MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SYSTEM OF A DOWN - Steal This Album!

Kapela byla na počátku nového milénia tak produktivní, že se na předchozí album nevlezlo hned několik písní. Netrvalo to dlouho a sbírka nedokončených songů v průměrné kvalitě se následně dostala na internet a byla fanoušky pokřtěna na „Toxicity II“. SoaD se nechali slyšet, že se jednalo o materiál na třetí desku a tak ji únik na veřejnost velice mrzel. Zarputilá čtyřka tak přehrála 80% materiálu do výsledné podoby a desku pojmenovala příznačně „Steal This Album!“ Do výsledného produktu to z „Toxicity II“ nedotáhly písně „Virginity“ a „Outer Space“, zatímco kvarteto songů na uniknuvším souboru vůbec nebyla – „Fuck the System“, „Ego Brain“, „Roulette“ a „Innervision“. Celkový počet skladeb se zastavil na čísle šestnáct, což je jedna z hlavních příčin, proč se album nedostalo alespoň na dosah slavnějšímu bratříčkovi, jehož popularita stále rostla.

Počet songů je jedna věc, jejich kvalita zase druhá. Neříkám, že jsou špatné či nezáživné. Ba naopak, většina jich je zábavných a mají veškeré poznávací znaky kapely v tom nejlepším slova smyslu. Bohužel se však nemohou zbavit nálepky „Toxicity II“ v té nejexplicitnější podobě. Všechen materiál zkrátka zní tak, že se nedostal na prominentní album a hraje druhé housle. I tak je ale začátek napálený ve zběsilém stylu a po vzoru „Toxicity“ sází jednu rychlejší pecku za druhou a opět se zastaví na šestém zářezu „A.D.D“ – dle mého názoru nejlepší věcí z alba. Satirický text, jasně rozpoznatelné riffy a v neposlední řadě dokonalé vokály zkrátka souzní a vytváří spolu harmonický celek, který by slušel i na místo některé ze skladeb na „Toxicity“. Následující „Mr. Jack“ je až hypnotický a potěší zejména pěkným vokálním dvojhlasem a netradiční „I-E-A-I-A-I-O“ vzdává holt osmdesátkovému seriálu Knight Rider (jasný stadiónový refrén se naživo kapela rozhodla využít až po své pauze). Posluchač se nestačí rozkoukat a už se na něho valí další výborná věc – „Fuck the System“. Dosud velmi dobré, tucet písní uteče jako voda a stačí příjemně zabavit. Problém mám však s poslední čtveřicí skladeb.

„Ego Brain“ ani „Thetawaves“ nenabízí nic extra a plní pouze funkci vaty. To „Roulette“ už je o krapet zajímavější a „Streamline“ se může pochlubit dobře gradující strukturou s příjemně řvaným refrénem a epickým závěrem. I tak však poslední čtvrtina songů na albu dává velkou zpátečku a zbytečně narušuje plynulost desky. Z ní je patrné, že jakási pachuť z „Toxicity“ zůstala a skládání písní hlavní autorské dvojice zkrátka má své meze. Bohužel, v hitových intencích se objeví pouze stopové množství skladeb, což vysvětluje také sváteční zastoupení na koncertech. „Steal This Album!“ má dva důvody, proč se stalo černou ovcí diskografie kapely - zaprvé se album objevilo po „Toxicity“ a zadruhé se objevilo po „Toxicity“ příliš brzy.

„Steal This Album!“ bude tak napořád porovnáváno se svým slavnějším předchůdcem a i když se tato dvojice tváří jako dvojalbum, mělo se jednat o naprosto autonomní produkt bez návazností na předchozí počin. Historie už je však daná a nezmění se: „Steal This Album!“ tak bude navždy ve stínu „Toxicity“ a tento kontext dodává recenzovanému kusu alespoň punc jedinečnosti a originality. Slyšet dříve nějakou z písní z tohoto alba na koncertech byla ryzí vzácnost, která se proměnila v obyčejnou praxi až po cca 12 letech od vydání. Pokud bychom žili ve vesmíru, který by album „Toxicity“ ignoroval a přinesl by nám pouze „Steal This Album!“, věřím, že minimálně bod navíc by si tento kousek získal. V takovém vesmíru ovšem (naštěstí) nežijeme.

Radek Neuman             


www.systemofadown.com

YouTube ukázka - Boom!

Seznam skladeb:
1. Chic 'N' Stu
2. Innervision
3. Bubbles
4. Boom!
5. Nüguns
6. A.D.D.
7. Mr. Jack
8. I-E-A-I-A-I-O
9. 36
10. Pictures
11. Highway Song
12. Fuck the System
13. Ego Brain
14. Thetawaves
15. Roulette
16. Streamline

Sestava:
Serj Tankian – zpěv, klávesy
Daron Malakian- kytara, zpěv
Shavo Odadjian - basová kytara
John Dolmayan - bicí

Rok vydání: 2002
Čas: 43:22
Label: American Recordings/SME Records
Země: USA
Žánr: alternative metal

Diskografie:
1998 - System of a Down
2001 - Toxicity
2002 - Steal This Album!
2005 - Mezmerize
2005 - Hypnotize

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.09.2015
Přečteno: 3195x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
6/10Naprostý souhlas s...4. 09. 2015 9:45 Anonim


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09093 sekund.