ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Štefan DIBDIAK (EUFORY) - Flying Island Eufory je proste taký životabudič!

Že se na Slovensku se power metalu daří, o tom se nás se svým debutovým albem “Flying Island Eufory” snaží přesvědčit nováčci Eufory. Zatímco jejich prvotinu rozebíral kolega Pagan, slova se za tuhle bandu ujal jejich manažer Steve. Ovšem jak s úsměvem konstatoval, “kapela súhlasne pokyvkávala hlavami nad odpoveďami“.

Na úvod našeho povídání bych tě rád požádal, abys kapelu Eufory blíž představil, kdo kapelu tvoří, které momenty historie považuješ za nejdůležitější a nejzajímavější?
Tak najprv zloženie : gitary Števo Hodoň a Peter Drábik, basgitara Adrián Benca, bicie nástroje Miriama Hodoňová, spev : Ľuboš Senko. Ja stále hovorím: máme člověka so skvelým hlasom, najkrajšiu bubeníčku široko-ďaleko, basáka, čo žije na pive, a excelentných mladých gitaristov - proste výborná partička :). A najzaujímavejší moment? Jednoznačne vydanie debutového CD.

Původní myšlenka při zakládání Eufory bylo fungovat jako cover Def Leppard. Power metal, kterým se prezentujete na debutovém albu, je přece jen stylově o kus někde jinde. Co bylo tím impulsem přejít od předělávek k vlastní tvorbě a co způsobilo ten stylový posun?
Príchodom speváka do kapely nastal posun k vlastnej tvorbe. Predsa len, kapela sa chcela prezentovať vlastnou tvorbou. Na to je potrebný nejaký čas a ten získala aj prezentáciou tvorby iných – známejších kapiel, ako práve spomínaných Def Leppard, ale aj napr. Avantasia,Twisted Sister či Helloween a iných...

V obalu alba jsem marně hledal, jak je to s autorstvím skladeb. Jak je to tedy s vaším procesem skládání skladeb, je to kolektivní záležitost nebo je v tomhle směru někdo v kapele nejaktivnější a jakým způsobem tedy tvorba skladeb u vás probíhá? Kde berete největší inspirace?
Autorstvo spravodlivo delíme do celej kapely. Preto by správne malo byť napísané: Hudba - EUFORY, text - EUFORY. A čo sa týka inšpirácie, tak celý album je odrazom dnešnej negatívnej doby a poukazovanie na nešváry v spoločnosti a aj zažité životné skúsenosti.

Letos vyšlo vaše debutové album „Flying Island Eufory“. Můžeš desku blíž představit, jaké na ní zatím máte ohlasy, jak ty sám jí hodnotíš s odstupem času? Čím bys nalákal na „Flying Island Eufory“ někoho, kdo o vaší kapele dosud neslyšel? Co řekneš k jednotlivým skladbám, kterou bys označil za svého koncertního favorita?
Album má prekvapivo dobré ohlasy, čo je vidieť aj z objednávok fanúšikov. Tento ohlas nás príjemne prekvapil a utvrdil v správnosti pokračovať po tejto ceste ďalej. „Flying Island Eufory“ hovorí všeobecne o tom, čo sme spomínali vyššie , samotný „lietajúci ostrov“ by mal znázorňovať izolovaný, imaginárny a idealizovaný svet, v ktorom neexistujú negatíva reálneho sveta. Podrobnejšie to potom rozoberajú práve ďalšie skladby tohoto albumu, ako napr. „Cheers!“ je o alkoholizme, skladba „Book Of Life“ je o živote, na konci ktorého človek zisťuje, že mu bolo často ubližované. Pointou skladby je fakt, že každý ľudský život je vlastne jedinečným príbehom, kde azda každý človek prežíva magické, šialené alebo napínavé chvíľky a každý jeden život končí smrťou, ktorá je jeho neodmysliteľnou súčasťou. Ďalšia skladba „Be My Brother“ nastavuje zrkadlo priateľstvu, kde sa všetci navzájom tvária ako najlepší priatelia a pritom je to väčšinou len faloš a pretvárka. Skladba “Final Chime“ je predzvesťou príchodu konca sveta, o ktorom sa v poslednom čase veľa hovorí a myslíme si, že túto tému naozaj netreba podceňovať. Naša planéta je naozaj v poriadnych problémoch a civilizácia by mala urobiť pozitívne zmeny vo všetkých ohľadoch, či už vo vzťahu k prírode, medziľudských vzťahoch, ale aj politických. Našou najobľúbenejšou vecou je jednoznačne „Metal Is The Hero“, pretože vyjadruje náš vrelý vztah k metalu.

