ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLACKSHARD - Realms Of Blackshard

Jak by dopadl závodní speciál, když by vyrazil s napůl zataženou ruční brzdou? No, v běžném provozu a v konkurenci průměrného vozového parku by asi v pohodě stíhal a možná měl i navrch, na závodní dráze v porovnání s těmi nejlepšími by se na bednu asi díval pěkně z dálky. A zhruba takový pocit mám z druhého alba šenovských thrasherů Blackshard s titulem „Realms Of Blackshard“. To, co jsem u téhle party velebil u jejich čtyři roky starého debutu, totiž v první řadě skvělý a nesmírně pestrý výkon tlučmistra Jana Fikáčka, v druhé řadě barevnost ostrých kytar, jejich nesmírně chutné sólování, divoké přestřelky, šťavnaté riffování i poetické vyhrávky (a nutno podtrhnout i jiskřivou symbiózu zmíněných nástrojů), tam bych u Blackshard viděl posun k ještě větší přitažlivosti. Tam, kde jsem byl poněkud na rozpacích, i tam je určitý vývoj znát (důležitý je zejména fakt, že aktuální album zůstane zajímavé a bez významnější ztráty kytičky až do závěrečné akustické pohody „Unchangeable Me“ a přežít se dá i stereotypem lehce napadnutá „Ravage & Sear), ta zatažená ruční brzda však stále zůstává u křiklounských partů Tomáše Tomise.

Z tohoto pohledu pak asi nepřekvapí, že jednoznačně nejsilnější položkou alba je titulní instrumentálka „Realms Of Blackshard“ (škoda, že druhá instrumentálka „Public Final Void“ je v porovnání s touhle desetiminutovou parádou jen krátkým střípkem, její melodický motiv je ohromně chytlavý) vyrůstající z potemněle hutné atmosféry, vytvářenou především repetitivností motivu sekaných riffů, ze kterého vyjíždí kytarové záblesky, a výhružnou vláčností bicích, rozvíjející se prostřednictvím poklidně výpravné melodické pasáže a vrcholící postupným přitvrzováním, nabíráním na intenzitě a nekompromisním důrazným kvaltem. Pokud jsem minule žadonil o mírné zdůraznění basy, právě v tomhle kousku byl jeden z rozpaků z minulého alba definitivně setřen.

Co se týká položek, ve kterých zaznívá zpěv, je to stejně jako v kole minulém tak nějak půl na půl. Jsou místa a polohy, ve kterých Tomisův strohý vokál dokonale sedí atmosféře skladby (především melodická nářezovka „Years Of Downfall“ a následující volnější „Lay On Me All Your Sorrows“), stejně tak jsou na desce i skladby („Tyranicall Rites“, „Ouroboros“, či již zmíněná „Unchangeable Me“), kde to zadrhne víc, než je zdrávo, naštěstí nikdy natolik, aby strhující instrumentální pasáže nedokázaly udržet laťku dostatečně vysoko. Křiklounovi nelze upřít snahu o rozmanitost a různobarevnost, jen ne vždy je ten výsledek přínosem (byť třeba v „Nazariel“ mi Tomášova variabilnost chutná víc než chropot hostujícího Bilose (Malignant Tumour).

Dokážu si představit, že by Blackshard dokázali v pohodě utáhnout celé album jako čistě instrumentální záležitost. Důvtipné proplétání chytře vystavěných sól s dynamickými riffy, funkční a snadno přístupná rozmanitá členitost, razance i melodičnost skladeb a pestrost nálad (což je věc, které u thrashových spolků dávám přednost před vytrvalou destruktivní řeží a se kterou Blackshard zacházejí s citem ostřílených mistrů), která rozšířila své území i do vod lehce agresivnějších, než byla předchozí inspirace v Bay Area (byť té se Blackshard pochopitelně drží nejvíc), je největší předností téhle desky. A až se podaří dovybarvit ještě zbývající šedé kousky téhle skládačky (u mikrofonu), mohl by z toho vzniknout dokonalý obraz technicky vycizelovaného thrash metalu.

Savapip             


www.blackshard.cz

YouTube ukázka - Die Alive

Seznam skladeb:
1. Entering the Realms
2. Die Alive
3. Tyrannical Rites
4. Nazariel
5. Years of Downfall
6. Lay on Me All Your Sorrow
7. Public Final Void
8. Ravage & Sear
9. Realms of Blackshard
10. Ouroboros
11. Unchangeable Me

Sestava:
Tomáš Tomis – zpěv, kytara
Vašek Homola - kytara
Vítězslav Dostál - baskytara
Jan Fikáček - bicí
Rok vydání: 2015
Čas: 55:38
Země: Česká republika

Diskografie:
2011 – Mankind Disorder
2015 – Realms Of Blackshard

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 27.07.2015
Přečteno: 3249x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vynikající thrash...27. 07. 2015 0:08 Supermartonátor


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09038 sekund.