RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PRAYING MANTIS - Legacy

Jak nejčastěji o Praying Mantis hovoří všemožné rockové a metalové encyklopedie? Jako o druholigové kapele Nové vlny britského heavy metalu a jsou řazeny do jednoho šiku s takovými Tygers Of Pan Tang, Angel Witch, Tank či Satan. To je ovšem veliký omyl. Jistě Angel Witch, Tank nebo Satan jsou reprezentanty té druhé ligy Nové vlny britského heavy metalu, ovšem s nimi a vlastně ani s NWOBHM toho Praying Mantis nikdy moc společného neměli, když tedy pomineme skutečnost, že začínali také na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, chvilku u nich zpíval Paul Di´Anno, chvilku bubnoval Clive Burr a na šesti albech hrál Dennis Stratton (pro neznalé, všichni někdejší členové Iron Maiden). Samotná hudba Praying Mantis ovšem moc styčných bodů s NWOBHM nikdy neměla. Dodnes se totiž jedná spíše o klasický hard rock, který je střižený AOR a někdy i velikášskými manýry The Queen.

Praying Mantis nikdy nebyla nějak zvlášť pilná kapela. Když nebudeme počítat album „Throwing Shapes“, které vyšlo pod názvem Stratus, i když se jednalo skutečně o počin Praying Mantis, je novinka „Legacy“ jejich teprve devátou deskou. To za čtyřicet let kariéry opravdu není žádné úctyhodné číslo. Kapele možná může náležet úcta za výdrž, i když už prodělala tři rozpady, vždycky se její ústřední dvojice bratří Tina (kytara) a Chrise (baskytara) Troyových dokázala zvednout, postavit novou sestavu a natočit desku. A co víc, nikdy nešla zvlášť hluboko pod svůj zavedený standard.

A to se děje i v případě novinky „Legacy“, jdoucí ve šlépějích, které Praying Mantis znají jako své boty. Jejich hudba nehřímá, nestaví na odiv svaly, nesesílá na zem všechny rohaté. Ale opět nabízí příjemnou necelou hodinku poslechu, který není nijak náročný, nabízí kvalitní, i když samozřejmě nijak zvlášť neotřelé melodie, profesionální instrumentální přístup a velmi slušného vokalistu Johna Cuijperse. Ten je v kapele nováčkem, a když si vezmete, že jeho předchůdci po boku bratří Troyových byli třeba Bernia Shaw (dnes Uriah Heep) či Doogie White (Michael Schenker, ex-Rainbow, Yngwie Malmsteen), není jeho pozice vůbec jednoduchá. Ovšem Cuijpers situaci ustál se ctí a na „Legacy“ podává přesvědčivý výkon.

Deska má sílu zejména ve své první polovině. Úvodní trojice „Fight For Your Honour“, „The One“ a „Believable“ definuje škatulku stadionového hard rocku, takového, jaký se hrál v osmdesátých letech. Čili slušné kytarové vyhrávky, bravurní sóla podpořená klávesami a tahounský refrén, který je jako šitý na to, aby se hrál před tisícovkami diváků. Zajímavá je pak i následující „Tokyo“, která v sobě má atmosféru Dálného východu, zejména díky ústřednímu kytarovému motivu. „Better Man“ je pak klasickou powerbaladou, která má trochu potemnělou atmosféru a slušně vygradovaný refrén. A „All I See“ zase kapelu vrací zpět ke stadionovému rocku, aby pak v „Eyes Of A Child“ kapela vytáhla až nečekaně metalové riffy a atmosféru, která evokuje epičtější chvilky Rainbow.

Ovšem s „The Runner“ jako kdyby najednou Praying Mantis začal docházet dech a nápady. Všechno najednou působí nějak mdleji oproti rozzářenému úvodu desky. Jenže, jak už jsem zmínil v úvodu této recenze, tahle kapela nikdy nešla nijak hlouběji pod nastavenou kvalitativní laťku a neděje se to ani v tomto případě. I díky tomu patří „Legacy“ k těm rozhodně lepším deskám, které v posledních letech vychází od kapel, které kdysi (byť jen okrajově) tvořili Novou vlnu britského heavy metalu.

Jan Skala             


www.praying-mantis.com

YouTube ukázka - Fight For Your Honour

Seznam skladeb:
1. Fight For Your Honour
2. The One
3. Believable
4. Tokyo
5. Better Man
6. All I See
7. Eyes Of A Child
8. The Runner
9. Against The World
10. Fallen Angel
11. Second Time Around

Sestava:
John Cuijpers - zpěv
Tino Troy - kytara, klávesy
Andy Burgess - kytara
Chris Troy - baskytara, klávesy
Hans in´t Zandt - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 55:06
Label: Frontiers Records
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/AOR

Diskografie:
1981 - Time Tells No Lies
1991 - Predator In Disguise
1993 - A Cry For The New World
1995 - To The Power Of Ten
1998 - Forever In Time
2000 - Nowhere To Hide
2003 - The Journey Goes On
2009 - Sacrifice
2015 - Legacy

Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.09.2015
Přečteno: 3138x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09903 sekund.