Je vaše první deska výběrem vaší dosavadní tvorby z celé historie kapely nebo jde vyloženě o čerstvý materiál, napsaný pro toto album?
Čerstvý materiál ? Hm, takto by som to charakterizoval, je to tak pol na pol - polovica vecí má 3-5 rokov a polovica je chrumkavo čerstvá (smích). Napríklad skladba „Be My Brother“ sa textovo dorábala v deň nahrávania.

Řada muzikantů se zmiňuje o tom, že v procesu nahrávání slyší desku tak často, že už pak nemají chuť si jí doma pustit. Jak to máš ty, posloucháš „Flying Island Eufory“ doma? A po čem jiném případně rád sáhneš?
Po nahratí CD sme ho všetci počúvali dookola a neustále hľadali, čo sa ešte dá zlepšiť . Ale napokon sme uznali, že album je vcelku bojaschopným materiálom (smích). Ja počúvam tento album veľmi rád. Mne príde jeho počúvanie ako také energetické povzbudenie. Proste taký životabudič! Osobne počúvam trošku staršiu muziku, napr. keď relaxujem vo vani tak mi hrajú Yes, keď mám nohy vyložené v obýváku, tak ide Pink Floyd alebo Jethro Tull, no a keď som v aute sám, tak idú Led Zeppelin, Black Sabbath a z novších napr. Devin Towsend. Kapela však počúva veci jako Helloween, Dream Theater, Edguy, Stratovarius či HammerFall.

V době, kdy se řada kapel hlásí k teorii, že už nemá potřebu vydávat album v CD-formátu, neb o ně nikdo nestojí, jste vydali desku v digipackovém formátu s hodně působivým a stylově skvělým obalem. Jak velký význam má pro tebe grafické a vizuální ztvárnění desky, jsi příznivcem klasických cédéček místo neosobních empétrojek?
Obal je veľmi dôležitá súčasť albumu, je to prvý kontakt poslucháča s CD a sme presvedčení, že druhým kontaktom je jeho zvukový obsah, ktorý je určite najdôležitejší (smích). Preferujeme CD pred MP3 aj z hľadiska toho, čo sme spomenuli vyššie tj. obal, informácie a hudobné CD považujeme za zvukovo kvalitnejšie ako MP3.

Deska je nazpívaná v angličtině, pouze bonusová skladba „Melódia čierneho klavíra“ je ve slovenčině. Vzhledem k tomu, že mi tahle skladba (mimo jiné právě i díky šikovnému zacházení s domorodštinou) přijde jako vrchol alba, nemůžu si odpustit otázku, proč „Melódia...“ skončila jako bonus a zda otázku angličtina - slovenčina máte definitivně vyřešenu, či zda lze předpokládat, že se k rodnému jazyku ještě někdy vrátíte. A jak moc řešíš texty, považuješ je za důležitou součást vaší tvorby?
Texty sú pre nás dôležitá súčasť skladby. Preferujeme anglické texty, kedže slovenských poslucháčov je len niekoľko tisíc oproti v podstate celému ostatnému svetu, kde sa metal počúva v angličtine. Veľa ľudí nám hovorí, aby sme nahrali album v slovenčine, ale určite bude aj ďalší album v angličtine. V budúcnosti sa však k slovenským texom určite vrátime – možno aj vo forme uceleného albumu. A bonusom je „Melódia …“ preto, lebo sa vymyká aj nástrojovému zloženiu v kapele, a aj tým spomínaným jazykom – je v slovenčine.

Zkoušeli jste s deskou oslovit nějaké labely nebo je pro vás svobodnější být nezávislou kapelou?
Zatiaľ sme to neskúšali a momentálne je pre nás jednoduchšie byť v pozícii slobodnej kapely. Do budúcna to však budeme riešiť, zrejme už pri vydávaní ďalšieho albumu.

