DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DYSRIDER - Bury The Omen

Jako by se někde švýcarští symfosiláci Trophallaxy domákli teorie jist tuzemské psycholožky, tvrdící, že je v současné době v módě být dys-, jelikož tato diagnóza v mnohém (byť bezdůvodně) ulehčí život a dají se pod ní schovat i různé nelichotivé vlastnosti. A tak vloni, po sedmi letech fungování, hodili za hlavu celou svoji dosavadní historii, včetně dvou již vydaných alb, krapet zatřásli se sestavou, přeorientovali se na poněkud agresivnější způsob vyjádření (zejména zásluhou deathového chrčáku a drtící energie), změnili si název na Dysrider a pod touto značkou vydali album „Bury The Omen“.

Které jednoznačně charakterizovat (byť skladatelská matrice se ve velké části alba v podstatě drží jednoho základního vzoru a tak ani po několikátém poslechu není zrovna jednoduché se v jednotlivých skladbách zorientovat) může být docela obtížné, neb Dysrider chvilku nepostojí, jejich muzika je velice pestrá, variabilní, plná změn a zvratů, poskytující dostatek prostoru oběma zpěvákům i každému jednotlivému nástroji. Což zejména v případě cella (slastného zejména v odéru „čmelákoviny“ v „Against Your Hold“), na které hraje zpěvandule Joëlle Graz, dává Dysrider punc určité jedinečnosti. Pozornost na sebe okamžitě strhnou i živé bicí, jejichž energie kapelu ohromně nakopává. Dysrider umí – v celé té agresivní řeži – také velice citlivě zacházet s melodiemi, jemnou teatrálností, nádechem symfonična a změnou nálad, postavené nejen na hravých klávesách a řezavých kytarových sólech, ale zejména na kontrastu éterického poletování příjemného vokálu Joëlle (k jejímuž projevu bych měl připomínku snad jen v „Blind Avengers“, kde mírně ztratí své hlasové charisma v momentě, kdy nepoletuje ve výškách a zároveň jí ztichlá nástrojová hradba trochu nechá na holičkách) a agresivního a natlakovaného deathového chrčáku Jonathana Pelletha. Nicméně i bez tohoto vokálního spojení jsou Dysrider dostatečně barevní a silní, což deklarují v instrumentálce „Bliss In Darkness“.

„Bury The Omen“ lze rozdělit na dvě hromádky. Ta první startuje ihned po náladotvorném a krásně se rozvíjejícím intru vypalovačkou „Against Your Hold“ a vrcholí v „Story Of Power“, a je to přesně ta část, která čerpá (i přes atmosférické oživující šlahounky) především z divoké a nespoutané energie, díky které se postupně deska pomaličku slévá do nepřehlednosti. Možná k tomu přispívá i fakt, že pokud už Dysrider propašují do svého tlaku i nějakou tu drsnou romantiku či hravost, nejsilnější momenty si vyplýtvají na začátku této sekce (rozmanitá titulní „Bury The Omen“ a „Time Of Decay“). V závěru desky jakoby Dysrider chtěli dohnat zameškané a navázat na drama a atmosféru, které rozvíjeli v intru a sáyí (toto tvrzení je relativní, oni se vážně nemají potřebu na kdovíjak dlouho zastavovat či zpomalovat, nicméně to zvolnění oproti předchozí palbě je zjevné) na klidnější náladu, propracovanost a výraznější pocitovost. V obou polohách jsou sebevědomí, nápadití, divocí a jejich kombinace agresivity a melodií neztrácí i přes bohatý pelmel nálad a děje hlavu ani patu. Možná pestřejší dramaturgie nahrávky a promíchání zmíněných hromádek by přinesla ještě větší efekt, ale už takhle vám dám záruku na to, že se s „Bury The Omen“ nudit nebudete.

Savapip             


www.dysrider.com

YouTube ukázka - Bury The Omen

Seznam skladeb:
1. Emergence
2. Against Your Hold
3. Bury the Omen
4. Time of Decay
5. Witness Our Fall
6. The Reckoning
7. Story of Power
8. Blind Avengers
9. Bliss in Darkness
10. Embers Reflection

Sestava:
Joëlle Graz – zpěv, cello
Jonathan Pellet – zpěv, klávesy
Darryl - kytara
Damien Gautier - baskytara
Théo Schupbach - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 50:10
Label: Tenacity Music
Země: Švýcarsko

Diskografie:
2015 – Bury The Omen

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.08.2015
Přečteno: 1847x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10016 sekund.