dead“ dojíždí na protivný ječák, otravný refrén a jakési vzduchoprázdno, ve kterém se celkem nic moc neděje, atmosféra se nekoná, sólo nestrhne, riffování je díky své monotématičnosti rychle únavné (a tohle je charakteristika většiny předloženého menu). Paradoxem téhle desky je, že její vrchol přijde s důraznou a jedovatou „Black Sun – Black Mass“, s hodně decentními sbory a opatrnými klávesami. Jenže tohle je jeden ze songů (stejně jako již zmíněná „Královna smrti“), které David DeFeis s Edem Pursinem napsali v osmdesátých letech pro spolek Exorcist. Náladu ještě pozvednou některé z pasáží (zejména tehdy, ozve-li se piáno) v „Persephone“. A pak už je to jen boj sama se sebou, ze kterého klasičtí Virgin Steele občas vykouknou, ale strašně rychle zase zalezou do nevýrazné ulity jednoduchých motivů a plytké atmosféry. A na přitažlivosti nepřidá ani sice čistý, ale nezvykle nedůrazný a rozměklý zvuk.

Virgin Steele byli vždycky ne zcela doceněnou kapelou. S aktuálním albem, které tentokrát nepropojuje koncepční příběh, jen jakási tematická linka, vycházející z různých oblastí lidského života, tuhle pozici rozhodně nevylepší. Ani nápad udělat pro každou verzi desky jiný cover a tedy nabídnout tři různé a poměrně epické obaly nezabere, když to podstatné – tedy hudba - tentokrát nemá na co přitáhnout pozornost. Pro mě osobně zatím jedno z největších zklamání letošního roku.

Savapip             


www.virgin-steele.com

YouTube ukázka - Lucifer's Hammer

Seznam skladeb:
1. Lucifer's Hammer
2. Queen of the Dead
3. To Darkness Eternal
4. Black Sun-Black Mass
5. Persephone
6. Devilhead
7. Demolition Queen
8. The Plague and the Fire
9. We Disappear
10. A Damned Apparition
11. Glamour
12. Delirium
13. Hymns to Damnation
14. Fallen Angels

Sestava:
David Defeis - zpěv
Edward Pursino - kytara
Joshua Block - baskytara


Rok vydání: 2015
Čas: 1:18:59
Label: SPV Gmbh
Země: USA

Diskografie:
1982 - Virgin Steele
1983 - Guardians Of The Flame
1985 - Noble Savage
1988 - Age Of Consent
1993 - Life Among The Ruins
1994 - The Marriage of Heaven & Hell: Part I
1995 - The Marriage of Heaven & Hell: Part II
1998 - Invictus
1999 - The House of Atreus: Act I
2000 - The House of Atreus: Act II
2006 - Visions Of Eden
2010 - The Black Light Bacchanalia
2015 - Nocturnes Of Hellfire & Damnation

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 29.07.2015
Přečteno: 3145x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
No, co k tomu dodat...30. 07. 2015 19:26 Down
Asi je to odrazem...29. 07. 2015 6:15 Bubák


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09021 sekund.