ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SOULFLY - Archangel

S každou další deskou, ať už se jedná o Soulfly nebo Cavalera Conspiracy, utvrzuje Max Cavalera hudební svět, že jeho zlaté časy, kdy vydával skutečně dobrá alba, jsou už nenávratně pryč. Jeho nadprodukce posledních několika let zavinila, že klenotům typu „Beneath The Remains“, „Arise“ či „Chaos A.D.“ se už asi nikdy nepřiblíží. A na tom nic nezmění ani aktuální počin „Archangel“, pro který Maxovu kapelu doplnil i jeho druhý syn Igor Cavalera Jr, jenž nahradil baskytaristu Tonyho Campose, který odešel k Fear Factory.

On fakt, že „Archangel“ nebude žádná bomba, se ukázal už na jaře, kdy vyšel singl „We Sold Our Souls To Metal“, což je ukázka naprosté prázdnoty Cavalerovy tvorby předchozích let. V tomto případě by se dalo mluvit skoro až o senilitě stárnoucího Maxe („Prodali jsme naše duše metalu“ je opravdu hodně hloupý název), protože v případě této skladby se jedná jen o bezduchou řezničinu, v podstatě skladba působí tak, jako že si Cavalera potřeboval udělat jen další zářez do diskografie.

A bohužel tak je to u většiny z nové desky, která zase zatlouká další hřebíček do rakve někdejší legendy. Najdou se tu pochopitelně skladby, které posluchače zaujmou, ovšem je jich zoufale málo. Rozhodně k nim patří titulní „Archangel“ s postapokalyptickou atmosférou a výborně zakomponovanými náboženskými chorály. Tahle skladba je jednoznačným tahounem nové desky a svými chaotickými kytarami odkazuje někam až směrem k „Roots“. Rozhodně zaujme i „Bethlehem´s Blood“, kde posluchače překvapí výborná melodická sóla Marka Rizza (se kterým líný Cavalera, který se kytary už spíše jen drží, udělal díru do světa) a vkusně zakomponovaný zvuk trubky. Třetí výraznou skladbou je pak „Deceiver“, která má až nebývale silný a zapamatovatelný refrén.

Jinak je to ale, vážení přátelé, velká bída. Ne sice až tak úplně taková, jako u posledního alba Cavalera Conspiracy, ale pořád bída. Ostatní skladby, včetně druhého singlu „Sodomized“ s hostujícím Toddem Jonesem z amerických grindcorových šílenců Nails, jsou jen mlácením prázdné slámy. Chybí v nich nápady, jsou hrány tak, jakoby z povinnosti a když je srovnáte se starými peckami jako „One Nation“ či „Eye For An Eye“ (o klasikách staré Sepultury ani nemluvě), je ten rozdíl propastný. Navíc Maxův hlas sice neztrácí nic ze své agresivity, ovšem jeho přitažlivost je v porovnání s minulými lety už jen minimální.

Zase je tedy o něco hůř. Co se dalo ještě tolerovat na „Omen“ či „Enslaved“, začínalo prudit na „Savages“, tady dostupuje nového vrcholu. Řeči o tom, že by v případě Cavalerovy současné tvorby méně znamenalo rozhodně více, jsou ale asi bezpředmětné. Příští rok bude nová deska Cavalera Conspiracy nebo Soulfly? Předpokládám, že obě…

Jan Skala             

Soulfly patří mezi nejkritizovanější kapely dneška. Alespoň mi to tak připadá. Max Cavalera sice v posledních letech předvádí neskutečnou aktivitu a není rok, aby se neobjevil alespoň na jedné desce. Killer Be Killed byli úžasní, poslední Cavalera Conspiracy byli…úžasní určitě ne a ani dobří ne. Noví Soulfly jsou pro mne někde mezi. Úvodní „We Sold Our Souls To Metal“ hodnotím jako vcelku dobrou skladbu, kterou si na koncertě rád poslechnu, ale v hlavě se mi příliš nezakotvila. Album pro mne začíná až s druhou titulní „Archangel“ s temnou atmosférou a parádním groovy riffem. Zvuk je příjemně špinavý a zaujmou jednoduché, ale účinné sbory. No je to vlastně zvuk kláves a tohle se objevuje i v dalších písních na desce. Album má tak semknutou atmosféru a odlišuje ho od předešlých počinů. Soulfly celkově potvrdili, že každé jejich album je jiné, přitom zůstaly jasně rozpoznatelní.

Skvělá je „Sodomites“, která se zpočátku poměrně vleče, aby nakonec explodovala do pořádného „rychlíku“ s death metalovými riffy. Takřka stejný scénář je i v „Shamash“, ovšem i zde to funguje výborně. Zaujme „Bethelem’s Blood“, kde jsou šikovně zakomponované trubky, výborné kytary, Maxův nízko položený hlas a skladba vyčnívá. „Archangel“ je naštěstí poměrně krátká deska, delší stopáž by se na tento žánr už nehodila. Přeci jen mi závěr desky přijde slabší a repetitivní.

V bonusové edici naleznete ještě zcela zbytečnou cover verzi „You Suffer“ od Napalm Death (fakt jsem tohle nepochopil), dále ještě jednu vypalovačku (průměrná věc) a především „Soulfly X“ (tradiční instrumentálka, která by však měla mít místo na standartním formátu alba). Ať si každý říká co chce, ale Soulfly nejsou žádná „tuctovka“ a i když „Archangel“ není taková pecka jako třeba „Dark Ages“, pořád se jedná o nadprůměrné album.
Supermartonátor 7,5/10

www.soulfly.com

YouTube ukázka - Archangel

Seznam skladeb:
1. We Sold Our Souls To Metal
2. Archangel
3. Sodomized
4. Ishtar Rising
5. Live Life Hard!
6. Shamash
7. Bethlehem's Blood
8. Titans
9. Deceiver
10. Mother Of Dragons

Sestava:
Max Cavalera - zpěv, kytara
Mark Rizzo - kytara
Igor Cavalera Jr. - baskytara
Zyon Cavalera - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 36:44
Label: Nuclear Blast
Země: Brazílie/USA
Žánr: thrash/death metal

Diskografie:
1998 - Soulfly
2000 - Primitive
2002 - 3
2004 - Prophecy
2005 - Dark Ages
2008 - Conquer
2010 - Omen
2012 - Enslaved
2013 - Savages
2015 - Archangel

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.08.2015
Přečteno: 4540x




počet příspěvků: 11

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vypadá to na...28. 08. 2015 14:42 aknasus
S Maxem to jde z...28. 08. 2015 12:17 Anonim
A tak není to zas...26. 08. 2015 17:23 Aldys
Dino a Burton...26. 08. 2015 15:37 ov42
Určitě víš, co...26. 08. 2015 11:00 Svářeč


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09061 sekund.