Jak jsou na tom Eufory s koncertováním, máte v tomhle ohledu nějaké zahraniční ambice, co případný výlet do České republiky?
Momentálne sme sa zamerali na účasť v rôznych súťažiach začínajúcich kapiel a treba povedať, že máme úspech. Na jeseň a potom na jar 2016 chystáme „Tour“ po kluboch s prezentovaním nášho albumu. Samozrejme, chceme sa orientovať na zahraničie a napr. Českú republiku navštívime už v septembri. Vyhrali sme totiž československú súťaž začínajúcich kapiel Muzikomat 2015 a vystúpime 12.09.2015 na námestí vo Vsetíne okolo 19:00. Veľmi sa na české publikum tešíme. Naše CD sme dali aj na eufory.bandcamp.com a objednali si ho ľudia z Ruska, Turecka, Holandska, Nemecka, Španielska či USA , napĺňa nás preto predstava možného vystupovania v zahraničí. Veď všetci vieme históriu prerazenia napr. Roxette …. (smích).

Jak ses vlastně dostal ke klasickému heavy metalu? Nevadí ti, že spousta lidí říká, že tenhle styl je už vyčerpaný, že v něm není co objevit? Projevuje se tenhle názor třeba v návštěvnosti vašich koncertů nebo v ohlasech na vaší muziku?
Z heavy metalu pochádza väčšina odnoží metalu a preto si myslíme, že je najflexibilnejší a aj hudobne najzaujímavejší pre poslucháča. Je vždy možné v ňom niečo nové vymyslieť a pripraviť pre ľudí. Ako kapela síce nesieme známku Heavy Metal, ale možno prekvapíme poslucháčov už naším druhým albumom (smích).

Letní festivalová sezóna se pomalu chýlí ke konci, jak sis jí užil?
Nakoľko sme všetci zamestnaní, zostáva nám čas len na tréning a vystupovanie pre našich fans. Snažíme sa však navštevovať aj koncerty iných kapiel, pokiaľ sú vo vzdialenosti napr. do 200 km.

Jak jsi se k managerování Eufory dostal, jsou Eufory jedinou kapelou, kteé se věnuješ, jde o tvého koníčka nebo profesi, čím je pro tebe tahle činnost přínosná a v čem je dle Tebe Tvůj největší přínos pro kapelu?
Čo sa týka manažovania - áno je to výsostne koníček, a ak si niekto myslí, že sa niečo také dá robiť kôli peniazom, nech na to rýchlo zabudne. Je to snaha pomôcť niečomu, čo považujem za životaschopné, snaha zbierať zážitky s mladou partiou nadšencov - a že teda niektoré stoja za to ich zažiť (smích) ! Mám ešte na starosti druhú kapelu - LIVEBAND - Bon Jovi revival. Sú to tiež martinčania a snažíme sa s touto partiou dostať medzi poslucháčov melódie overené časom - hudbu Bon Jovi. Myslím, že Eufory i Liveband si uvedomujú, že musí byť niekto, kto vybavuje vystúpenia a koncerty po kluboch príp. akciách firemných a podobne. Nie vždy je jednoduché sa skontaktovať s tou správnou osobou. Ide to samozrejme ľahšie, keď už sa poznáme a vieme , s kým debatíme a dohadujeme termíny. A to je časovo náročné, na toto jednoducho tie kapely - myslím celkovo - nemajú dostatok trpezlivosti. Potom to končí na pár vystúpeniach za rok ... Eufory sa dúfam podarí preraziť a uspokojuje ma byť tomu nápomocný .

A závěrečný prostor pro to, co bys rád řekl, aniž bych se tě na to zeptal :)
Hovorí sa , že heavy metal v poslednom čase stráca „cveng“ a preto nás teší, že dokážeme našou hudbou rozširovať rady fanúšikov tohoto žánru a pripomenúť aj mladšej generácii, aké korene má možno práve ich obľúbená hudba.

Savapip             


eufory.sk

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 06.09.2015
Přečteno: 4060x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10888 sekund.