RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PAGANLAND - Fatherland

Ukrajinští pohani Paganland prožili prvních deset svého života bez toho, aby po sobě zanechali nějakou albovou stopu. Pak nějaký pátek po nich nebylo ani vidu ani slechu, až v roce 2010 klávesák Ruen začal budovat novou sestavu, se kterou to před dvěma lety konečně dotáhl k velmi dobře hodnocené debutové desce. A na ní by Paganland, kromě Ruena opět v novém složení, chtěli letos navázat s čerstvou novinkou „Fatherland“.

Chtěli, ale obávám se, že to bude docela složité. Důvodů je hned několik. Nemá cenu některý z nich považovat za ten zásadní, ale tak, jak tisíckrát nic umořilo vola, tak ty drobné či o málo větší lapsy v konečném součtu táhnou „Fatherland“ docela ke dnu. Tak tedy namátkou – Ruen, coby základní stavební kámen kapely neukrotil své klávesové vášně, takže jeho nástroj dominuje. Což by problém nemusel být v případě, že by nabídl zajímavější a pestřejší motivy. A možná by to nebyl problém ani v případě, kdyby zvuk nahrávky nebyl příliš špinavý, nevýrazný a smotaný do jakési podivné placaté deky, ve které je ostatní nástroje čas od času potřeba docela intenzivně hledat. Chyba není jen u instrumentalistů, i křikloun Volodymyr má svá slabší místa, zejména v momentě, kdy vsadí na čistý vokál a jakousi bezbarvou výpravnost, při které mu to sem tam i nekoordinovaně ujede. Kupodivu nepomáhá ani domorodština, která v konglomerátu blacku a folku zní v tomto případě měkce, nepatřičně, mdle a bezbranně. Připočtěte i dost výraznou absenci atmosféry a mínusů je víc než dost.

Plusy? Rozhodně Volodomyrův chrčák, se kterým do nahrávky vstoupí slušná porce agresivity, a momenty, kdy se ta základní poznávací znamení obou výše uvedených stylů (folkový slovanský odér, blackově ubzučená kytara, hrubost a důraz, v součtu jsme zase u pojmu atmosféra) podaří zdůraznit, dát jim výraz a barvy a v ideálním případě je i propojit a vzájemně proplést. Z tohoto pohledu je „Fatherland“ daleko zajímavější, čím víc se blížíme k jeho závěru, jednoznačně vypíchnout některou skladbu však nejde (nejblíž by k tomu měly asi rychlejší pasáže v „Stellar Path“, či vyhroceně startující „The Eternal Fire Of Fame“, postupně zdegradované stereotypně jednoduchým motivem pisklavých kláves), neboť Paganland spolehlivě ty plusy a mínusy míchají v každém jednotlivém kousku.

Pokud bych neznal zemi původu kapely, nejspíš bych docela váhal nad tím, jak vlastně Paganland myslí věnování tohoto alba všem ukrajinským patriotům, bojujícím proti ruské agresi. Takhle můžu jen konstatovat to, co zaznělo již víckrát. To nejpodstatnější (atmosféra) na téhle nahrávce rozhodně nemá zrovna silné zastoupení. Takže jen obyčejný průměr.

Savapip             


FB PAGANLAND

YouTube ukázka - Fatherland

Seznam skladeb:
1. Світанок нової доби (The Dawn of a New Era)
2. Голос Карпат (The Voice of the Carpathians)
3. Крізь холод зими (Through the Winter Coldness)
4. Зоряний шлях (Stellar Path)
5. Слово рідне, орле скутий (Native Word! Shackled Eagle!)
6. Незгасле полум'я слави (The Eternal Fire of Fame)
7. Вітчизна (Fatherland)

Sestava:
Volodymyr - zpěv
Sergfill - kytara
Ruen - klávesy
Tur - bicí

Rok vydání: 2015
Čas: 43:13
Label: Svarga Music
Země: Ukrajina

Diskografie:
2013 – Wind Of Freedom
2015 - Fatherland

Foto: archiv kapely


Vydáno: 05.10.2015
Přečteno: 1530x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08818 sekund.